Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 36.3. Відповідальність перевізника за невиконання чи неналежне виконання умов договору Прострочення доставки вантажу

36.3. Відповідальність перевізника за невиконання чи неналежне виконання умов договору Прострочення доставки вантажу

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
247

36.3. Відповідальність перевізника за невиконання чи неналежне виконання умов договору Прострочення доставки вантажу

Відповідно до ст. 313 ГКУ перевізник зобов'язаний достави­ти вантаж до пункту призначення у строк, передбачений транс­портними кодексами, статутами чи правилами. Якщо строк до­ставки вантажів у зазначеному порядку не встановлено, сторони мають право встановити цей строк у договорі.

Перевізник звільняється від відповідальності за прострочення доставки вантажу, якщо прострочення сталося не з його вини.

Розмір штрафів, що стягуються з перевізників за прострочен­ня доставки вантажу, визначається відповідно до закону.

Сплата штрафу за доставку вантажу з простроченням не звіль­няє перевізника від відповідальності за втрату, нестачу або по­шкодження вантажу, що сталися внаслідок прострочення.

Втрата, нестача, пошкодження вантажу

Відповідно ст. 314 ГКУ перевізник відповідальний за втрату, нестачу та пошкодження прийнятого до перевезення вантажу, якщо не доведе, що вони сталися не з його вини.

У транспортних кодексах чи у статутах можуть бути передба­чені випадки, коли доведення вини перевізника у втраті, нестачі або пошкодженні вантажу покладається на одержувача або від­правника.

За шкоду, заподіяну при перевезенні вантажу, перевізник від­повідає:

у разі втрати або нестачі вантажу — у розмірі вартості ванта­жу, який втрачено або якого не вистачає;

у разі пошкодження вантажу — у розмірі суми, на яку змен­шилася його вартість;

у разі втрати вантажу, зданого до перевезення з оголошенням його цінності, — у розмірі оголошеної ціннос

ті, якщо не буде доведено, що вона є нижчою від справжньої вартості ванта­жу.

Якщо внаслідок пошкодження вантажу його якість змінила­ся так, що він не може бути використаний за прямим призна­ченням, одержувач вантажу має право від нього відмовитись і вимагати відшкодування за його втрату.

Якщо вантаж, за втрату чи нестачу якого перевізник сплатив відповідне відшкодування, буде згодом знайдено, одержувач (від­правник) має право вимагати видачі йому цього вантажу, повер­нувши одержане за його втрату чи нестачу відшкодування.

 

< Попередня   Наступна >