Головне меню
Головна Підручники Податкове право Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех Глава 2 ПРЕДМЕТ І МЕТОД ПОДАТКОВОГО ПРАВА // § 1. Предмет податкового права

Глава 2 ПРЕДМЕТ І МЕТОД ПОДАТКОВОГО ПРАВА // § 1. Предмет податкового права

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
44

Глава 2

ПРЕДМЕТ І МЕТОД ПОДАТКОВОГО ПРАВА

§ 1. Предмет податкового права

Кожний правовий інститут відповідає певній групі суспіль­них відносин. Інститут податкового права охоплює відповідну систему відносин, що й становить предмет податкового права.

Предметом податкового права є група однорідних суспільних відносин, що визначають надходження коштів від платників до бюджетів у формі податків і зборів. Предмет регулювання охоплює сукупність певних специфічних відносин. Це дозво­ляє виділити останні із загальної маси фінансових відносин. Особливістю їх є рух грошей у власність держави знизу вгору (від платника до бюджету) у формі податків і зборів. Відноси­ни з розподілу цих коштів, виділення їх на задоволення дер­жавних потреб (тобто рух згори вниз), хоча і регулюються фі­нансовим правом, але вже не є предметом податкового права. Характерною рисою податкових відносин є їх майновий ха­рактер — виконання податкового обов’язку означає передачу у власність або розпорядження держави певних коштів. У зв’яз­ку з цим необхідно погодитися з С. Д. Ципкіним, який, визна­чаючи майновий характер податкових відносин, стверджував, що невиконання податкового зобов’язання заподіює матеріаль­ний збиток державі, порушує загальнодержавні інтереси1. У по­даткових правовідносинах найбільш чітко, порівняно з усіма іншими фінансовими правовідносинами, простежуються дер­жавно-владна і майнова сторони. Відносини щодо зборів і по­датків є владно-майновими. З одного боку, держава наділяє ком­петентні органи владними повноваженнями і контролює надход­ження коштів до бюджету, а з іншого — податкові надходження є одним з основних каналів формування власності держави, хоча спочатку й у специфічній грошовій формі.

 

1 Див.: Цыпкин С. Д. Правовое ре

гулирование налоговых отношений в СССР. — М., 1955. — С. 29.

 

< Попередня   Наступна >