Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 19.3. Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання

19.3. Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
167

19.3. Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання

Згідно зі ст. 141 ГКУ до державного майна у сфері господа­рювання належать цілісні майнові комплекси державних під­приємств або їх структурних підрозділів, нерухоме майно, інше окреме індивідуально визначене майно державних підприємств, акції (частки, паї) держави у майні суб'єктів господарювання різних форм власності, а також майно, закріплене за державни­ми установами і організаціями з метою здійснення необхідної господарської діяльності та передане в безоплатне користування самоврядним установам і організаціям або в оренду для викори­стання його в господарській діяльності. Держава через уповно­важені органи державної влади здійснює також права власника щодо об'єктів права власності українського народу, зазначених у ч. 1 ст. 148 ГКУ.

Відповідно до закону управління об'єктами державної влас­ності здійснюють Кабінет Міністрів України і за його уповнова­женням центральні та місцеві органи виконавчої влади. У перед­бачених законом випадках управління державним майном здійс­нюють також інші суб'єкти.

Кабінет Міністрів України встановлює перелік державного майна, яке безоплатно передається у власність відповідних тери­торіальних громад (комунальну власність). Передання об'єктів господарського призначення з державної у комунальну власність здійснюється в порядку, встановленому законом.

Не можуть бути об'єктами передання з державної у комунальну власність підприємства, що здійснюють діяльність, яку дозволя­ється здійснювати виключно державним підприємствам, устано­вам і організаціям.

Види майна, що може перебувати виключно в державній влас­ності, відчуження якого недержавним суб'єктам господарювання забороняється, а також додаткові обмеження щодо розпоряджен­ня окремими видами майна,

яке належить до основних фондів державних підприємств, установ і організацій, визначаються за­коном.

 

< Попередня   Наступна >