Головне меню

3.3. Умови і порядок одержання ліцензії

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
101

3.3. Умови і порядок одержання ліцензії

Ліцензія видається органами ліцензування, перелік яких вста­новлено постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 № 1698.

Приватний підприємець, який має намір здійснювати вид діяльності, що підлягає ліцензуванню, повинен подати до органу ліцензування такі документи:

1. Заяву встановленого зразка про видачу ліцензії, у якій зазначаються:

прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані (серія, номер пас­порта, ким і коли виданий, місце проживання), ідентифіка­ційний номер фізичної особи — платника податку та інших обов'язкових платежів;

вид господарської діяльності, на здійснення якої заявник має намір одержати ліцензію.

2. Копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.

Для окремих видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, до заяви про видачу ліцензії додаються також документи, вичерпний перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України за поданням спеціально уповноваженого ор­гану з питань ліцензування.

Заява про видачу ліцензії і документи, що додаються до неї, приймаються за описом, копія якого видається заявнику з відміт­кою про дату прийняття документів органом ліцензування і під­писом відповідальної особи.

Орган ліцензування приймає рішення про видачу ліцензії чи про відмову в її видачі у строк не пізніше десяти робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та документів, що додаються до заяви.

Повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії чи про відмову надсилається заявнику в письмовій формі протягом трьох робочих днів з дати прийняття відповідного

рішення. У разі відмови у видачі ліцензії на підставі виявлення недостовір­них даних у документах, поданих заявником про видачу ліцензії, суб'єкт господарювання може подати до органу ліцензування нову заяву про видачу ліцензії, але не раніше як за три місяці з дати ухвалення рішення про відмову в її видачі.

Якщо ліцензіатові відмовлено у видачі ліцензії на підставі невідповідності заявника ліцензійним умовам, встановленим для виду господарської діяльності, зазначеної в заяві про видачу ліцен­зії, суб'єкт господарювання може подати до органу ліцензування нову заяву про видачу ліцензії після усунення причин, що стали підставою для відмови в її видачі.

За видачу ліцензії стягується плата, розмір і порядок зараху­вання якої до Державного бюджету України встановлені від­повідною постановою Кабінету Міністрів України.

Плату за видачу ліцензії суб'єкт господарювання повинен внести після прийняття рішення про видачу ліцензії. Якщо заявник про­тягом 30 календарних днів з дня послання йому повідомлення про ухвалення рішення про її видачу не подав документ, що підтвер­джує внесення плати за видачу ліцензії, орган ліцензування має право скасувати рішення про її видачу. Так само орган ліцензування може діяти й тоді, коли суб'єкт господарювання не звернувся до органу ліцензування за одержанням оформленої ліцензії.

Орган ліцензування повинен оформити ліцензію не пізніше як за три робочих дні з дня надходження документа, що підтвер­джує внесення плати за видачу ліцензії.

Термін дії ліцензії не може бути менший від трьох років. Конкретні терміни дії ліцензії залежно від видів діяльності вста­новлюються Кабінетом Міністрів України.

Якщо суб'єкт господарювання має намір здійснювати зазначе­ний у ліцензії вид господарської діяльності після закінчення тер­міну її дії, він зобов'язаний одержати нову ліцензію. При цьому нова ліцензія видається не раніше як в останній робочий день дії попередньо виданої ліцензії.

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" до суб'єктів господарювання за здійс­нення господарської діяльності без ліцензії застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірах, встановлених законом. Згідно зі ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення за заняття підприємницькою діяльністю без спеціального дозволу (ліцен­зії), якщо його одержання передбачене законодавством, на грома­дян — суб'єктів підприємницької діяльності накладаються адміні­стративні стягнення у вигляді штрафу від 3 до 8 неоподатковува­них мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої про­дукції, знарядь виробництва і сировини чи без конфіскації.

Переоформлення ліцензії

У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензій су­б'єкт господарювання зобов'язаний протягом десяти робочих днів подати до органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії разом з ліцензією, що підлягає переоформленню, і відповідними документами чи їх нотаріально завіреними копіями, що підтвер­джують зазначені зміни.

