Головне меню
Головна Підручники Правознавство ПОРІВНЯЛЬНЕ ПРАВОЗНАВСТВО Розділ 6. Джерела права англо-американської правової сім’ї // § 1. Поняття та види джерел англо-американського права

Розділ 6. Джерела права англо-американської правової сім’ї // § 1. Поняття та види джерел англо-американського права

Правознавство - ПОРІВНЯЛЬНЕ ПРАВОЗНАВСТВО
140

Розділ 6. Джерела права англо-американської правової сім’ї

§ 1. Поняття та види джерел англо-американського права

Поняття «джерело права» в англо-американській сім’ї значною мірою збігається з аналогічним поняттям, що використовується в інших правових сім’ях, передусім у романо-германській. Зокрема, цим терміном у англо-американській сім’ї можуть позначатися:

1) літературне джерело — конкретний офіційний документ, акт, звернувшись до якого можна знайти ту чи іншу норму права (наприклад, статут Парламенту, судовий звіт);

2) формальне джерело права — орган влади, що приймає правове рішення (наприклад, Парламент, уряд, суд);

3) історичне джерело права — те, звідкіля історично походить та чи інша норма права (наприклад, загальне право і право справедливості, римське, канонічне право);

4) юридичне джерело — ті конкретні процедури, форми та процеси, за допомогою яких право набуває реальності (законодавчий процес, судова практика, процес формування звичаїв тощо).

Усі джерела можуть бути поділені на обов’язкові та необов’язкові.

Обов’язкові джерела — це ті, що мають примусову (або обов’язкову) силу. Обов’язкові джерела у свою чергу поділяються на основні та додаткові.

Основними джерелами є первинні джерела, чинність кожного з яких не виводиться інших юридичних джерел. У теорії права до основних (первинних) джерел сім’ї англо-американського права відносять насамперед законодавство (статути та делеговане законодавство) та судовий прецедент. Для англійського права основним джерелом є також правові документи Європейського Союзу.

Додатковими джерелами права вважають правові звичаї,

авторитетні публікації в галузі права, що витримали перевірку часом (старовинна доктрина), розум, канонічне право, римське право, судові звіти, матеріали Правової комісії.

Прикладами необов’язкових джерел є законодавство інших країн, obiter dictum.

 

< Попередня   Наступна >