Головне меню

§ 3. Об’єкт оподаткування

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
78

§ 3. Об’єкт оподаткування

Об’єкт оподаткування залежить від характеру й основ кла­сифікації підакцизних товарів, тобто окреслюється головни­ми підходами до визначення предмета оподаткування. Пред­мет оподаткування дуже близький до об’єкта, однак необхід­но зазначити, що об’єкт є підсумковим поняттям, а предмет оподаткування визначається конкретними особливостями. Стаття 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» від 26 грудня 1992 р. виділяє три основних підходи до визначення об’єкта оподаткування, і в цьому законодавчому акті зроблено спробу встановити зв’язок між статтею, що зак­ріплює категорію платників акцизного збору, та об’єктами оподаткування.

По-перше, це обороти з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), в тому числі з давальниць­кої сировини, шляхом їх продажу, обміну на інші товари (про­дукцію, роботи, послуги), безоплатної передачі товарів (про­дукції) або з їх частковою оплатою, а також обсяги відванта­жених підакцизних товарів (продукції), виготовлених з давальницької сировини.

По-друге, обороти з реалізації (передачі) товарів (продук­ції) для власного виробництва, промислової переробки (крім оборотів з реалізації (передачі) для виробництва підакцизних товарів), а також для своїх працівників.

По-третє, вартість товарів (продукції), що імпортуються (ввозяться, пересилаються) на митну територію України, в тому числі в межах бартерних (товарообмінних) операцій або без оплати їх вартості або з частковою оплатою1. Митна вартість є базою для обчислення податків і зборів, що справляються мит­ницею. Відомості про митну вартість товарів та інших пред­метів, переміщуваних через митний кордон, декларанти заяв­ляють під час декларування відповідно до правил, що діють в Україні. Вони повинні ґрунтуватися на достовірній, кількісно визначеній і докуме

нтально підтвердженій інформації. Подат­кове навантаження на ввезення (вивезення) продукції в Украї­ну (з України), що забезпечується митницею відповідно до кож­ного податку або збору, можна описати формулою:

П = Б х С,

де П — сума податку (збору), що підлягає сплаті;

Б — база оподаткування, що ґрунтується на митній вартості або на фізичних показниках товару;

С — ставка податку (збору).

Основою для визначення об’єкта оподаткування і нараху­вання акцизного збору є вантажна митна декларація, де обчис­лена сума акцизного збору вказується окремим рядком. Акциз­ний збір нараховують, виходячи з митної вартості, перерахо­ваної за курсом Національного банку України, який діяв на день надання вантажної митної декларації. Фактично сплаче­на сума мита і митних зборів враховується лише у разі, якщо за імпортні підакцизні товари, ввезені для виробництва підак­цизних товарів та за які до або під час проведення митних про­цедур не був сплачений акцизний збір. Обов’язковою умовою при цьому є використання товарів не для виробництва підак­цизних товарів.

 

1 Див.: Про акцизний збір: Декрет Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1993. — № 10. — Ст. 84.

 

< Попередня   Наступна >