Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник РОЗДІЛ 7. ОСНОВИ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА УКРАЇНИ // Тема 1. Поняття господарського права України. Основні засади господарської діяльності в Україні

РОЗДІЛ 7. ОСНОВИ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА УКРАЇНИ // Тема 1. Поняття господарського права України. Основні засади господарської діяльності в Україні

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
115

РОЗДІЛ 7. ОСНОВИ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА УКРАЇНИ

Тема 1. Поняття господарського права України. Основні засади господарської діяльності в Україні

Господарське право України – це сукупність правових норм, що спрямована на регулювання суспільних відносин у сфері управління економікою, виробництва та реалізації продукції, виконання робіт та надання послуг для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку.

Предмет господарського права – господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання, а також діяльність державних органів щодо управління економікою країни. В свою чергу, господарська діяльність може здійснюватись суб’єктами господарювання для досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність). Здійснення суб’єктом господарювання господарської діяльності з метою одержання прибутку є підприємництвом (комерційна господарська діяльність).

Головним джерелом господарського права України є Господарський кодекс України (далі – ГКУ), прийнятий 16 січня 2003 р.

Згідно зі ст.42 ГКУ підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку.

Відповідно до ст.6 ГКУ господарська діяльність в Україні здійснюється на основі принципів свободи підприємницької діяльності у межах, визначених законом, вільного руху капіталів, товарів та послуг, забезпечення економічної багатоманітності та рівного захисту державою усіх суб’єктів господарювання, захисту національного товаровиробника. В Україні встановлено заборону незаконного втручання органів державної влад

и та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини та обмеження державного регулювання економічних процесів у зв’язку з необхідністю забезпечення соціальної спрямованості економіки, добросовісної конкуренції у підприємництві, екологічного захисту населення, захисту прав споживачів та безпеки суспільства і держави. Разом з тим, держава для реалізації економічної політики застосовує певні засоби та механізми регулювання господарської діяльності, а саме: державне замовлення та завдання, ліцензування, патентування, квотування, сертифікацію та стандартизацію, застосування нормативів та лімітів, регулювання цін і тарифів, надання інвестиційних, податкових та інших пільг, надання дотацій, компенсацій, цільових інновацій та субсидій.

Відповідно до положень ГКУ держава здійснює: антимонопольно – конкурентну політику та сприяє розвитку змагальності у сфері господарювання, контроль і нагляд за господарською діяльністю суб’єктів господарювання у таких сферах, як – ціноутворення, валютне регулювання, фінансові, кредитні відносини та ін. Держава також здійснює реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, забезпечує державну підтримку підприємництва та захист прав і законних інтересів суб’єктів господарювання і споживачів.

 

< Попередня   Наступна >