Головне меню

7.3.5. Місцеві органи виконавчої влади

Державне управління - Державне управління

7.3.5. Місцеві органи виконавчої влади

Виконавчу владу на місцевому територіальному рівні, тобто в облас­тях, містах Києві та Севастополі, районах здійснюють обласні, Київська та Севастопольська міські, районні державні адміністрації. Місцеві (територі­альні) органи (підрозділи) міністерств та інших центральних органів вико­навчої влади також здійснюють визначені законодавством функції вико­навчої влади. Правовою основою організації та діяльності місцевих орга­нів виконавчої влади є положення статей 118 і 119 Конституції України, а також відповідні положення Закону України «Про місцеві державні адмініст­рації», прийнятого 9 квітня 1999 року.

Обласна державна адміністрація

Обласні державні адміністрації (ОДА) є ключовою ланкою в реа­лізації функцій виконавчої влади на територіальному рівні. Відпо­відно до статті 133 Конституції України міста Київ і Севастополь мають спеціальний статус міст державного підпорядкування. Міські держав­ні адміністрації, які в них утворюються, за обсягом своїх повнова­жень прирівняні до статусу обласних державних адміністрацій.

Особливості здійснення виконавчої влади у містах Києві та Севасто­полі визначаються окремими законами, зокрема у столиці - Законом України «Про столицю України - місто-герой Київ», прийнятим 15 січня 1999 року.

Державні адміністрації у межах відповідної а

дміністративно-терито­ріальної одиниці забезпечують;

1) виконання Конституції, законів, актів Президента, Кабінету Міні­стрів, інших органів виконавчої влади вищого рівня;

2) законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян;

3) виконання державних і регіональних програм соціально-економіч­ного та культурного розвитку, програм охорони довкілля, а в місцях ком­пактного проживання корінних народів і національних меншин - також їх національно-культурного розвитку;

4) підготовку та виконання відповідних бюджетів;

5) звіт про виконання відповідних бюджетів та програм;

6) взаємодію з органами місцевого самоврядування;

7) реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповід­ними радами повноважень.

Місцеві державні адміністрації наділені повноваженнями в таких основ­них галузях:

- соціально-економічного розвитку;

- бюджету та фінансів;

- управління майном, приватизації та підприємництва;

- містобудування, житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв'язку;

- використання та охорони земель, природних ресурсів та охорони довкілля,

- науки, освіти, охорони здоров'я, культури, фізкультури і спорту, ма­теринства і дитинства, сім'ї та молоді;

- соціального забезпечення та соціального захисту населення;

- зайнятості населення, праці та заробітної плати;

- забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян;

- міжнародних та зовнішньоекономічних відносин;

- оборонної роботи.

Державні адміністрації діють на засадах: відповідальності перед лю­диною і державою за свою діяльність; верховенства права; законності; пріоритетності прав людини; гласності; поєднання державних і місцевих інтересів.

Державні адміністрації є єдиноначальними органами виконавчої вла­ди загальної компетенції, повноваження яких реалізуються одноособово їх керівниками - головами державних адміністрацій. Вони признача­ються на посаду і звільняються з посади Президентом за поданням Кабі­нету Міністрів на строк повноважень глави держави. Кандидатури на по­сади голів обласних державних адміністрацій на розгляд уряду вносяться Прем'єр-міністром. При здійсненні своїх повноважень голови державних адміністрацій відповідальні перед главою держави та КМУ. У разі обрання нового Президента України голови державних адміністрацій продовжують здійснювати свої повноваження до призначення в установленому порядку нових голів держадміністрацій.

Голова державної адміністрації формує її структуру та склад. Струк­тура обласної державної адміністрації є такою: керівництво (голова, перший заступник голови, заступники голови); апарат ОДА; головні управ­ління, управління, відділи та інші структурні підрозділи ОДА [65, с. 70]. Постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2001 року № 461 установлено, що кількість посад заступників голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій з урахуванням поса­ди першого заступника не може перевищувати для регіонів з чисель­ністю населення до 1500 тис. та м. Севастополя - 5 одиниць, від 1500 до 2000 тис- 6, від 2000 до 3000 тис- 7, понад 3000 тис. та м. Києва -10 одиниць.

Перший заступник і заступники голови ОДА виконують обов'язки, ви­значені головами, і несуть персональну відповідальність за стан справ у дорученій їм ділянці роботи. Перший заступник голови облдержадмініст­рації призначається на посаду головою обласної держадміністрації за згодою Прем'єр-міністра. Заступники голови призначаються на посаду головою за погодженням з відповідним віце-прем'єр-міністром.

Керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів держав­них адміністрацій очолюють відповідні підрозділи і несуть персональну відповідальність перед головами відповідних держадміністрацій за вико­нання покладених на ці підрозділи завдань. Вони призначаються на поса­ду та звільняються з посади головами держадміністрацій за погодженням з органами виконавчої влади вищого рівня в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Законом установлені певні обмеження щодо зайняття посад у місце­вих державних адміністраціях. Зокрема, голови, їх заступники, керівники управлінь, відділів, інших структурних підрозділів адміністрацій не можуть бути народними депутатами України, суміщати свою службову діяльність з іншою, у тому числі на громадських засадах, крім викладацької, наукової та творчої діяльності у позаробочий час, входити до складу керівного ор­гану чи наглядової ради підприємства чи іншої організації, що має на меті одержання прибутку.

Для правового, організаційного, матеріально-технічного та іншого за­безпечення діяльності обласної державної адміністрації, підготовки аналі­тичних, інформаційних та інших матеріалів, систематичної перевірки ви­конання актів законодавства та розпоряджень голови ОДА, надання ме­тодичної та іншої практичної допомоги місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування головою облдержадмініст­рації утворюється апарат облдержадміністрації в межах виділених бю­джетних коштів, який підпорядковується голові даної адміністрації. До структури апарату обласної державної адміністрації входять такі відділи: організаційний; загальний; кадрової роботи та з питань державної служби; юридичний; роботи зі зверненнями громадян; контролю; бухгалтерського обліку; господарський; взаємодії з правоохоронними органами; з питань оборонної та мобілізаційної роботи; інформаційно-комп'ютерного забез­печення; з питань режимно-секретної роботи.

Апарат у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з управліннями, іншими структурними підрозділами облдержадміністра­ції, районними держадміністраціями, органами місцевого самоврядуван­ня, а також з підприємствами, установами, організаціями, об'єднаннями громадян.

Апарат ОДА очолює керівник апарату, який призначається на посаду головою облдержадміністрації. Голова також затверджує положення та визначає структуру апарату, призначає на посади і звільняє з посад керів­ників та інших працівників структурних підрозділів апарату.

Основними структурними підрозділами ОДА є головні управління, управління і відділи. У структурі ОДА функціонують також служби, інспек­ції та архіви. Перелік структурних підрозділів визначає голова облдерж­адміністрації на основі примірного переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України. При формуванні структур ОДА необхідно дотримува­тися таких вимог: до складу головного управління повинні входити не менше двох управлінь; в управлінні має працювати не менше 9 осіб, у відділах у складі управлінь - не менше 4, у самостійних відділах - не менше 6.

В обласних державних адміністраціях утворюються такі структурні підрозділи:

а) головне управління економіки; головне управління сільського гос­подарства і продовольства; головне управління праці та соціального за­хисту населення; головне фінансове управління;

б) управління промисловості, енергетики, транспорту та зв'язку (у Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській ОДА - головні управлін­ня); управління вугільної промисловості (створюється у разі потреби); управління капітального будівництва; управління житлово-комунального господарства; управління містобудування та архітектури; управління з питань оборонної і мобілізаційної роботи; управління з питань надзви­чайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЄС (у Волинській, Житомирській, Київській, Рівненській і Чернігівській областях окремо функціонують управління у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи); управління освіти і науки; управління охорони здоров'я; управління культури; управління у справах сім'ї та молоді; управління з питань фізичної культури, спорту та туриз­му; управління у справах преси та інформації; управління з питань внут­рішньої політики; управління державної ветеринарної медицини; управ­ління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності (створюється у разі потреби);

в) відділ у справах національностей і міграції; відділ у справах ре­лігій;

г) інспекція державного технічного нагляду; інспекція якості та форму­вання ресурсів сільськогосподарської продукції;

д) служба у справах неповнолітніх; є) державний архів області.