Підстави для переоформлення ліцензії:

зміна прізвища, імені, по батькові фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності;

зміна місця проживання фізичної особи — суб'єкта підприємни­цької діяльності;

зміни, пов'язані зі здійсненням ліцензіатом певного виду госпо­дарської діяльності.

Орган ліцензування протягом трьох робочих днів з дати над­ходження заяви про переоформлення ліцензії та документів, що додаються до неї, зобов'язаний видати переоформлену на новому бланку ліцензію з урахуванням змін, зазначених у заяві про переоформлення ліцензії. При цьому термін дії переоформленої ліцензії не може перевищувати терміну дії, зазначеного в ліцен­зії, яку переоформлюють.

У той час, коли ліцензія переоформлюється, суб'єкт господарю­вання може продовжувати займатися видами діяльності, що підля­гають ліцензуванню. У цьому разі замість ліцензії підставою для здійснення такої діяльності є довідка про прийняття заяви на пе­реоформлення ліцензії, що видається органом ліцензування.

За переоформлення ліцензії стягується плата в розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Видача дубліката ліцензії

Необхідність одержання дубліката ліцензії у суб'єкта гос­подарювання виникає в разі її втрати чи пошкодження. Поря­док видачі дубліката ліцензії аналогічний порядку її переоформ­лення.

У разі втрати чи пошкодження ліцензії ліцензіат зобов'яза­ний звернутися до органу ліцензування із заявою про видачу дубліката ліцензії з додаванням до нього документу, що засвідчує внесення плати за видачу дубліката. За видачу дубліката ліцен­зії справляється плата в розмірі п'яти неоподатковуваних мініму­мів доходів громадян.

У разі пошкодження ліцензії до заяви додається також непри­датна для користування ліцензія.

Так само, як і на переоформлення ліцензії, на видачу дублі­ката ліцензії органу ліцензування відведено три робочих дні з моменту подання заяви на видачу дубліката. Підставою для здійс­нення ліцензійної діяльності під час оформлення дубліката є до­відка про подання заяви на видачу дубліката.

Анулювання ліцензії.

Відповідно до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" ліцензія може бути анульована на та­ких підставах:

за заявою ліцензіата про анулювання ліцензії;

на підставі акта про повторне порушення ліцензіатом ліцен­зійних умов;

на підставі рішення про скасування державної реєстрації су­б'єкта господарювання;

на підставі нотаріально завіреної копії свідоцтва про смерть фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності;

на підставі акта про виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих суб'єктом господарювання для одержання ліцензії;

на підставі акта про встановлення факту передання ліцензії іншій юридичній чи фізичній особі для здійснення господар­ської діяльності;

на підставі акта про встановлення факту неподання у встанов­лений строк інформації про зміни зазначених у документах даних, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;

на підставі акта про невиконання розпорядження про усунен­ня порушень ліцензійних умов;

у зв'язку з неспроможністю ліцензіата забезпечити виконання ліцензійних умов, встановлених для певного виду господар­ської діяльності.

Рішення про анулювання ліцензії приймається органом ліцен­зування протягом 10 робочих днів із дати встановлення підстав для анулювання ліцензії, що надсилається ліцензіатові із зазна­ченням підстав для анулювання не пізніше трьох робочих днів з дати його прийняття. Таке рішення набирає чинності за 10 днів із дня його прийняття.

Якщо анулювання ліцензії пов'язане з порушенням ліцензіа-том вимог Закону України "Про ліцензування певних видів гос­подарської діяльності", то нову ліцензію ліцензіат може одержа­ти не раніше як за рік з дати ухвалення рішення органу ліцензу­вання про анулювання попередньої ліцензії.

Цей самий закон встановлює, що ухвалення рішення про ану­лювання відбувається з обов'язковим запрошенням ліцензіата і його представників. Рішення про анулювання ліцензії набирає чинності за десять днів з дня його прийняття. Однак ліцензіат має право оскаржити рішення про анулювання шляхом подання скарги до експертно-апеляційної ради. При цьому дія рішення про анулювання ліцензії припиняється до прийняття відповідно­го рішення органом з питань ліцензування.

Контрольні питання

Що таке ліцензія?

Якими нормативними актами регулюється питання ліцензування господарської діяльності?

Що таке ліцензійні умови?

Порядок одержання ліцензії.

 

< Попередня   Наступна >