Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 15.4. Підприємства об'єднань громадян, релігійних організацій

15.4. Підприємства об'єднань громадян, релігійних організацій

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
142

15.4. Підприємства об'єднань громадян, релігійних організацій

Підприємством об'єднання громадян, релігійної організації є унітарне підприємство, засноване на власності об'єднання гро­мадян (громадської організації, політичної партії) або власності релігійної організації для здійснення господарської діяльності з метою виконання їх статутних завдань.

Право власності об'єднань громадян реалізують їх вищі ста­тутні органи управління в порядку, передбаченому законом та статутними документами. Право власності релігійних організа­цій реалізується їх органами управління відповідно до закону.

Засновником підприємства об'єднання громадян є відповідне об'єднання громадян, що має статус юридичної особи, а також об'єднання (спілка) громадських організацій, якщо його статутом передбачено право заснування підприємств. Політичним партіям та юридичним особам, що ними створюються, забороняється за­сновувати підприємства, за винятком засобів масової інформації, підприємств, що здійснюють продаж суспільно-політичної літе­ратури, інших пропагандистсько-агітаційних матеріалів, виро­бів з власною символікою, проведення виставок, лекцій, фести­валів та інших суспільно-політичних заходів.

Релігійні організації мають право засновувати видавничі, по­ліграфічні, виробничі, реставраційно-будівельні, сільськогоспо­дарські та інші підприємства, необхідні для забезпечення діяль­ності цих організацій.

Підприємство об'єднання громадян, релігійної організації діє на основі статуту і є юридичною особою, що здійснює діяльність на праві оперативного управління або господарського відання відповідно до вимог ГКУ.

Обмеження щодо створення та діяльності окремих видів під­приємств об'єднання громадян, релігійної організації встановлю­ються законами.

  < Попередня   Наступна >