Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 14.4. Майно і майнові відносини в господарських товариствах

14.4. Майно і майнові відносини в господарських товариствах

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
138

14.4. Майно і майнові відносини в господарських товариствах

Господарське товариство є власником:

майна, переданого йому у власність засновниками і учасника­ми як внески;

продукції, виробленої в результаті господарської діяльності товариства;

доходів, одержаних від господарської діяльності товариства;

іншого майна, набутого товариством на підставах, не заборо­нених законом.

Вкладами учасників та засновників господарського товари­ства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші мате­ріальні цінності, цінні папери, права користування землею, во­дою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної власності), кошти, у тому числі в іноземній ва­люті.

Вклад, оцінений у гривнях, становить частку учасника та засновника у статутному фонді товариства. Порядок оцінки вкла­дів визначається в установчих документах господарського това­риства, якщо інше не передбачено законом.

Забороняється використовувати для формування статутного фонду товариства бюджетні кошти, кошти, одержані у кредит та під заставу. Фінансовий стан засновників — юридичних осіб щодо їх здатності здійснити відповідні внески до статутного фонду господарського товариства у передбачених законом випадках по­винен бути перевірений відповідним аудитором (аудиторською організацією) у встановленому порядку, а майновий стан заснов­ників — громадян має бути підтверджений декларацією про їх доходи і майно, завіреною відповідним податковим органом.

Фонди господарського товариства

Як зазначалось, сума вкладів засновників та учасників госпо­да

рського товариства становить статутний фонд товариства.

Товариство має право змінювати (збільшувати або зменшува­ти) розмір статутного фонду в порядку, встановленому ГКУ та прийнятим відповідно до нього законом.

Рішення товариства про зміни розміру статутного фонду на­бирає чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру.

У господарському товаристві створюються резервний (стра­ховий) фонд у розмірі, встановленому установчими документа­ми, але не менше 25 % статутного фонду, а також інші фонди, передбачені законодавством України або установчими докумен­тами товариства. Розмір щорічних відрахувань до резервного (стра­хового) фонду передбачається установчими документами, але не може бути меншим від 5 % суми прибутку товариства.

Прибуток господарського товариства утворюється з надхо­джень від його господарської діяльності після покриття матеріаль­них та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З економічного прибутку товариства сплачуються передбачені за­коном податки та інші обов'язкові платежі, а також відсотки по кредитах банків і облігаціях. Прибуток, що одержується після зазначених розрахунків, залишається у розпорядженні товари­ства, яке визначає напрямки його використання відповідно до установчих документів товариства.

 

< Попередня   Наступна >