Голови держадміністрацій видають розпорядження одноособово і не­суть за них відповідальність згідно із законодавством. Нормативно-правові акти підлягають державній реєстрації у відповідному органі юсти­ції в установленому органом порядку і набирають чинності з моменту їх реєстрації, якщо самими актами не встановлено пізніший термін введення їх у дію.

Реалізуючи конституційні положення, Закон «Про місцеві державні адміністрації» визначає функції цих органів виконавчої влади, тобто основні напрями діяльності, у яких відображається сутність, соціальне призначення, цілі й завдання зазначених органів у вирішенні загально­суспільних справ. Закон наділяє місцеві державні адміністрації відповід­ною компетенцією, яка є правовим засобом реалізації покладених на них функцій. При цьому визначається загальна і галузева компетенція. У межах загальної компетенції до відання державних адміністрацій нале­жить вирішення таких питань: 1) забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян; 2) соціально-економічного розвит­ку відповідних територій; 3) бюджету, фінансів та обліку; 4) управління майном, приватизації та підприємництва; 5) промисловості, сільського^ господарства, будівництва, транспорту і зв'язку; 6) науки, освіти, культу­ри, охорони здоров'я, фізкультури, спорту і туризму, сім'ї, жінок, молоді та неповнолітніх; 7) використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля; 8) зовнішньоекономічної діяльності; 9) оборонної роботи та мобілізаційної підготовки; 10) соціального захисту, зайнятості населен­ня, праці та заробітної плати [209].

У цілому Закон про місцеві адміністрації не виключає здійснення ними й інших функцій. Тому закони, наприклад, з питань бюджету, фінансів та обліку можуть наділяти місцеві органи виконавчої влади іншими повнова­женнями порівняно з тими, що закріплені зазначеним Законом. Отже, га­лузеві повноваження місцевих адміністрацій складають насправді лише основу їх повноважень відповідно до всього масиву законодавства.

Державні адміністрації здійснюють також функцію управління майном підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління. Аналіз статусу місцевих державних адміністрацій вказує на те, що вони відіграють ключову роль у реалізації державної політики та законів Ук­раїни на відповідних територіях.

На місцеві держадміністрації покладено здійснення на відповідних те­риторіях функції державного контролю в межах, визначених Конститу­цією і законами України, за:

1) збереженням і раціональним використанням державного майна;

2) станом фінансової дисципліни, обліку та звітності, виконанням дер­жавних контрактів і зобов'язань перед бюджетом, належним і своєчасним відшкодуванням збитків, заподіяних державі;

3) використанням та охороною земель, лісів, надр, води, атмосферно­го повітря, рослинного і тваринного світу та інших природних ресурсів;

4) охороною пам'яток історії та культури, збереженням житлового фонду;

5) додержанням виробниками продукції стандартів, технічних умов та інших вимог, пов'язаних з її якістю та сертифікацією;

6) додержанням санітарних і ветеринарних правил, збиранням, утилі­зацією і захоронениям промислових, побутових та інших відходів, додер­жанням правил благоустрою;

7) додержанням архітектурно-будівельних норм, правил і стандартів;

8) додержанням правил торгівлі, побутового, транспортного, кому­нального обслуговування, законодавства про захист прав споживачів;

9) додержанням законодавства з питань науки, мови, реклами, освіти, культури, охорони здоров'я, материнства та дитинства, сім'ї, молоді та неповнолітніх, соціального захисту населення, фізичної культури і спорту;

10) охороною праці та своєчасною і не нижче визначеного державою мінімального розміру оплатою праці;

11) додержанням громадського порядку, правил технічної експлуатації транспорту та дорожнього руху;

12) додержанням законодавства про державну таємницю та інфор­мацію.

Обласні державні адміністрації та їх голови при здійсненні своїх пов­новажень відповідальні перед Президентом і Кабінетом Міністрів та під­звітні і підконтрольні Уряду. Однак, у зв'язку з особливою роллю Прези­дента України в організації та діяльності виконавчої влади, зокрема у наяв­ності у нього права за власною ініціативою припиняти повноваження го­лови будь-якої обласної чи районної держадміністрації, саме відносини останніх з главою держави, а відповідно з Адміністрацією Президента, мають першочергове значення. Відносини Кабінету Міністрів з місцевими державними адміністраціями, що опосередковуються Президентом, є не достатньо окресленими.

Місцеві державні адміністрації при здійсненні своїх повноважень у сфе­рі державного управління взаємодіють з відповідними міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади. Відносини між ними є переважно партнерськими. Голови держадміністрацій координують діяль­ність територіальних органів міністерств та інших центральних органів ви­конавчої влади та сприяють їм у виконанні функцій державного управління.

Управління, відділи та інші структурні підрозділи облдержадміністра­цій підзвітні та підконтрольні відповідним міністерствам, іншим централь­ним органам виконавчої влади. Голови держадміністрацій координують діяльність територіальних органів міністерств та інших центральних орга­нів виконавчої влади та сприяють їм у виконанні покладених на ці органи завдань.

Обласні держадміністрації у межах своїх повноважень спрямовують діяльність районних державних адміністрацій та здійснюють контроль за їх діяльністю. Голови облдержадміністрацій мають право скасовувати розпорядження голів районних адміністрацій, що суперечать Конституції та законам, рішенням Конституційного Суду, актам Президента, Кабінету Міністрів, голів облдержадміністрацій, а також міністерств, інших центра­льних органів виконавчої влади.

Обласні держадміністрації є підзвітними обласним радам у виконанні програм соціально-економічного і культурного розвитку, обласних бюдже­тів. Облдержадміністрації можуть здійснювати повноваження, делеговані їм обласними радами з метою забезпечення місцевих інтересів населення області і несуть відповідальність за їх реалізацію. Вони у частині здійс­нення делегованих повноважень підзвітні та підконтрольні обласним-радам.

Голови облдержадміністрацій щорічно звітують перед обласними радами з питань виконання бюджету, програм соціально-культурного розвитку території і делегованих повноважень. Рада може висловити недовіру голові облдержадміністрації, на підставі чого, з урахуванням пропозицій Кабінету Міністрів, Президент приймає рішення і дає раді обґрунтовану відповідь. Якщо недовіру голові висловили дві третини від складу обласної ради, глава держави приймає відставку голови облдер­жадміністрації.

Обласні державні адміністрації не мають права втручатись у здійс­нення органами місцевого самоврядування власних повноважень. Для здійснення спільних програм обласні державні адміністрації та органи мі­сцевого самоврядування можуть укладати договори, створювати спільні органи та організації.

Державні адміністрації здійснюють функцію управління майном під­приємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління. Голови держадміністрацій укладають та розривають контракти з їх керів­никами. Керівники підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, призначаються та звільняються з посад за погодженням з головою відповідної держадміністрації, крім керівників установ, підприємств та орга­нізацій Збройних Сил та інших військових формувань. Державні адмініст­рації не повинні втручатись у їх господарську діяльність, крім випадків, визначених законом. У разі порушення законів керівниками підприємств, установ, організацій держадміністрації мають право звернутися до їх влас­ника чи уповноваженої ним особи з умотивованим поданням щодо притяг­нення до відповідальності цих керівників.

Особливу увагу держадміністрації повинні приділяти відносинам з об'єднаннями громадян та стосункам з громадянами, які проживають на відповідних територіях. З цією метою вони взаємодіють з політичними партіями, громадськими і релігійними організаціями для забезпечення прав і свобод громадян, задоволення їхніх політичних, екологічних, соціа­льних, культурних та інших інтересів з урахуванням загальнодержавних і місцевих інтересів, сприяють виконанню статутних завдань та забезпечу­ють додержання законних прав цих об'єднань громадян.

