Головне меню

Музыкальные новинки 2013 Онлайн

загрузка...
загрузка...

Резюме

Естетика - Естетика: Навч. посіб

Резюме

Важливе місце серед форм духовного життя людства нале­жить естетичній свідомості, яка відображає об’єктивну дійсність у певних художніх образах.

Естетична свідомість відображає буття в конкретній наоч­но-чуттєвій формі, художніх образах, що здійснюють влив на наші органи почуттів і викликають тим самим певну емоційну реакцію і оцінку.

В основі естетичної свідомості лежить художня культура, яка включає в себе естетичну активність особистості, її естетич­не виховання, а також естетичні потреби, почуття, смаки, які реалізуються в художній творчій діяльності людей.

Особлива роль у формуванні естетичної свідомості людини належить мистецтву. Мистецтво виступає як специфічний спосіб практично-духовного освоєння світу, форма суспільної свідомості й художньо-образного відображення дійсності, її пізнання і оцін­ки, специфічною формою творчої діяльності особистості.

Для збагачення естетичної свідомості людей важливим є пошук шляхів всебічного відродження, вільного розвитку націо­нального та загальнолюдського в мистецтві.

Видові особливості естетичної свідомості визначаються єдністю структури її форм. Теоретично розрізняють два рівні функціонування даного феномена: повсякденний і теоретичний.

Естетична свідомість у бутті людини та суспільства являє собою динамічний комплекс потреб, почуттів, уявлень, образів, поглядів, цінностей, ідей, ідеалів.

 

< Попередня   Наступна >