Головне меню

§ 7. Адміністративно-територіальний поділ

Конституційне право зарубіжних країн - Конституційне право зарубіжних країн
108

§ 7. Адміністративно-територіальний поділ

З моменту утворення КНР залишається фактично без змін триланковий поділ на провінційну, повітову та волосну ланки. Деякі зміни були пов’язані в основному з уточненням кордонів, найменувань тих чи інших адміністративно-територіальних оди­ниць і географічних об’єктів, збільшенням або зменшенням їх кількості тощо.

У рамках структури, що існувала раніше, відбувалися й певні зміни, що визначалися, головним чином, соціально-економічни­ми чинниками – кооперуванням села та індустріалізацією, що спричиняла збільшення кількості населених пунктів міського типу й розвиток існуючих міст.

Сучасний адміністративно-територіальний поділ установлено Конституцією 1982 р. Відповідно до положення Конституції (ст. 31) у КНР можуть створюватися «особливі адміністративні райони», режим яких визначається «з урахуванням конкретної обстановки» законами, що застосовуються Всекитайськими зборами народних представників. З 1999 р. статусом особливого адміністративного округу користується Гонконг з 5-мільйонним населенням. Пла­нується в межах політики возз’єднання країни з Тайванем.

 

< Попередня   Наступна >