Головне меню
Головна Підручники Кримінальне право Кримінальне право України: Навч. посіб § 2. Кримінальна відповідальність та її підстава

§ 2. Кримінальна відповідальність та її підстава

Кримінальне право - Кримінальне право України: Навч. посіб
120

§ 2. Кримінальна відповідальність та її підстава

Кримінальна відповідальність є одним із видів юридичної від­повідальності й полягає у правовому обов'язку особи, яка вчи­нила злочин, зазнавати державного осуду у вигляді позбавлень і обмежень особистого, майнового або іншого характеру (по­карання), котрі покладаються на винного спеціально уповнова­женими органами держави.

Підставою кримінальної відповідальності є вчинення осо­бою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого КК України. Склад злочину — це сукупність закріплених у кримінальному законі об'єктивних та суб'єктив­них ознак, за наявності яких вчинене суспільно небезпечне ді­яння визнається злочином. Будь-який склад злочину містить обов'язкові елементи:

об'єкт (те, на що посягає злочин і чому він заподіює або створює загрозу заподіяння певної шкоди);

об'єктивна сторона (зовнішня сторона (форма) поведінки людини, котра проявляється у вчиненні злочинного діяння (дії чи бездіяльності), що заподіює чи створює небезпеку заподіяння шкоди об'єкту злочину);

суб'єкт (особа, яка вчиняє злочин);

суб'єктивна сторона (психічне ставлення особи до вчиню­ваного нею діяння, тобто ті психічні процеси, які характери­зують свідомість і волю особи в момент вчинення злочину).

Отже, склад злочину є єдиною і достатньою підставою кри­мінальної відповідальності. Тобто з того моменту, коли особа вчинила злочин, між нею та державою виникають певні юри­дичні відносини, а саме кримінально-правові відносини. Су­б'єктами даних правовідносин є, з одного боку особа, яка вчи­нила злочин, а з іншого — держава в особі органів дізнання, слідства, прокуратури і суду. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному пока­ранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено об

винувальним вироком суду (у цьому полягає принцип презумпції невинуватості).

Таким чином, кримінальна відповідальність виникає з моме­нту набрання обвинувальним вироком суду законної сили1 і за­кінчується, за загальним правилом, моментом припинення від­бування покарання.

Ніхто не може бути притягнений до кримінальної відповіда­льності за той самий злочин більше одного разу. Це стосується і тих випадків, коли за той самий злочин особу було раніше притягнуто до кримінальної відповідальності в іншій країні.

 

< Попередня   Наступна >