Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 11.4. Загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання

11.4. Загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
137

11.4. Загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання

Ліквідація суб'єкта господарювання здійснюється ліквідацій­ною комісією, яку створює власник (власники) майна суб'єкта господарювання чи його (їх) представники (органи) або інший визначений законом орган, якщо інший порядок її утворення не передбачений ГКУ. Ліквідувати суб'єкт господарювання може також уповноважений на це орган управління суб'єкта, що лік­відується.

Орган (особа), який прийняв рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, встановлює порядок і визначає строки здійс­нення ліквідації, а також строк для подання претензій кредито­рами, що не може бути менший за два місяці з дня оголошення про ліквідацію.

Ліквідаційна комісія або інший орган, який здійснює ліквіда­цію суб'єкта господарювання, вміщує у друкованих органах по­відомлення про його ліквідацію та про порядок і строки подання кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально в письмовій формі у встановлені ГКУ чи спеціаль­ним законом строки.

Водночас ліквідаційна комісія вживає необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості суб'єкта господарювання, який ліквідується, і виявлення вимог кредиторів з письмовим повідомленням кожного з них про ліквідацію суб'єкта господа­рювання.

Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господа­рювання, що ліквідується, розраховується з кредиторами, скла­дає ліквідаційний баланс і подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність і повнота ліквіда­ційного балансу повинні бути перевірені у встановленому зако­нодавством порядку.

Порядок розрахунків з кредиторами при ліквідації суб'єкта господарювання

Претензії кредиторів до суб'єкта господарюва

ння, що ліквіду­ється, задовольняються з майна цього суб'єкта, якщо інше не передбачено ГКУ та законами України.

Черговість і порядок задоволення вимог кредиторів встанов­люються відповідно до закону.

Претензії, що не задоволені через відсутність майна суб'єкта господарювання, претензії, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо їх заявники в місячний строк після одержання повідом­лення про повне або часткове відхилення претензії не звернуться до суду з відповідним позовом, а також претензії, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, вважаються по­гашеними.

Майно, що залишилося після задоволення претензій кредито­рів, використовується за вказівкою власника.

 

< Попередня   Наступна >