Держадміністрації забезпечують додержання прав і свобод грома­дян. Громадяни звертаються до цих органів у вирішенні питань, що на­лежать до сфери їх повноважень. Посадові особи держадміністрацій зобов'язані розглянути звернення громадян і не пізніше, ніж у визначе­ний законом термін прийняти рішення або дати обґрунтовану відповідь. Посадові особи проводять особистий прийом громадян у порядку, ви­значеному законом.

Районна державна адміністрація

Вертикаль виконавчої влади в Україні завершується на рівні ра­йонних державних адміністрацій (РДА). Вже на рівні територіальних громад функціонують органи місцевого самоврядування.

Саме тому можна сказати, що району як територіальній одиниці, на­лежить дуже важливе місце в системі адміністративно-територіального поділу держави, а районна державна адміністрація є базовим рівнем у системі виконавчої влади України.

По-перше, район перебуває в центрі системи публічної влади поміж вищим рівнем (держава, область, міста обласного підпорядкування) та нижчим (міста районного підпорядкування, селища і села). По-друге, саме в районах зосереджена велика кількість об'єктів власності різних форм, на їх території мешкає велика кількість населення, тут створю­ються значні матеріальні та інші цінності, від наявності яких безпосе­редньо залежить доля виконання всіх без винятку державних програм.

Основною функцією райдержадміністрації є виконавча, оскільки діяль­ність цього органу безпосередньо пов'язана з практичною реалізацією виконавчої влади. Вона покликана захищати права і законні інтереси громадян та держави, забезпечувати комплексний соціально-еконо­мічний розвиток району та реалізацію державної політики у відповідних секторах державного управління, надавати громадянам якісні управлін­ські послуги.

Організація, повноваження та порядок діяльності районних, ра­йонних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій бага­то в чому є схожими з обласними державними адміністраціями з урахуванням їх нижчого рівня.

Очолює районну державну адміністрацію, як і облдержадміністрацію, голова, який призначається на посаду Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України на строк повноважень глави держави. Канди­датури на посади голів райдержадміністрацій на розгляд Кабінету Мініс­трів України вносяться головами відповідних обласних держадміністрацій. Голови районних держадміністрацій регулярно інформують про свою діяль­ність голів обласних державних адміністрацій, щорічно та на вимогу зві­тують перед ними. Голови районних державних адміністрацій в Автоном­ній Республіці Крим призначаються на посаду і звільняються з посад Пре­зидентом України за поданням Кабінету Міністрів України, погодженим із Головою Верховної Ради АРК і Головою Ради міністрів АРК, Постійним Представником Президента України в АРК.

Перші заступники та заступники голів районних держадміністрацій призначаються на посади головами райдержадміністрацій за погоджен­ням з відповідними заступниками голів обласних держадміністрацій. По­становою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2001 року № 461 уста­новлено, що кількість посад заступників голів районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій з урахуванням посади першого заступника не може перевищувати 4 одиниць.

Для правового, організаційного, матеріально-технічного та іншого за­безпечення діяльності районної державної адміністрації, підготовки аналі­тичних, інформаційних та інших матеріалів, систематичної перевірки ви­конання актів законодавства та розпоряджень держадміністрації, надання методичної та іншої практичної допомоги органам місцевого самовряду­вання головою райдержадміністрації утворюється апарат РДА у межах виділених бюджетних коштів, який підпорядковується голові цієї адмініст­рації. До структури апарату районної державної адміністрації входять такі відділи та інші підрозділи: відділ організаційної і кадрової роботи та з пи­тань нагород; відділ внутрішньої політики; загальний відділ; господарсько-фінансовий відділ. Апарат у процесі виконання покладених на нього зав­дань взаємодіє з управліннями, іншими структурними підрозділами рай­держадміністрації, органами місцевого самоврядування, а також з підпри­ємствами, установами, організаціями, об'єднаннями громадян.

Апарат очолює керівник, який призначається на посаду головою держ­адміністрації. Голова також затверджує положення та визначає структуру апарату, призначає на посади і звільняє з посад керівників та інших пра­цівників структурних підрозділів апарату.

Районна державна адміністрація складається з апарату, управлінь, відділів та інших структурних підрозділів РДА. Відповідно з Примірним переліком управлінь, відділів та інших структурних підрозділів у районних державних адміністраціях утворюються такі структурні підрозділи:

а) управління економіки; управління сільського господарства і продо­вольства; фінансове управління; управління праці та соціального захисту населення; управління державної ветеринарної медицини;

б) відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального госпо­дарства; відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту на­селення; відділ освіти; відділ культури; відділ у справах сім'ї, молоді та спорту; відділ з питань внутрішньої політики; архівний відділ;

в) служба у справах неповнолітніх.

Районні держадміністрації є підзвітними районним радам у виконанні програм соціально-економічного і культурного розвитку, районних бю­джетів. Райдержадміністрації можуть здійснювати повноваження, деле­говані їм районними радами з метою забезпечення місцевих інтересів населення району і несуть відповідальність за їх реалізацію. Вони у час­тині здійснення делегованих повноважень підзвітні та підконтрольні ра­йонним радам.

Голови райдержадміністрацій щорічно звітують перед районними радами з питань виконання бюджету, програм соціально-культурного розвитку території і делегованих повноважень. Рада може висловити недовіру голові райдержадміністрації, на підставі чого, з урахуванням пропозицій Кабінету Міністрів, Президент приймає рішення і дає раді обґрунтовану відповідь. Якщо недовіру голові висловили дві третини від складу районної ради, глава держави приймає відставку голови райдерж­адміністрації.

Райдержадміністрації на відповідній території взаємодіють із сільсь­кими, селищними і міськими радами, їх головами і виконавчими органами, сприяють у здійсненні ними власних повноважень місцевого самовряду­вання, контролюють виконання наданих їм законом повноважень органів виконавчої влади, розглядають та враховують у своїй діяльності пропози­ції депутатів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб. Ра­зом з тим районні державні адміністрації не мають права втручатись у здійснення органами місцевого самоврядування власних повноважень.

Районна державна адміністрація утримується за рахунок коштів Дер­жавного бюджету України. Фонд оплати праці службовців і видатки на утримання районної державної адміністрації встановлюються головами відповідно обласної, Київської, Севастопольської міських державних ад­міністрацій.

Структуру і штатний розклад апарату райдержадміністрації, а також граничну чисельність, фонд оплати праці працівників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів районної державної адміністрації, у межах виділених асигнувань, визначає голова районної державної адмі­ністрації.

Структуру і штатний розклад управлінь, відділів та інших структурних підрозділів районної державної адміністрації затверджують їх керівники у межах встановленої граничної чисельності та фонду оплати праці.

Органи місцевого самоврядування та виконавча влада

Характеризуючи систему органів виконавчої влади України, ми не можемо оминути місцевого самоврядування - соціально-політичного інституту, який повністю ігнорувався радянською системою управління за часів тоталітарного політичного режиму та командно-адміністративної системи.

Хоча місцеве самоврядування не належить до системи держав­них органів влади, будучи самостійним видом публічної влади, во­но у певних визначених законодавством межах здійснює функції органів виконавчої влади,

З прийняттям Конституції України місцеве самоврядування отримало конституційний статус, стало однією із засад конституційного ладу нашої держави. Практичне застосування самоврядного механізму стало мож­ливим з прийняттям у 1997 році Закону України «Про місцеве самовря­дування в Україні». Місцеве самоврядування, хоч і не є елементом ме­ханізму держави, проте відповідно до діючих законів України, має суттєвий вплив на функціонування місцевих органів виконавчої влади. Так, згідно зі статтею 143 Конституції України органам місцевого самовряду­вання можуть надаватися законом окремі повноваження органів вико­навчої влади.

Держава фінансує здійснення цих повноважень у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом порядку окремих загальнодержавних податків, передає органам місцевого самоврядування відповідні об'єкти державної власності. Інститут делегування (передачі) повноважень почав застосовуватися у практиці державного управління ще до прийняття нового Основного Закону. Президент України Указом від 30 грудня 1995 року «Про делегування повноважень державної виконавчої влади головам та очолюваним ними виконавчим комітетам сільських, селищних і міських Рад» делегував значний обсяг повноважень органів виконавчої влади, які були викладені у сорока двох позиціях цього Указу.

