Головне меню

39.4. Аудит і аудиторська діяльність

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
95

39.4. Аудит і аудиторська діяльність

Аудиторською визнається діяльність громадян та організацій, предметом якої є здійснення аудиту, організаційне і методичне забезпечення аудиту та надання інших аудиторських послуг. Аудиторська діяльність регулюється ГКУ, законом про аудитор­ську діяльність та іншими прийнятими відповідно до них норма­тивно-правовими актами (ст. 362 ГКУ).

Аудит — це перевірка бухгалтерської звітності, обліку, первин­них документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення досто­вірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності зако­нодавству та встановленим нормативам.

Аудит здійснюється незалежними особами (аудиторами), ауди­торськими організаціями, які уповноважені суб'єктами господа­рювання на його здійснення.

Аудит може здійснюватись з ініціативи суб'єктів господарю­вання, а також у випадках, передбачених законом (обов'язко­вий аудит) (ст. 363 ГКУ).

Відповідно до ст. 364 ГКУ аудитором може бути громадянин України, який має кваліфікаційний сертифікат про право на здійс­нення аудиторської діяльності на території України.

Аудитор має право об'єднатися з іншими аудиторами у спілку з дотриманням вимог законодавства.

Аудиторською організацією є господарська організація, ство­рена відповідно до вимог закону.

Умови та порядок здійснення аудиторської діяльності, права та обов'язки аудиторів і аудиторських організацій визначаються законом, іншими нормативно-правовими актами.

Аудиторська палата України — самоврядний орган, що здій­снює сертифікацію суб'єктів, які мають намір займатись ауди­торською діяльністю, затверджує прог

рами підготовки аудито­рів, норми і стандарти аудиту, веде облік аудиторських організа­цій та аудиторів.

Правовий статус і порядок діяльності Аудиторської палати України визначаються законом про аудиторську діяльність та іншими прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами.

 

< Попередня   Наступна >