Головне меню
загрузка...

КАСАЦІЯ

Прокуратура - ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ
46

КАСАЦІЯ

Рішення й ухвали у цивільних справах, що набрали законної сили, можуть бути оскаржені прокурором (у межах своєї компетенції) шляхом внесення касаційного подання.

Генеральний прокурор України та його заступники мають право внести касаційне подання на рішення, ухвалу у цивільній справі, розглянутій в будь-якому суді держави.

Прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняні до них мають право вносити касаційні подання лише на рішення й ухвали у цивільних справах судів від­повідної адміністративної одиниці, яку вони обслуговують.

Прокурори низової ланки наділені таким повноваженням лише щодо рішень та ухвал у цивільних справах, в яких вони безпосередньо здійснювали функцію представництва інтересів громадян та держави.

Прокурори мають право витребувати з судів справи, рішення (ухвали) щодо яких набрали законної сили, у зв'язку із зверненнями осіб, котрі брали участь у розгляді справи або мають належно оформлені повноваження, за дорученням прокурорів вищого рівня, а також з власної ініціативи, якщо рішення суду у справі зачіпає інтереси громадян чи держави.

Відповідно до Наказу Генерального прокурора № 8 від 28 жовт­ня 1998 року (п. 6.1) Прокурори зобов'язані суворо дотримуватися вимог цивільно-процесуального закону, статті 12 Закону України "Про звернення громадян" під час розгляду ними скарг громадян, службових та юридичних осіб на судові рішення (ухвали), що на­брали законної сили.

Вони повинні використовувати свої повноваження для прове­дення перевірок доводів заявників щодо законності судових рішень (ухвал), які набрали законної сили, з витребуванням додаткових документів та інших доказів.

У разі в

...
ідсутності підстав для внесення касаційного подання у витребуваній справі прокурор складає висновок, а заявникам над­силає відповіді з посиланням на встановлені судом обставини та закон.

Рішення за скаргами і зверненнями громадян та юридичних осіб приймаються і відповідь заявникам надсилається протягом місяця з дня надходження справи до прокуратури.

Підготовка відповідей на скарги і звернення покладається на:

- прокурорів або їх заступників - у прокуратурах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та військових прокуратурах регіонів;

- начальників управлінь або відділів, а в разі надходження повторного звернення - на заступника Генерального прокурора України - у Генеральній прокуратурі України.

Вони повинні оформлятися з дотриманням вимог Конституції України і Закону України "Про інформацію" щодо охорони відомостей про особу.

Генеральний прокурор зобов'язує Управління представництва інтересів громадян і держави у судах та Головне управління вій­ськових прокуратур Генеральної прокуратури України забезпечувати участь прокурора в розгляді цивільних справ касаційною інстанцією. Судом касаційної інстанції за ЦПК є Верховний Суд України. Прокурор має право оскаржити у касаційному порядку рішення і ухвали, постановлені судом першої інстанції лише у зв'язку з по­рушенням матеріального чи процесуального права, а також ухвали і рішення суду апеляційної інстанції.

Підставами касаційного подання є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесу­ального права.

Прокурор може внести касаційне подання протягом трьох мі­сяців з дня проголошення ухвали або рішення суду апеляційної інстанції або протягом року з дня проголошення ухвали або рішення суду першої інстанції, якщо на ці ухвали або рішення прокурор не вносив апеляційних подань.

У разі пропуску строку на касаційне подання з причин, визнаних судом поважними, суд за заявою прокурора може поновити цей строк, але не більше ніж в межах одного року з дня виникнення права на касаційне подання.

Про поновлення строку на касаційне подання прокурора чи його повернення судом першої інстанції виноситься ухвала.

Аналогічно до апеляційного подання, касаційне подання про­курора також повинно бути викладено чітким машинописним текс­том із зазначенням:

1) назви суду, до якого подається подання;

2) даних про прокурора, який вніс касаційне подання;

3) посилань на рішення, ухвалу, що оскаржується, та межі оскар­ження;

4) обґрунтувань касаційного подання: назви закону, з порушенням

якого постановлено рішення, ухвалу; в чому полягає порушення або неправильне застосування закону та яке свідчить про те, що рішення чи ухвала постановлені внаслідок цього порушення;

5) клопотань прокурора;

6) переліку письмових матеріалів, що додаються до касаційного подання.

Подання підписується прокурором, що його вніс.

До подання додаються його копії з додатковими матеріалами у кількості примірників відповідно до числа осіб, які брали участь у справі.

Касаційне подання прокурор вносить через суд першої інстан­ції, в якому знаходиться справа.

Суд не пізніше наступного дня, після отримання належно оформ­леного касаційного подання прокурора, надсилає його копії та додані матеріали особам, які брали участь у справі, і встановлює строк, протягом якого вони можуть надати пояснення на це подання.

По закінченні строку на касаційне оскарження суд надсилає касаційне подання разом зі справою до апеляційного суду.

Після закінчення встановленого судом строку для подання пояснень на касаційне подання прокурора суд невідкладно надсилає касаційне подання разом із доданими до нього матеріалами та справу до касаційного суду.

Прокурор, який вніс касаційне подання та вищестоячий про­курор, мають право доповнити чи змінити подання протягом строку на касаційне оскарження, а прокурор, що вніс це подання має також право відкликати його або відмовитися від нього протягом усього часу розгляду справи.

Протягом десятиденного терміну після отримання через кан­целярію подання зі справою, її реєстрації та оформлення суддя-доповідач встановлює наявність підстав для передачі справи на розгляд судової палати.

У касаційному порядку справа розглядається не менш як двома третинами'Суддів судової колегії в цивільних справах Верховного Суду України.

Після доповіді судді-доповідача першим дає пояснення про­курор. Він так само першим виступає у судових дебатах.

Ухвалені судом касаційної інстанції рішення або ухвали на­бирають чинності після їх ухвалення і оскарженню не підлягають.

 

< Попередня   Наступна >