Місцеві державні адміністрації на відповідній території взаємодіють з сільськими, селищними і міськими радами, їх виконавчими органами та головами, сприяють у здійсненні ними власних повноважень місцевого самоврядування, зокрема у вирішенні питань економічного, соціального та культурного розвитку відповідних територій, зміцнення матеріальної та фінансової бази місцевого самоврядування. Згідно зі статтею 35 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» сільські, селищні і міські ра­ди, їх виконавчі органи та голови з питань здійснення ними наданих зако­ном повноважень органів виконавчої влади підконтрольні місцевим дер­жавним адміністраціям.

З метою здійснення спільних програм органи місцевого самовряду­вання та місцеві державні адміністрації можуть укладати договори, ство­рювати спільні органи та організації. Органи виконавчої влади повинні сприяти становленню та розвитку місцевого самоврядування на основі його чіткого функціонального розмежування з повноваженнями виконав­чої влади.

У ході адміністративної реформи в Україні передбачається здійснити ряд заходів, спрямованих на якісне поліпшення органі­зації публічної влади на місцевому рівні. Метою цього реформу­вання є оптимізацїя структури управління на регіональному рівні, прийняття управлінських рішень, максимально наближених до ре­альних потреб населення, удосконалення механізму взаємодії між органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями.

До питань, які потребують першочергового законодавчого вирішення, можна віднести такі:

- детальне і чітке розмежування повноважень між місцевими держав­ними адміністраціями та органами місцевого самоврядування;

- визначення переліку функцій місцевого значення, виконання яких є обов'язковим для органів місцевого самоврядування на всій території України;

- запровадження механізмів відповідальності місцевих органів вла­ди за свою діяльність, насамперед, перед населенням відповідних те­риторій;

- виключення можливості дублювання функцій та повноважень, ви­ходячи виключно з меж своєї компетенції;

- узгодження повноважень та функцій щодо надання державних (управлінських) та громадських послуг населенню органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, виходячи з принципу субсидіарності, визначення переліку послуг, що надаються за рахунок бю­джетних коштів і на платній основі;

- врегулювання правового режиму майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад, з метою вдосконалення механізму управління та розпорядження таким майном місцевими радами та місце­вими органами виконавчої влади;

- розподіл між органами виконавчої влади та органами місцевого са­моврядування відповідальності за фінансове забезпечення виконання повноважень із надання послуг населенню.

Після законодавчого врегулювання зазначених питань необхідно по­етапно провести практичну роботу щодо закріплення відповідних функцій за органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування на всіх рівнях управлінської вертикалі. Це дозволить: спрямувати їх діяль­ність на забезпечення реалізації прав і свобод громадян; визначити сфе­ру спільної відповідальності виконавчої влади і місцевого самоврядування в тих галузях, за функціонування яких вони несуть солідарну відповідаль­ність; забезпечити становлення та розвиток місцевого самоврядування на основі чіткого функціонального розмежування з повноваженнями вико­навчої влади.

Можна констатувати, що в Україні створена і функціонує конституцій­но встановлена вертикаль виконавчої влади від Президента і Кабінету Міністрів України до області та району, а через механізм делегування по­вноважень - до міста, селища і села, із широко розгалуженими структур­ними підрозділами, до відання яких віднесені питання галузевого чи фун­кціонального управління на відповідних територіях.

Підвищена персональна відповідальність голів обласних і районних, в містах Києві та Севастополі державних адміністрацій - провідників єдиної державної політики в регіоні.

Конституція України заклала політико-правовий фундамент держави, дала відповіді на найважливіші питання державного будівництва - форму правління, форму державного устрою, державно-правову модель. Але це не означає, що існуюча система державних інститутів - виконавчої гілки зокрема, не потребує свого подальшого розвитку і вдосконалення. Вже ведеться відповідна робота з приведення у відповідність до конституційних норм усіх чинних законів і підзаконних нормативних актів. Саме з цією метою в Україні започатковано політичну та адміністративну реформи. Це тривалий процес, ускладнений багатьма об'єктивними і суб'єктивними чинниками. Та безповоротність його очевидна, як і закономірний демокра­тичний вибір українського народу, здійснений в 1991 році.

Одним із головних завдань нинішнього етапу державотворення є по­дальша децентралізація системи виконавчої влади та роздержавлення місцевого самоврядування у рамках додержання принципу унітаризму Української держави. Досягнення плідної взаємодії та збалансованості обох систем - виконавчої влади і місцевого самоврядування, має стати основою для оптимізації функціонування загалом виконавчої влади на місцях, підвищення ролі та відповідальності її органів і посадових осіб за вирішення покладених на них повноважень і функцій, що позитивно вплине на динаміку політичного та соціально-економічного розвитку України та її регіонів.

Здійснення вищевикладених реорганізаційних аспектів у сфері виконавчої влади ї місцевого самоврядування дасть можливість посилити дієздатність держави, оптимізувати виконання нею своїх функцій, сприятиме становленню України як демократичної, високорозвиненої, правової держави та її інтеграції до Європейського Співтовариства.

Список використаної літератури

1. Авер'янов В. Адміністративна реформа. Науково-правове забезпечення // Віче.- 2002.- № 3.- С. 19-23.

2. Авер'янов В. Б., Крупчан О. Д. Виконавча влада: конституційні засади і шляхи реформування.-X.: Право, 1998.-37 с

3. Авер'янов В. Інститут державних секретарів: від концептуальної моделі до практичного запровадження // Вісник державної служби України.- 2002.- № 1,-С. 71-78.

4. Авер'янов В. Б. Органи виконавчої влади в Україні.- К.: Ін Юре, 1997.- 48 с.

5. Аверьянов В. Б. Функции и организационная структура органа государст­венного управления.- К.: Наукова думка, 1979.- 150 с.

6. Авер'янов В. Як надавати управлінські послуги: Людина і виконавча влада у контексті адміністративної реформи // Людина і влада.- 2000.- № 3-4.- С. 28-30.

7. Азовкин И. А. Местные Советы в системе органов власти.- М.г 1971.- С. 220.

8. Алексеев С. Проблемы теории права: Курс лекций в двух томах.- Т. 2. Нор­мативные юридические акты. Применение права. Юридическая наука (правоведе­ние).- Свердловск, 1973.- С. 76, 79.

9. Алексеев С, С. Право и управление в социалистическом обществе / Сов. гос и право-1973.-№6.-С. 14.

10. Алехин А. П., Кармолицкий А. А., Козлов Ю. М. Административное право Российской Федерации.- М.: ТЕИС, 1997.- 550 с.

11. Англійсько-український словник термінів і понять з державного управління / Уклали: Г. Райт та ін.: Пер. В. Івашко,- К/. Основи, 1996- 128 с.

12. Андрійко О. Правове забезпечення процедур державного контролю у сфері виконавчої влади // Збірник наукових праць Української Академії державного управління при Президентові України: В 2 ч. / За заг. ред. В. І. Лугового, В. М. Кня­зева.- К.: Вид-во УАДУ, 1999.- Вип. 2.- Ч. 2.- С 297-302.

13. Аппарат государственного управления: Интересы и деятельность / Отв. ред. В. Ф. Сиренко.- К.: Наукова думка, 1993.- 165 с.

14. Аристотель. Политика. Собр. соч.: В4т.-М., 1960.-Т. 2.-С.15-30.

15. Арсеєнко А., Грищенко К, Привалов Ю. Сучасні проблеми функціону­вання державної служби (аналіз зарубіжних матеріалів) // Вісник УАДУ.- 1997.-№4.-С 66.

16. Архипов В. А. Организационно-распорядительная документация.- І\д.: Изд-во стандартов, 1983.

17. Атаманчук Г. В. К вопросу о взаимосвязи субъектов и объектов социаль­ного управления // Вопросы философии.- 1974.- № 7.- С. 29-30.

18. Атаманчук Г. В. Теория государственного управления: Курс лекций.-М.: Юрид. лит., 1997.-400 с.

19. Афанасьев В. Г. Научное управление обществом: Опыт системного ис­следования.- 2-е доп. изд.- М.: Политиздат, 1973- 392 с.

