Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник Тема 3. Правовий режим цільових державних та місцевих фондів коштів

Тема 3. Правовий режим цільових державних та місцевих фондів коштів

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
155

Тема 3. Правовий режим цільових державних та місцевих фондів коштів

Цільові державні та місцеві фонди коштів являють собою особливу спеціалізовану ланку фінансової системи. Основними ознаками, що їх відрізняють є цільове призначення коштів, що мобілізуються до них та відносна самостійність під час розподілу та використання зібраних коштів.

Створення таких фондів у фінансовій системі держави пов’язане із конкретністю і складністю проблем, що вирішуються.

Іншою причиною розповсюдження таких фондів коштів є їх „допомога” бюджетам – гарантування постійного та реального забезпечення фінансовими ресурсами більшості потреб суспільства, що гарантовані Конституцією.

Діючи паралельно бюджетам спеціалізовані цільові державні та місцеві фонди охоплюють своїми ресурсами значну кількість фінансових відносин, завдяки чому можуть бути класифіковані за цільовим призначенням, способом утворення, джерелами формування тощо.

За цільовим призначенням фонди можна розділити на економічні (автодорожній фонд) та соціальні (пенсійний фонд).

За способами утворення: включені до бюджетів та ті, що мають власні органи управління.

За джерелами формування: ті, що фінансуються з бюджетів, ті, що формуються через обов’язкові відрахування, ті, що отримуються доходи від інвестування власних коштів та ті, що формуються з добровільних внесків і спонсорської допомоги.

 

< Попередня   Наступна >