Головне меню
Головна Підручники Кримінальне право Кримінальне право України: Особлива частина § 3. Злочини, пов’язані з незаконним заволодінням наркотичними засобами, а також обладнанням, призначеним для їх виготовлення

§ 3. Злочини, пов’язані з незаконним заволодінням наркотичними засобами, а також обладнанням, призначеним для їх виготовлення

Кримінальне право - Кримінальне право України: Особлива частина
263

§ 3. Злочини, пов’язані з незаконним заволодінням наркотичними засобами, а також обладнанням, призначеним для їх виготовлення

Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних за­собів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим ста­новищем (ст. 308). Об’єктивна сторона цього злочину полягає у вказаних діях із заволодіння наркотичними засобами.

Поняття викрадення (крадіжка, грабіж), привласнення, ви­магання, заволодіння цими предметами шляхом шахрайства повністю відповідають їх аналізу щодо злочинів, передбачених статтями 185, 186, 189, 190 і 191 (див. розділ VІІ підручника).

З суб’єктивної сторони цей злочин характеризується пря­мим умислом.

Суб’єктом викрадення, вимагання і розбою є особа, яка до­сягла 14-річного віку; шахрайства — 16-річного віку, привлас­нення — особа, якій ці предмети ввірені або перебувають у її віданні.

Частина 2 ст. 308 передбачає відповідальність за вчинення цього злочину повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із застосуванням насильства, що не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або особою, яка раніше вчинила один із зло­чинів, передбачених статтями 306, 307, 310, 311, 314, 317, або у великих розмірах, а також заволодіння наркотичними засоба­ми, психотропними речовинами або їх аналогами шляхом зло­вживання службової особи своїм службовим становищем.

У частині 3 ст. 308 встановлено відповідальність за дії, пе­редбачені частинами 1 або 2 ст. 308, якщо вони вчинені в особли­во великих розмірах, або організованою групою, або шляхом розбою з метою викрадення наркотичних засобів, психотроп­них речовин або їх аналогів, а також вимагання цих засобів чи речовин, поєднане

з насильством, небезпечним для життя і здо­ров’я.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 308 — позбавлення волі на строк від трьох до шести років; за ч. 2 ст. 308 — позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна; за ч. 3 ст. 308 — позбав­лення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіска­цією майна.

Викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання служ­бовим становищем (ст. 312). Об’єктивна сторона цього злочи­ну та її ознаки аналогічні злочину, передбаченому ст. 308.

Суб’єктивна сторона цього злочину, крім прямого умислу, передбачає і спеціальну мету — збут прекурсорів іншим особам або їх збут для виробництва або виготовлення наркотичних за­собів, психотропних речовин або їх аналогів.

Кваліфікуючі ознаки цього злочину висвітлено раніше при характеристиці складу злочину, передбаченого ст. 308.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 312 — штраф до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлен­ня волі на строк до трьох років; за ч. 2 ст. 312 — позбавлення волі на строк від трьох до семи років із позбавленням права обійма­ти певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; за ч. 3 ст. 312 — позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років із позбавленням права обіймати певні по­сади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Незаконне виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів на отримання наркотичних за­собів, психотропних речовин або прекурсорів (ст. 318). Об’єк­тивна сторона цього злочину полягає в одній із дій: незаконно­му виготовленні, підробленні, використанні або збуті підробле­них чи незаконно одержаних документів, які дають право на отримання наркотичних засобів чи психотропних речовин або прекурсорів, призначених для виробництва або виготовлення цих засобів чи речовин.

Незаконне виготовлення документа передбачає будь-який спосіб виготовлення фальшивого документа, подібного до справ­жнього, який перебуває в обігу. Способи виготовлення можуть бути різними: за допомогою технічних засобів, від руки, шляхом ксерокопіювання, з використанням іншої техніки тощо.

Незаконне підроблення документів означає повну або част­кову зміну змісту вже оформленого справжнього документа, а також складання документа із внесенням до нього даних, які пов­ністю або частково не відповідають дійсності.

Під використанням документа розуміють його пред’явлення до офіційних органів із метою отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.

Під збутом підроблених або незаконно отриманих документів слід розуміти будь-яку форму їх передачі або реалізації іншим особам. Причому збут документа передбачає будь-який спосіб його відчуження: продаж, дарування, обмін, передачу в борг, сплату боргу тощо.

Суб’єктивна сторона цього злочину — прямий умисел, по­єднаний із метою отримати замість документа наркотичні за­соби або психотропні речовини.

Суб’єктом цього злочину є будь-яка особа.

Частина 2 ст. 318 передбачає відповідальність за вчинення злочину повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених стат­тями 306—317.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 318 — штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років; за ч. 2 ст. 318 — позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Незаконна видача рецепта на право придбання наркотич­них засобів або психотропних речовин (ст. 319). Предмет цьо­го злочину — рецепт, тобто документ, який дає право на прид­бання наркотичних засобів або психотропних речовин.

З об’єктивної сторони цей злочин виражається в незаконній видачі рецепта на право придбання вказаних засобів і речовин. Згідно з Законом України «Про обіг в Україні наркотичних за­собів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» від 8 липня 1999 року1 видача лікарями рецептів громадянам на право придбання ними вказаних засобів і речовин здійснюєть­ся на основі правил, встановлених Міністерством охорони здо­ров’я України. Порушення цих правил свідчить про незаконність видачі рецепта. Незаконна видача лікарем має місце у разі, якщо рецепт видано особі, яка не має права на придбання наркотичних засобів або психотропних речовин як ліків, або в ньому збільшено кількість допустимої дози відпуску наркотич­них засобів або психотропних речовин тощо.

Злочин вважається закінченим із моменту видачі, тобто з моменту передачі незаконного рецепта іншій особі.

Суб’єктивна сторона цього злочину характеризується пря­мим умислом, поєднаним із корисливими мотивами чи з інши­ми особистими інтересами.

Суб’єктом цього злочину є лікар, який видав рецепт. Якщо незаконний рецепт виписаний іншою особою, відповідальність настає за ст. 318.

Частина 2 ст. 319 передбачає відповідальність за вчинення тієї самої дії повторно.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 319 — штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; за ч. 2 ст. 319 — позбавлення волі на строк від двох до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи зай­матися певною діяльністю на строк до трьох років.

Викрадення, привласнення, вимагання обладнання, при­значеного для виготовлення наркотичних засобів, психотроп­них речовин або їх аналогів, чи заволодіння ним шляхом шах­райства або зловживання службовим становищем та інші неза­конні дії з таким обладнанням (ст. 313). Предметом цього злочину є обладнання, призначене для виготовлення наркотич­них засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Інші ознаки складу злочину, вказані в ст. 313, аналогічні зло­чину, передбаченому ст. 308.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 313 — штраф від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або об­меження волі на строк до трьох років; за ч. 2 ст. 313 — позбавлен­ня волі на строк від двох до шести років; за ч. 3 ст. 313 — позбав­лення волі на строк від п’яти до дванадцяти років із конфіска­цією майна.

 

1 Відомості Верховної Ради України. — № 36. — Ст. 317.

 

< Попередня   Наступна >
 

Додати коментар