20. Афанасьев В. Г. Человек в управлении обществом.- М.: Политиздат, 1977.-382 с.

21. Бакуменко В., Безносенко Д., Кравченко С, Штика Л. До методології фор­мування словника-довідника з державного управління // Вісник УАДУ.- 2002.-№ 3.- С 7.

22. Бакуменко В. Д. Формування державно-управлінських рішень: Проблеми теорії, методології, практики: Монографія.- К.: Вид-во УАДУ, 2000.- 328 с

23 Бакуменко В Методологічна база державно-управлінських рішень // Віс­ник УАДУ - 2000 - № 1 - С 5-19

24 Бакуменко В Теоретичні засади державно-управлінських рішень (базові підходи, концепції, теорії, ідеї) // Командор - 2000 - № 1 - С 8-12

25 Бандурка О М, Тищенко М М Адміністративний процес Підручник для вищих навч закл - Рос мовою - К Літера ЛТД, 2001 - 336 с

26 Барабанев Г В, Шеремет К Ф Советское строительство- М , 1985-С 146

27 БахрахД Н Административное право Учеб-М   БЕК, 1993-С 36

28 Бахрах Д Форма государственного управления // Советское государство и право-1983-№ 3-С 21

29 Бачило И Л Функции органов управления Правовые проблемы оформ­ления и реализации - М   Юридическая литература, 1976 - 198 с

30 Бебик В Служби зв'язків з громадськістю // Командор Вісник державного службовця України - 1999 - № 1 - С 29-32

31 Битяк Ю П, Зуй В В Административное право Украины (общая часть) Учеб пособ - X Одиссей, 1999 - 520 с

32 Біла С Адміністративна реформа і структурна переорієнтація економіки України // Командор - 2000 - № 1 - С 18-21

33 Борденюк В Деякі аспекти співвідношення державного управління та міс­цевого самоврядування в контексті реформи адміністративного права // Вісник УАДУ - 2000 - № 1 - С 209-216

34 Бруяцкий Е В, Смирнов Л П Математические методы в задачах управ­ления наукой - К Наукова думка, 1973 - 184 с

35 Бурлаков Р Про систему державного фінансового контролю // Право України - 1998-№ 3-С 70-71

36 Бюджетний кодекс України // Голос України - 2001 - 24 лип - С 5-12

37 Бюлетень Вищої атестаційної комісії України- К ВАК України- 1997-№ 1 - С 59

38 Бюлетень Вищої атестаційної комісії України - К ВАК України - 2002 -№8-С 35

39 Бюлетень законодавства і юридичної практики України Державна служба в Україні - 2002 - № 1 - 352 с

40 Василенко И А Административно-государственное управление как наука // Социологические исследования - 1993 - № 8 - С 88-95

41 Васильев А С Административное право Украины (Общая часть) Уч по­собие - X Одиссей, 2001 - С 78

42 Васильев А С Підготовка і прийняття управлінських рішень організацій­но-правові проблеми - Одеса АО БАХВА, 1997 - 160 с

43 Васильєв Р Ф Акты управления - М МГУ, 1987 - С 100

44 Вебер М Избранные произведения Пер с нем / Сост Ю Н Давыдова ~ М , 1990-С 43

45 Вергун О Бюрократія міфи та реальність // Командор - 1999 -№ 2 - С 23

46 Войтович Р Філософсько-методолопчні засади системи державного управління // Вісник УАДУ - 1999 - № 3 - С 294-306

47 Волинка К Забезпечення прав і свобод особи в Україні теоретичні і прак­тичні аспекти // Право України - 2000 - № 11 - С 33.

48 Вышинский А Я Основные задачи науки советского социалистического права // Вопросы теории государства и права - М , 1949 - С 92

49 Габричидзе Б Н Аппарат управления местных Советов - М Юридичес­кая литература,1981

50 Гаевський Б А , Ребкало В А , Туленков М В Політичне управління На­вчальний посібник - К   Видво УАДУ, 2001 - 160 с

51 Галянтич М Організація судових органів адміністративної юстиції в Україні // Вісник УАДУ - 1998 - № 2 - С 34-38

52 Гальчинський А Україна поступ у майбутнє - К Основи, 1999 - 220 с

53 Гвишиани Д М Организация и управление - 3-е перераб изд-М Изд-воМГТУим Н Э Баумана, 1998-332 с

54 Гегель Г В Ф Философия истории Собр соч В 14 т- М , Л , 1934 — Т 8-С 24

55 Гергелійник В Конституційний суд в системі органів контрольної влади теоретичні аспекти // Право України - 1999 - № 5 - С 82-85

56 Гладун 3 Поняття і зміст державного управління Адміністративно-право­вий аналіз - Львів Львівський філіал УАДУ 1996 - 20 с

57 Годунов А А Введение в теорию управления - С 33

58 Горницкий А А Государственная дисциплина- К Политиздат 1989-С  118-119

59 Губський Б Шлях для всіх//Голос України-1999-26 жовт-С  12

60 Гурне Б Державне управління Пер з франц 6 Шовкуна - К Основи, 1993-165 с

61 Дегтярев А А Теория принятия политических решений в структуре со­циальных и управленческих дисциплин // Полис Политические исследования -2002-№2-С 113-125

62 Демократія і вибори Демократичні зошити - К Демос Центр - Випуск 3 -С 15

63 Державна виконавча влада в Україні формування та функціонування // Збірник наукових праць В2ч /Наук кер Н Р Нижник-К Вид-во УАДУ, 2000 -Ч 1 -С 9

64 Державна національна програма «Освіта» (Україна XXI століття) - К Райдуга, 1994-С 2

65 Державне управління в Україні організаційно-правові засади Навчальний посібник / Н Р Нижник, С Д Дубенко, В / Мельниченко та ін / За заг ред Н Р Ниж­ник - К Вид-во УАДУ, 2002 - 164 с

66 Державне управління в Україні централізація і децентралізація / Відп ред проф Н Р Нижник-К Вид-во УАДУ, 1997-448 с

67 Державне управління Словник-довідник / За заг ред В М Бакуменка -К Вид-во УАДУ, 2002 - 228 с

68 Державне управління та адміністративне право в сучасній Україні Акту­альні проблеми реформування / За заг ред В Б Авер'янова, І Б Коліушко-К   Вид-во УАДУ, 1999 - 52 с

69 Державне управління теорія і практика / Заг ред проф В Б Авер'яно­ва-К Юрінком Інтер, 1998-432 с

70 Державні фінанси Теорія і практика перехідного періоду в Центральній Європі / За ред Ю Немеца, Г Райта Пер з англ - К Основи, 1998 - 542 с

71 Дзюбик С Роль державних органів влади в управлінні соціально-еконо­мічними процесами // Збірник наукових праць Української Академії державного управління при Президентові України В 2 ч / За заг ред Б / Лугового, В М Кня­зева-К Вид-во УАДУ, 1999-Вип 2-4 1-С 46-51

72 Дишлева О Дипломатична спадщина // Урядовий кур єр - 2000 -23 груд-С З

73 Довідник типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад дер жавних службовців - К Вид-во «Соцінформ» 1999 - 87 с

74 Драч І Інтереси держави не заперечують свободи слова // Урядовий кур єр-2001 - 19січн-С 4

75 Дробот І Чому населення не любить чиновників'? Присяга як чинник удоско­налення державного управління // Людина і влада - 2000 - № 7-8 - С 24

76 Дроньє А Основні принципи успішного керівництва установою Методичні рекомендації-К Вид-во УАДУ 1995-С 51

77 Дуда А Державне планування до проблеми вдосконалення функцій Ка­бінету Міністрів України // Вісник УАДУ - 2000 - № 1 - С 62

78 Егоршин А П Управление персоналом - Н Новгород НИМБ 1997-607 с

79 Железняк И Правове регулювання нормотворчої діяльності // Право України - 2002-№ 12-С  103

80 Козлов Ю М Фролов Е С Научная организация управления и право -М   Изд-воМГУ 1986-248 с

