Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 18.4. Особливості статусу благодійних та інших неприбуткових організацій у сфері господарювання

18.4. Особливості статусу благодійних та інших неприбуткових організацій у сфері господарювання

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
207

18.4. Особливості статусу благодійних та інших неприбуткових організацій у сфері господарювання

Юридичні особи незалежно від форм власності, а також пов­нолітні громадяни можуть утворювати благодійні організації (бла­годійні фонди, членські благодійні організації, благодійні уста­нови тощо).

Благодійною організацією визнається недержавна організа­ція, яка здійснює благодійну діяльність в інтересах суспільства або окремих категорій осіб без мети одержання прибутків від цієї діяльності. Благодійні організації утворюються і діють за тери­торіальним принципом.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також державні та комунальні підприємства, установи, органі­зації, що повністю або частково фінансуються з бюджету, не можуть бути засновниками (засновником) та/або членами бла­годійної організації.

Благодійна організація діє на основі статуту (положення), що затверджується вищим органом управління благодійної органі­зації, і є юридичною особою.

Благодійна організація має право здійснювати неприбуткову господарську діяльність, спрямовану на реалізацію її статутних цілей та завдань. Здійснення благодійними організаціями діяль­ності у вигляді надання певних послуг (виконання робіт), що підлягають обов'язковій сертифікації або ліцензуванню, допус­кається після такої сертифікації або ліцензування в установле­ному законом порядку.

Додаткові вимоги щодо створення, державної реєстрації, здійс­нення господарської діяльності та інших питань діяльності благо­дійних організацій встановлюються ГКУ, законом про благодій­ництво та благодійні організації, іншими законами України.

Особливості статусу інших юридичних осіб, що здійснюють неприбуткову господарську діяльність, визначають

ся відповідними законами, якими регулюється порядок діяльності цих суб'єктів.

 

< Попередня   Наступна >