Головне меню

Резюме

Естетика - Естетика: Навч. посіб
43

Резюме

Естетична діяльність пов’язана з творчою діяльністю люди­ни: творча діяльність робить акцент на перетворювальному ха­рактері дії, естетичний намір вносить якісний смисл, «надію» цього перетворення.

Естетична діяльність є необхідним аспектом суспільної прак­тики, на підвалинах якого розвиваються естетичне виробництво (творчість і свідомість) і естетичне споживання.

Естетична діяльність — атрибут будь-якої соціальної діяль­ності, що породжує досконалий предмет, досконалий твір, дос­коналу ідею.

Самостійність естетичної діяльності визначається безпосе­реднім вирішенням специфічних естетичних завдань. Тим са­мим естетичну діяльність можна розглядати як систему видів діяльності, специфіка яких визначається співвідношенням цілей перетворення і характером того об’єкта дійсності, на який це перетворення спрямоване.

Своє найвище втілення естетична діяльність отримує в художній діяльності. В ній закріплюються вищі досягнення і тенденції естетичної діяльності.

Свого практичного і закінченого значення естетична діяльність досягає в дизайні — творчій діяльності, метою якої є визначення і створення гармонійних формальних якостей пред­метно-просторового середовища людської життєдіяльності — праці, побуту, відпочинку тощо, — яка б найбільш повно задо­вольняла матеріальні і духовні потреби людини.

 

< Попередня   Наступна >