Головне меню
Головна Підручники Право інтелектуальної власності Кубах А.І. Право інтелектуальної власності Розділ IX Захист права інтелектуальної власності // 1.Державна система правової охорони інтелектуальної власності в Україні

Розділ IX Захист права інтелектуальної власності // 1.Державна система правової охорони інтелектуальної власності в Україні

Право інтелектуальної власності - Кубах А.І. Право інтелектуальної власності
47

Розділ IX

Захист права інтелектуальної власності

1.Державна система правової охорони інтелектуальної власності в Україні

За роки незалежності в Україні розбудовано сучасну державну систему правової охорони інтелектуальної власності. Головним органом, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері інтелектуальної власності, в Україні є Міністерство освіти і науки України (МОН). У квітні 2000 р. у складі МОН утворено Державний департамент інтелектуальної власності (далі - Держдепартамент), що є урядовим органом державного управління. Саме на Держдепартамент покладено виконання конкретних завдань, пов'язаних із забезпеченням правової охорони інтелектуальної власності.

Основними завданнями Держдепартаменту є:

участь у межах своєї компетенції в забезпеченні реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності;

прогнозування і визначення перспектив та пріоритетних напрямів розвитку у сфері інтелектуальної власності;

організаційне забезпечення охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Держдепартамент у рамках своїх повноважень забезпечує діяльність, пов'язану з набуттям, здійсненням і захистом прав на об'єкти права інтелектуальної власності, здійснює роботи по удосконалення законодавчої і нормативної бази, координує роботу з інформаційного забезпечення у сфері інтелектуальної власності, здійснює міжнародне співробітництво, опікується питаннями підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелектуальної власності тощо.

До сфери управління Держдепартаменту включено державні підприємства "Український інститут промислової власності", "Українське агентство з авторських та суміжних прав", "Інтелзахист" і навчаль

ний заклад -Інститут інтелектуальної власності і права.

Головною функцією Державного підприємства "Український інститут промислової власності (Укрпатент) є здійснення експертизи заявок на такі об'єкти права інтелектуальної власності, як винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, а також торговельні марки, географічні зазначення. Експерти Укрпатенту проводять експертизу поданих заявниками матеріалів щодо відповідності заявлених об'єктів умовам набуття прав інтелектуальної власності і надають експертний висновок. На підставі експертного висновку Держдепартамент приймає рішення про видачу або відмову у видачі охоронного документа (патента, свідоцтва). Укрпатент має філію - Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг.

Головною функцією Державного підприємства "Українське агентство з авторських та суміжних прав" (УААСП) є колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав. За бажанням таких суб'єктів УААСП здійснює підготовку до державної реєстрації прав на об'єкти авторського права і суміжних прав та видачі їм охоронних документів, які видає Держдепартамент, а також надає допомогу авторам щодо захисту їх прав.

Діяльність ДП "Інтелзахист" переважно зосереджена на боротьбі з порушеннями у сфері суміжних прав.

Інститут інтелектуальної власності й права виконує функцію підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелектуальної власності. Він готує спеціалістів і магістрів зі спеціальності «Інтелектуальна власність», а також підвищує кваліфікацію патентних повірених, патентознавців, професійних оцінювачів прав на об'єкти права інтелектуальної власності, здійснює підвищення кваліфікації за спеціальним навчальним курсом суддів, митників, представників правоохоронних та контролюючих органів тощо. Однією із функцій Інституту є розповсюдження знань про інтелектуальну власність серед широких верств населення через проведення курсів, конференцій, семінарів.

 

< Попередня   Наступна >