81 Зінкевічус В Психологічні аспекти стратегічного планування в організа­ціях державного упоавління // Збірник наукових праць Української Академи дер­жавного управління при Президентові України В 2 ч / За заг ред В І Лугового В М Князева-К Вид-во УАДУ 1999 - Вип 2-4 2-С 70-76

82 Іванов В Приборкувані й приборкувачі // Людина і влада - 1999 - № 11-12-С 44

83 Іменем закону // Праця і зарплата - 1999 - № 3 (163) - С 31

84 Інавгураційна промова Президента України Л Д Кучми // Україна і світ сьогодні - 1999 - 4-10 груд - С 4

85 Кабанов А Я Управление персоналом организации - М ИНФРА 1997-С 254

86 Карданская Н Л Основы принятия управленческих решений Учебное пособие-М   Русская деловая литература 1998-288 с

87 Кір ян Т Шаповал М Вітер В Світовий досвід застосування соціальних стандартів // Соціальний захист - 1999 - № 3 - С 66-73

88 КноррингВ И Искусство управления Учебник-М   Изд-воБЕК 1997-С 71

89 Князев В Бакуменко В Філософсько-методологічні засади державно-управлінських рішень // Вісник УАДУ - 2000 - № 2 - С 341-358

90 Коваленко А Методологічні проблеми функціонального аналізу виконав­чої влади // Нова політика - 2000 - № 6 - С 35-39

91 Коваленко А Органи державної виконавчої влади проблеми класифікації// Людина і політика - 2002 - № 6 - С 13-21

92 Коваленко А Уряд та урядова діяльність як базовий елемент функціону­вання виконавчої влади // Нова політика - 2001 - № 1 - С 34-38

93 Коваленко А Чи досягнемо балансу в системі «стримувань» і «проти­ваг»? // Людина і влада - 2001 - № 3-4 - С 55-59

94 Коваль Л В Адміністративне право Курс лекцій-К Вентурі 1996-208 с

95 Козлов Ю М Исполнительная власть сущность функции // Вестник Мос­ковского университета - 1992 -№4 -С 3-12

96 Козлов Ю М Управление народным хозяйством СССР Сущность функ­ции методы-М   Изд-воМГУ 1969-Ч  1 -210 с

97 Коліушко I, Тимощук В Управлінські послуги - новий інститут адміністративного права // Нова влада   Збірник аналітичних матеріалів- К    Факт   2000-Т 2-С 4-17

98 Колодій А М Принципи права України Монографія - К Юрінком Інтер 1998-208 с

99 Колпаков В К Адміністративне право України Підручник- К Юрінком Інтер 1999-736 с

100 Колпаков В М Теория и практика принятия управленческих решений Учебное пособие - К   МАУП 2000 - 256 с

101 Коментар до Конституції України / Гол ред В Ф Опришко-К !н-т зако нодавства Верховної Ради України 1996 - 378 с

102 Конституційне право України / За ред В Я Тація В Ф Погорілка Ю М То-дики - К Український центр правничих студій 1999 - 376 с

103 Конституція Автономної Республіки Крим Прийнята на другій сесії Вер­ховної Ради Автономної Республіки Крим // Відомості Верховної Ради України -1999 -№ 5-6 -Ст 43

104 Конституція України Прийнята на пятій сесії Верховної Ради України 28 черв 1996 р-К Преса України 1997-80 с

105 Конституционная законность и прокурорский надзор Сборник научних трудов-М   1994-С 26

106 Концепція адміністративної реформи в Україні- К ДВПП Міннауки 1998-62 с

107 Копнин П В Логические основы науки - К   1968-С 227

108 Кордун О О Ващенко К О Павленко Р М Особливості виконавчої влади в пострадянській Україні Монографія - К   МАУП 2000 - 248 с

109 Коцємир В Професіино-кваліфікаційна характеристика   посадова інструк ція як основа роботи з державними службовцями // Вісник УАДУ- 2001 - № 2-Ч І-С 376-383

110 Краткий политологический словарь / Под ред С Г Рябова 3 И Тимо шенко-К 1992

111 Краткий психологический словарь / Сост Л А Карпенко, под общей ред А В Петровского М Г Ярошевского - № Политиздат 1985-С 335

112 Краткий словарь по социологии / Под общ ред Д М Гвишиани Н И Ла­пина - М   Политиздат 1989 - 479 с

113 Краткая философская энциклопедия - М   1994-С 221

114 Кривенко Л Інститут президентства Глава держави проблеми конститу ційного и фактичного статусу // Збірник наукових праць Української Академії дер жавного управління при Президентові України В 2 ч / За заг ред В І Лугового В М Князева-К Вид-воУАДУ 1999- Вип 2-4 1-С 59-65

115 Крупчан О Адміністративно-правова реформа крізь призму правової діяль­ності органів виконавчої влади // Збірник наукових праць Української Академії дер­жавного управління при Президентові України В 2 ч /За заг ред В І Лугового В М Князева-К Вид-воУАДУ 1999-Вип 2-4 1-С 125-129

116 Крупчан О Д Організація виконавчої влади Монографія- К Вид-во УАДУ 2001 -132с

117 Кунц Г ОДоннел С Управление системный и ситуационный анализ управленческих функций Пер с англ В 2т /Общ ред акад Д М Гвишиани-М   Прогресс 1981 -Т 1 -497 с

118 Курашвили Б П Очерк теории государственного управления - М Наука 1987-295 с

119Кучма Л Д Націю звеличують великі цілі і діла Виступ Президента України у Верховній Раді України 22 лютого 2000 року // Урядовий кур'єр - 2000 - 23 лют - С 4

120Кучма Л Д Нові політичні реалії України на рубежі тисячоліть Заключне слово Президента України на науково-практичній конференції 16 червня 2001 року // Урядовий кур'єр - 2001 - 19 черв - С 4

121 Кучма Л Д Україна підсумки соціально-економічного розвитку та погляд у майбутнє Виступ Президента України на науковій конференції 16 листопада 2000 року // Урядовий кур'єр - 2000 - 18 лист - С 4

122Кучма Л Д Україна поступ у XXI століття Стратегія економічного та со­ціального розвитку на 2000-2004 рот Послання Президента України до Верхов­ної Ради 2000 рік // Урядовий кур'єр - 2000 - 23 лют - С 5-12

123ЛебедевП И Очерки теории социального управления - Л Изд-во Лени­нградского университета, 1976 - 144 с

124Лейст О Э Санкции и ответственность по советскому праву - М , 1981 -С 92-93

125Лендьел М О Сучасні методики управління персоналом Теоретичні та практичні аспекти - Ужгород, 1998 - 50 с

126Лисенков С Л Закон «Про Конституційний Суд України» Популярний ко­ментар - К Либідь, 1998-С 6-7

127Лисицький В Електронний уряд України // Урядовий кур'єр- 2002-15січн-С 6

128Литвак Б Г Управленческие решения - М Ассоциация авторов и изда­телей «Тандем», Изд-во ЭКМОС, 1998 - 248 с

129Литвин В Указ Президента України про чергові заходи щодо подальшого здійснення адміністративної реформи в Україні покликаний удосконалити систему державного управління // Урядовий кур'єр - 2001 - 31 трав - С 4

130Логунова М Соціально-психологічні чинники культури державного управ­ління // Вісник УАДУ - 2000 - № 3 - С 301.

