Головне меню

16.3. Правове положення орендного підприємства

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
115

16.3. Правове положення орендного підприємства

Орендним визнається підприємство, створене орендарем на основі оренди цілісного майнового комплексу існуючого державно­го або комунального підприємства чи майнового комплексу вироб­ничого структурного підрозділу (структурної одиниці) цього під­приємства з метою здійснення підприємницької діяльності.

Орендодавець — юридична особа, утворена членами трудово­го колективу підприємства чи його підрозділу, майновий ком­плекс якого є об'єктом оренди.

Організація членів трудового колективу, зареєстрована як юридична особа, має переважне право на укладення договору оренди майна підприємства (структурного підрозділу), де створе­но цю організацію.

Орендодавцями щодо майнових комплексів, які належать до державної або комунальної власності, є Фонд державного май­на України і його регіональні відділення, а також органи, упо­вноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим, міс­цевими радами управляти майном, що належить відповідно Автономній Республіці Крим або перебуває в комунальній влас­ності.

Законом визначаються об'єкти державної та комунальної вла­сності, на основі яких не можуть створюватись орендні підпри­ємства.

Передання в оренду майнових комплексів не припиняє права власності на це майно. Передавати цілісні майнові комплекси в суборенду забороняється.

Орендар відповідальний за забезпечення цілісності та збере­ження отриманого в оренду майна і на вимогу орендодавця пови­нен відшкодувати завдані йому збитки.

Орендоване підприємство може бути визнано банкрутом у по­рядку, встановленому законом.

Порядок укладення договору оренди майнового комплексу та інші питання

створення і діяльності орендного підприємства ре­гулюються ГКУ та відповідними законами України.

 

< Попередня   Наступна >