Головне меню

§ 2. Повторність злочинів

Кримінальне право - Кримінальне право України: Навч. посіб
77

§ 2. Повторність злочинів

Кримінальний закон (ч. 1 ст. 32 КК) визначає, що повторніс­тю злочинів визнається вчинення двох або більше злочинів, передбаченій тією ж статтею або частиною статті Особ­ливої частини КК. Крім того, повторним є вчинення двох або більше злочинів у випадках, передбачених різними статтями, коли це прямо встановлено в Особливій частині КК (ч. 2 ст. 32 КК). Таким чином законодавчо закріплені такі ознаки повторності:

особою (а також групою осіб) вчинено два або більше са­мостійних одиничних злочинів;

одиничні злочини вчинені у різний час;

повторність має місце незалежно від того, була особа засу­джена за один з цих злочинів, чи не була.

В законі є застереження, що повторність виключається, як­що за раніше вчинений злочин особа була звільнена від кримі­нальної відповідальності, закінчилися строки давності або на цей злочин поширилася амністія чи за нього була погашена або знята судимість.

Залежно від того, була або не була особа засуджена за рані­ше вчинений нею злочин, можна виділити такі види повтор­ності злочинів:

фактична повторність — повторність злочинів, не пов'я­зана з засудженням за раніше вчинений злочин;

рецидив — повторність злочинів, пов'язана з засудженням за раніше вчинений злочин.

Повторність, не пов'язану з засудженням за раніше вчине­ний злочин, можна поділити на два види: повторність тото­жних злочинів (ч. 1 ст. 32) і повторність однорідних злочинів (ч. 2 ст. 32).

Повторність тотожних злочинів — це вчинення особою двох і більше діянь, що містять ознаки одного і того ж складу злочину. Якщо диспозиція статті Особливої частини КК пе­редбачає вчинення злочину повторно, то мова йде про повтор­ність тотожних злочинів. Повторність однорідних злочинів може

мати місце лише тоді, коли законом спеціально зазначе­но, що вчинення двох злочинів, що підпадають під ознаки складів різних статей КК, вважається повторним. Наприклад, примітка 1 до ст. 185 передбачає, що: „У статтях 185, 186 та 189—191 повторним визнається злочин, вчинений особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачений цими статтями або статтями 187, 262 цього Кодексу".

Повторність злочинів враховується при їх кваліфікації. Зло­чини, що утворюють повторність, кваліфікують за відповідною частиною статті, якою передбачено вчинення злочину повтор­но. Наприклад, якщо особа вчинила дві крадіжки, то її дії ква­ліфікуються за ч. 2 ст. 185 КК. В ситуації, коли один зі злочи­нів є закінченим, а інший є замахом, то вони кваліфікуються як сукупність злочинів.

У разі, якщо повторність тотожних злочинів прямо не перед­бачена у відповідній статті Особливої частини, то відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 67 вона є обставиною, яка обтяжує покарання.

Кваліфікація повторності однорідних злочинів здійснюється за таким правилом: кожний злочин, що утворює повторність кваліфікується за відповідною статтею КК, але наступний зло­чин кваліфікується за ознакою повторності.

 

< Попередня   Наступна >