131 Лоза О В Діловодство та документування управлінської діяльності Навч посібник - К Вид-во УАДУ, 1997 - 68 с

132Лубченко / На якому стовбурі росте четверта гілка влади // Людина і вла­да-1999-№ 1 -С 74

133Луговий В І Реформування системи підготовки управлінських кадрів // Вісник УАДУ - 1998 - № 1 - С 25-35

134Луговий В, Князев В Державне управління як галузь професійної діяль­ності, академічної підготовки, наукових досліджень // Вісник УАДУ- 1997- № 3-4-С 10

135Луговий В, Яцуба В Актуальні проблеми підготовки і використання керів­них кадрів державної служби (аналіз світового досвіду) // Вісник УАДУ- 1999-№ 1 - С 46-56

136Лунев А Е Теоретические проблемы государственного управления - М Наука, 1974

137Макаренко О Щодо співвідношення понять «орган виконавчої влади» та «орган державного управління» // Право України - 2000 - № 6 - С 23-26

138Малиновський В Інститут державних секретарів України у контексті євро­пейської практики // Державне управління в умовах інтеграци України в Європейсь­кий Союз Матеріали науково-практичної конференції за міжнародною участю В 2 т / За заг ред Б / Лугового, В М Князева - К Вид-во УАДУ, 2002 -12-С 72

139 Малиновський В Оптимізація соціальних функцій державного управління в умовах становлення громадянського суспільства // Суспільні реформи та станов­лення громадянського суспільства в Україні Матеріали науково-практичної конфе­ренції за міжнародною участю В 3 т / За заг ред S / Лугового, Б М Князева -К Вид-во УАДУ, 2001 - Т 1 - С 66-67

140 Малиновський В Побудова організаційних структур державного управлін­ня сучасної демократичної держави // Вісник УАДУ - 2000 - № 4 - С 280

141 Малиновський В Співвідношення виконавчої влади і державного управ­ління // Нова політика - 2001 - № 5 - С 38

142 Малиновський В Стратегічне планування в державному управлінні // Віс­ник УАДУ - 2002 - № 1 - С 45

143 Малиновський В Трансформація адміністративно-територіального уст­рою України проблеми і перспективи // Збірник наукових праць Української Акаде­мії державного управління при Президентові України В 2 ч / За заг ред В І Лу­гового, В М Князева-К Вид-во УАДУ, 1999-Вип 2-4 2-С 213

144 Малиновський В Формування концептуальних засад культурної політики України на сучасному етапі державного будівництва // Збірник наукових праць Української Академії державного управління при Президентові України / За заг ред В І Лугового, В М Князева-К Вид-во УАДУ, 2002- Вип 1 -С 165

145 Малиновський В Функція прийняття управлінських рішень // Вісник УАДУ - 1999 - № 3 - С 48-49

146 Малиновський В Я Державна служба теорія і практика Навчальний по­сібник-К Атіка 2003-104 с

147 Мамишев А Державна контрольно-ревізійна служба в системі органів фі­нансового контролю України сучасний стан // Вісник УАДУ - 1999 -№4-С 91-97

148 Мартанус Р В Социальное управление Кадры и кадровая политика -М   Изд-во МГУ, 1986-142 с

149 Марущак В Організаційно-лравове планування як наукове забезпечення адміністративної реформи // Збірник наукових праць УАДУ В 2 ч /За заг ред Б / Лугового, В М Князева-К Вид-во УАДУ, 1999-Вип 2-4  1 -С 130

150 Матвієнко А Культура в рядках партійної програми і поза ними // Україн­ська культура - 2001 - № 3 - С 4

151 Мельникова К І, Рязанова С Є «Паблік Рілейшнз» як функція управлін­ня в органах державної влади // Актуальні проблеми державного управління Нау­ковий збірник № 2-Харків УАДУ Харківський філіал, 1998-С 40-46

152 Мельниченко В Політична відповідальність у державному управлінні // Віче - 2003 - № 1 - С 20

153 МельничукВ Норма нашого життя - марнотратство Фінансовий контроль як необхідна складова державного управління // Голос України - 2001 - 6 вер -С 4

154 Международная стандартная классификация всех видов экономической деятельности Третий пересмотренный вариант Стат документы - Серия М -№ 4 - Нью-Йорк ООН, 1996

155 Менеджмент и рынок Германская модель Учеб пособие / Под ред У Рора, С Долгова - М   Изд-во БЕК, 1995 - С 178-179.

156 Менеджмент организации Учебное пособие / Под ред 3 Л Румянцевой, Н Л Саломатина - М   ИНФРА-М, 1995 - 429 с

157 Менеджмент у державному секторі матеріали до курсу лекцій / Роз С Слава, С Кондрей - Ужгород УжДУ, 1997-130 с

158 Мескон М X, Альберт М, Хедоури Ф Основы менеджмента Пер с англ-М   Дело, 1999-800 с

159 Методы и формы государственного управления - М , 1977 - С 31

160 Михеєнко Р Виконавча влада і конституційні статуси Президента України та Кабінету Міністрів України // Право України - 2000 - № 8 - С 24-28

161 Михеєнко Р Дуалізм виконавчої влади і конституційний принцип поділу державної влади в Україні // Збірник наукових праць Української Академії держав­ного управління при Президентові України/За заг ред В І Лугового В М Князе­ва-К Вид-во УАДУ 2001 - Вип 1 - С 372-382

162 Мікрюкова О Проблеми надання державних послуг у соціальній сфері // Збірник наукових праць Української Академії державного управління при Президе­нтові України В 2 ч / За заг ред Б / Лугового В М Князева- К Вид-во УАДУ 1999-Вип 2-4 1-С 271

163 Мостовий Г Державне управління економікою в трансформаційний гТері-од  проблеми реформування // Збірник наукових праць Української Академії дер жавного управління при Президентові України  В 2 ч / За заг ред В І Лугового В М Князева -К   Вид-во УАДУ 1999-Вип 2-4 1-С 142-146

164 Наливайко Л Конституційний контроль та конституційно-правова вщпові дальність // Нова політика - 1999 - № 5 - С 48-51

165 Научная организация труда и управления / Под ред А И Щербаня -М Экономика  1965-С 362-363

166 Научное управление обществом - М   1968-Вып 2-С 160

167 Научные основы государственного управления в СССР- М Наука 1968-440 с

168 Нижник И Державне управління в Україні проблеми і перспективи // Віс­ник УАДУ-1996 - № 1 -С 102-115

169 Нижник Н Машков О Мосов С Контроль у сфері державного управлін­ня // Вісник УАДУ- 1998 -№ 2 -С 23-31

170 Нижник Н Машков О Системний підхід в організації державного управ­ління Навч посібник/За заг ред Н Р Нижник-К Вид-во УАДУ 1998-160 с

171 Нижник Н Мащенко І Організація передвиборної агітації в електронних ЗМ! України // Вісник УАДУ - 1998 - № 3 - С 58-63

172 Нижик Н Мосов С Про державне управління об єкт і предмет його теорії// Вісник УАДУ - 2000 - № 3 - С 56-62

173 Нижник Н Мосов С Про співвідношення державного управління і вико­навчої влади // Вісник УАДУ - 2000 - № 4 - С 23-29

174 Нижник Н Проблеми змісту державно-управлінських відносин та фактори його соціальної обумовленості в Україні // Вісник УАДУ - 1996 - № 2 - С 103

175 Нижник Н Р Государственно-управленческие отношения в демократичес­ком обществе - К   НАНУ, 1995 - 207 с

176 Нинюк М Сутність етики державного службовця України та проблеми и формування // Вісник УАДУ - 1997 - № 3-4 - С 48

177 Общая теория управления -М   1994-С 166-187

178 Овсянко Д М Административное право Учебное пособие для студентов / Отв ред ГА  Туманов - М   Юристъ 1995-304 с

179 Озірська С Про доцільність та потреби вивчення мотивації професійної поведінки державних службовців // Вісник УАДУ - 1997 - № 3-4 - С 34-44

180 Онищук Н В Методы государственного управления внедрением науч­но-технических достижений / Отв ред В Б Аверьянов- К Наукова думка 1990-96 с

181 Опанасюк Г Підготовка державних службовців у контексті європейського вибору України // Збірник наукових праць Української Академії державного управ­ління при Президентові України В2ч / За заг ред Б / Лугового В М Князева -К Вид-воУАДУ 1999- Вип 2-4 2-С 62

182 Организация работы с документами Учебник / Под ред В А Кудряева-2-е изд   перераб и доп - М   ИНФРА-М 2001 - 592 с

183 Основи громадських звязків для оргашв місцевого самоврядування України-Ужгород 1997-С 7

184 Основи місцевого самоврядування в Україні Конспект лекцій- Ч 1 / Уклад О С Ігнатенко С М Рюмшин-К Вид-воУАДУ 2002-68 с

185 Основы управления Учебник / Радукин В П Ойнер К Ф Семяшкин Ф И идр-М   Высшая школа 1986-271 с

186 Ответственность в управлении / Под ред А Е Лунева Б М Лазарева -М   Наука  1985-С 191

187 Павленко Р Моделі реалізації парламентської відповідальності уряду // Нова влада Збірник аналітичних маетріалів-К Факт 2000-Т 1 (1) — С 5

188 Павленко Р Президентсько-парламентська форма правління і слабкість парламентських партій в Україні // Нова влада Збірник аналітичних матеріалів -К Факт 2000-Т 2-С 18-33

189 Петров А   С Экономические основы управления производством- М 1966-С 69

190 Пецкар М О Управління персоналом в органах місцевого самоврядуван ня//Довідник для депутатів та голів рад -Ужгород УжДУ 1996-С 26-64

191 Пилипенко С Проблеми наукового забезпечення державної політики в галузі туризму // Збірник наукових праць Української Академії державного управ­ління при Президентові України / За заг ред  В  І Лугового  В  М Князева- К Вид-воУАДУ 1999-Вип 2-В2ч-Ч 1-С 276

192 Питання Адміністрації Президента України Указ Президента України // Офіційний вісник України - 2003 - № 11 - Ст 469

193 Погорєлова А Культура і влада по різні боки як допомогти їм об єдна­тися//Людина і влада- 1999-№8-10-С 99-103

194 Пойченко А Політичний процес в сучасній Україні Навчальний посібник -К Вид-воУАДУ 2001 - С 31

195 Политическое управление Курс лекций / Под ред В С Комаровского С В Рогачева-М 1999-С 14

196 Політологія / За ред О / Семківа - Львів Світ 1993-576 с

197 Порядок проведення державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та включення їх до Єдиного державного реєстру нор­мативно-правових актів Наказ Міністерства юстиції України // Офіційний вісник України - 2002 - № 48 - Ст 2194

198 Про вищу освіту Закон України//Голос України-2002-5 бер-С 15

199 Про внесення змін до Закону України «Про Національний архівний фонд і архівні установи Закон України»//Голос України-2002 - 16 січн - С 4

200 Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і со­ціального розвитку України Закон України // Урядовий кур єр Орієнтир- 2000-26кв(т-С 8-12

201 Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії Закон України // Урядовий кур'єр - 2000 - 7 лист - С 10

202 Про державну службу Закон України // Відомості Верховної Ради Ук­раїни - 1993 - № 52 - Ст 490

203 Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами консти­туційного права на звернення Указ Президента України // Урядовий кур'єр -2002-16 серп-С 10

204 Про затвердження наукової програми дослідження розвитку державної служби та вдосконалення кадрового забезпечення державного управління Поста­нова Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2001 р № 953 // Офіційний вісник України-2001 -№32-Ст 1477

205 Про затвердження Типового положення про архівний підрозділ органу державної влади, органу місцевого самоврядування, державного і комунального підприємства, установи та організації Наказ Державного комітету архівів України // Офіційний вісник України - 2002 - № 34 - Ст 1641

206 Про заходи щодо економічної стабілізації та стимулювання виробництва. Позачергове послання Президента України Л Д Кучми до Верховної Ради України 19 листопада 1998 року//Урядовий кур'єр- 1998-21 лист-С 5

207 Про Збройні Сили України Про внесення змін до Закону України // Голос України-2000-7 лист-С 5

208 Про інформацію Закон України // Закони України- К Інст закон Верх Ради Укр , 1996 - Т 4 - С 72-88

209 Про місцеві державні адміністрації Закон України // Голос України -1999-12 трав-С 7-9

210 Про основні напрями конкурентної політики на 2000-2004 роки Указ Пре­зидента України // Урядовий кур'єр Орієнтир - 2001 - 28 лист - С 5

211 Про основні напрями соціальної політики на період до 2004 року Указ Президента України // Урядовий кур'єр Орієнтир - 2000 - 31 трав - С 1-8

212 Про Положення про Головне управління державної служби України Указ Президента України // Офіційний вісник України - 1999 - № 40 - Ст 1985

213 Про тимчасове делегування Кабінету Міністрів України повноважень ви­давати декрети в сфері законодавчого регулювання Закон України // Відомості Верховної Ради України - 1993 - № 2 - Ст 6

214 Пухтинський М Система місцевого самоврядування в Україні // Вісник УАДУ-1996-№1 -С 70

215 Райт Г Державне управління Пер з англ В Івашка, О Коваленка, С Соколик-К Основи, 1994- 191 с

216 Рачинський А Питання управління персоналом в органах державної вла­ди // Вісник УАДУ - 1998 - № 3 - С 72

217 Реформування державного управління в Україні проблеми і перспективи / Наук кер В В Цветков -К Оріяни, 1998-364 с

218 Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним подан­ням Президента України про офіційне тлумачення положень пункту 15 частини першої статті 106 Конституції України (справа про повноваження Президента України реорганізовувати центральні органи виконавчої влади) // Офіційний вісник України - 2003 - № 6 - Ст 244

219 Розпутенко І В Бюджетний процес Матеріали до лекції - К Вид-во УА­ДУ, 1997 - 60 с - (Б-ка магістра)

220 Руденко М Щодо усунення підміни прокуратурою інститутів контролю і нагляду в сфері управління // Право України - 1996 - № 9 - С 60

221 РябовС Г Політологічна теорія держави - К Тандем, 1996-С 74

222 Саати Т, Керне К Аналитическое планирование Организация систем Пер с англ - М   Радио и связь, 1991 - С 23

223 Саханенко С Модернізаційні процеси та феномен політичного управ­ління // Вісник УАДУ - 2002 - № 1 - С 261-271

224 Сахаров Н А Институт президенства в современном мире - М Юриди­ческая литература, 1994 - 176 с

225 Свірін М Паблік рілейшенз у місцевих органах влади концептуальний аспект// Вісник УАДУ- 1998- № 3-С 247

226 Семюелсон П, Нордгауз В Макроекономіка - К Основи 1995-544 с

227 Серант А Організація зв'язків з громадськістю в державних установах // Вісник УАДУ - 2000 - № 2 - С 428

228 Серьогін С, Хлуткова В Організація кар'єри державного службовця як засіб попередження і запобігання корупції // Вюник УАДУ - 1999 - № 4 - С 100-105

229 Скоблик В П Громадські зв'язки органів місцевого самоврядування // Ак­туальні проблеми органів місцевого самоврядування Матеріали конференції -Ужгород 1998-С 40-50

230 Скуратівський В Концептуальні засади централізації та децентралізації у здійсненні соціальної політики // Вісник УАДУ - 1997 - № 3-4 - С  150-155

231 Скуратівський В Соціальний розвиток і соціальна політика сучасні реа­ли, суперечності і тенденції розвитку//Вісник УАДУ-1996-№ 1 - С  151

232 Словник юридичних термінів (російсько-український) / Укладачі Ф Андерс тат-К   1994-С 92 110

233 Смирнов Б В Функции управления социалистическим производством -М   Экономика, 1977 - 142 с

234 Совершенствование аппарата государственного управления Конститу­ционный аспект / Под общ ред В В Цветкова-К Наукова думка, 1982-376 с

235 Советский энциклопедический словарь / Глав  ред А  М Прохоров - М Советская энциклопедия, 1989 - 1632 с

236 Советское административное право Государственное управление и ад­министративное право - М   Юрид лит , 1978 - 360 с

237 Советское административное право Учебник / Под ред Ю М Козлова-М   Юрид лит , 1985 - 544 с

238 Советское государство и право - 1983-№ 4 - С 27

239 Сокуренко В Гуманістичний зміст концепції соціальної держави // Право України - 2000 - № 11 - С 23

240 Социальные и государственно-правовые аспекты управления в СССР -К, 1978-С 328-329

241 Социологический энциклопедический словарь На русском, английском немецком, французском и чешском языках / Ред Г В Осипов- М Издательская группа ИНФРА-М-НОРМА, 1998 - 488 с

242 Сочка К А Порядок формування бюджету на місцевому та регіональному рівнях // Довідник для депутатів та голів рад - Ужгород УжДУ, 1996 - С 67

243 Сравнительное конституционное право / Под ред В Е Чиркина - М , 1996-С 590

244 Статистика праці за новою класифікацією // