Головне меню

§ 5. Пільги щодо акцизного збору

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
89

§ 5. Пільги щодо акцизного збору

Декрет Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 р. буде закріпляти з 1 січня 2004 р. такі види звільнення від акцизного збору.

Акцизний збір не справляється з товарів, що були вивезені (експортовані) платником акцизного збору за межі митної тери­торії України. Акцизний збір не справляється з підакцизних то­варів, що імпортуються на митну територію України, якщо з таких товарів згідно із законодавством України не справляєть­ся ПДВ у зв’язку із звільненням, передбаченим для транзитних товарів, товарів на митних складах, реекспортованих товарів, товарів, що спрямовуються до магазинів безмитної торгівлі, то­варів, що призначаються для переробки під митним контролем. В цьому разі акцизний збір треба включати до ціни відвантаже­ної продукції і сплата його до бюджету здійснюється у встанов­лені строки. Система звільнення від сплати податків під час ек­спорту виконує два завдання: а) проведення політики, яка спрямована на розширення експортного потенціалу держави; б) усунення перешкоди міжнародного обміну товарами.

Не підлягає оподаткуванню оборот від реалізації легко­вих автомобілів спеціального призначення для інвалідів, спла­та вартості яких проводиться органами соціального захисту, а також легкових автомобілів спеціального призначення (швид­ка медична допомога тощо) за переліком, визначеним Кабіне­том Міністрів України. Вказана пільга діє тільки щодо спецавтомобілів, які ввозяться на митну територію України.

Також не підлягають оподаткуванню акцизним збором підакцизні товари, які переміщуються через митну територію України транзитом. У разі надходження платежів при на­станні гарантованого випадку при транзиті товарів через те­риторію України, їх перерахування до Державного бюджету здійснюється в порядку, який передбачено чинним законодав-ством1. Товари, я

кі ввозяться на територію України у режимі тимчасового ввезення з умовою про зворотне вивезення, не підлягають оподаткуванню акцизним збором.

Отже, щодо акцизного збору податкові пільги дещо скоро­чені і складають вищезазначені блоки системи пільг. Але, на нашу думку, необхідно звернути увагу на одну важливу особ­ливість пільг щодо акцизного збору. Можна виділити окремий своєрідний різновид податкових пільг — похідні. Особливістю цих пільг є інший порядок державних обмежень. За іншими видами податків податкові пільги стосуються всіх предметів оподаткування і їх обмеження встановлюється саме через си­стему пільг. Щодо акцизного збору перший рівень обмежень держави встановлюється ще на стадії закріплення вичерпного переліку підакцизних товарів, а податкові пільги застосовують­ся вже до цього обмеженого кола і, таким чином, пільгового переліку. Необхідно пам’ятати, що пільги щодо акцизного збо­ру стосуються саме сплати податку і не звільняють платника від обов’язку податкового обліку та звітності (у тому числі щодо пільгових товарів).

 

1 Див.: Положення про надання фінансових гарантій митним органам не­залежними фінансовими посередниками щодо обов’язкової доставки товарів до митниць призначення: Затверджено постановою Кабінету Міністрів Ук­раїни від 4 жовтня 1996 р. // Зібрання постанов Уряду України. — 1996. — № 18. — Ст. 518

 

< Попередня   Наступна >