Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник РОЗДІЛ 3. ОСНОВИ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ // §1. Конституційне право – провідна галузь в системі національного права України

РОЗДІЛ 3. ОСНОВИ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ // §1. Конституційне право – провідна галузь в системі національного права України

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
116

РОЗДІЛ 3. ОСНОВИ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

§1. Конституційне право – провідна галузь в системі національного права України

Конституційне право України як галузь права являє собою сукупність правових норм, якими регулюються відносини, пов’язані з основами конституційного ладу, народовладдям, територіальним устроєм суспільства і держави. Ним закріплюються основи побудови державного механізму, загальні засади правового статусу людини і громадянина, порядок формування, організація і компетенція вищих органів держави, територіальна організація публічної влади, основи взаємовідносин фізичної особи та держави тощо.

У системі національного права України конституційне право є провідною галуззю права. Їй властиві ознаки, характерні для всієї системи права (наприклад, нормативність, формальна визначеність) та специфічні ознаки, які відрізняють її від інших галузей національного права України. Найбільш повно ці ознаки виявляються в особливостях таких характеристик, як предмет і метод правового регулювання та конституційно-правова відповідальність.

Предметом конституційного права України є суспільні відносини, пов’язані з організацією і здійсненням публічної влади в Україні, державної та місцевої (місцеве самоврядування). При цьому слід зауважити, що предметом конституційного права є лише ті відносини, що мають політичний характер і виникають у сфері державного владарювання. Хоча на рівні конституційного регулювання предметом конституційного права є також певна частина економічних відносин, оскільки такі відносини відображають взаємозв’язок політики з економічною організацією суспільства. Так, наприклад, в ст.13 Конституції України чітко регламентовані відносини, пов’язані з економічною сферою, – відносини власності.

Характеристика конституційного права не вичер

пується лише його предметом. Важливе значення має метод конституційного регулювання, під яким розуміють систему прийомів і способів, за допомогою яких норми галузі права впливають на конкретні суспільні відносини, впорядковують їх стосовно цілей і завдань правового регулювання.

Метод конституційного права України характеризується: доцільністю; імперативністю; загальністю; максимально високим юридичним рівнем; поєднанням прямого й опосередкованого регулювання; універсальністю. Методами конституційного регулювання є владно-імперативний і диспозитивний методи, метод заборони та метод дозволу, а також використовуються й інші методи правового регулювання.

Конституційно-правова відповідальність є однією із кваліфікаційних ознак конституційного права України. Конституційно-правова відповідальність – це особливий вид соціальної відповідальності, що має складний політико-правовий характер і настає за конституційне правопорушення (делікт).

Конституційне правопорушення (делікт) – це винна поведінка суб’єкта конституційного права, яка порушує норми конституційного права і не становить при цьому ні кримінального, ні адміністративного, ні цивільного, ні дисциплінарного правопорушення.

Джерела конституційного права України. Провідна роль конституційного права у національній системі права виявляється у характері форм (джерел) його існування. Пріоритетними джерелами галузі конституційного права є Конституція і закони України.

Конституція України – це основне джерело конституційного права України, найважливіший політико-правовий документ України.

Закони України – це нормативно-правові акти, прийняті органом законодавчої влади – Верховної Радою України або референдумом (шляхом безпосереднього волевиявлення народу, що регулюють найважливіші суспільні відносини й мають вищу юридичну силу в системі законодавства України.

Крім того, джерелами конституційного права України виступають Укази Президента України, акти Кабінету Міністрів України, акти Конституційного Суду України, акти Автономної Республіки Крим та акти органів місцевого самоврядування. Джерелами конституційного права України є також міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких надала Верховна Ради України.

Термін „конституційне право України” розглядається й в інших аспектах: як наука і як навчальна дисципліна. Конституційне право України як наука вивчає конституційно-правові норми та конституційно-правові відносини й інститути, які формуються на їх основі. Конституційне право як навчальна дисципліна базується на досягненнях і даних науки, викладається відповідно до затверджених робочих та навчальних програм курсу.

 

< Попередня   Наступна >