Головне меню

Передмова

Естетика - Естетика: Навч. посіб
50

Передмова

Навчальний посібник є спробою у стислій і доступній формі викласти сучасний рівень наукових уявлень про естетичне і ху­дожнє знання. У ньому розглядаються зміст предмета естетики, мета, завдання та функції на сучасному етапі суспільного роз­витку, викладені свідчення з історії світової та української есте­тичної думки. Подана характеристика вихідних категорій есте­тики: естетичного і художнього, прекрасного і потворного, підне­сеного і низького, трагічного і комічного, структури й особливо­стей естетичної діяльності та естетичної свідомості. Всебічно проаналізовано мистецтво як соціальне явище, його функції, мор­фологію, історичний розвиток. Значна увага приділена естетичній культурі особистості та шляхам її формування, обгрунтовано значущість її для загальної культури людини, зокрема майбут­нього фахівця.

У кожній темі виділені ключові поняття і основні терміни, зроблені висновки з розглянутих питань, сформульовані завдан­ня для самостійної роботи та рекомендується література, яка дасть можливість зацікавленому читачеві поглибити і розшири­ти знання з теми, що розглядається, задовольнити свій естетич­но-пізнавальний інтерес.

Посібник орієнтований на зацікавленого творчого читача, який вже знайомий з основами філософських знань, історією духовної культури і художнього життя. У ньому враховані зміст навчальної програми з естетики для студентів неспеці-алізованих навчальних закладів та багаторічний досвід викла­дання цієї навчальної дисципліни у Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого, Харківському на­ціональному технічному університеті (ХПІ), Харківському гу­манітарному університеті «Народна Українська академія» та інших вищих навчальних закладах.

Відомо, що фахівець має виконувати не лише професійні обо­в’язки чи функції, а й багато інших соціальних ролей

у відповід­ності зі своїм соціальним статусом, що потребують відповідного рівня естетичної культури. Опанування змістом навчального по­сібника дасть змогу оволодіти комплексом знань і вмінь, а саме:

розуміти логіко-філософську структуру естетичного знан­ня як дисципліни загальногуманітарного циклу та естетичне значення суто професійних чинників;

вміти пояснити феномен естетичних цінностей, їх роль у людській життєдіяльності;

мати уявлення про способи оволодіння досвідом, збері­гання та передачі естетичного досвіду і базисних цінностей;

впевнено оперувати естетичними категоріями на підставі знання форм і типів культур, естетичної спадщини мислителів світу та України, сучасних естетичних уявлень;

бути здатним у випадку професійної необхідності до ком­петентного діалогу з експертами-мистецтвознавцями;

на практичному рівні володіти професійним етикетом і вміти будувати поведінку у професійних і міжособистісних сто­сунках.

 

< Попередня   Наступна >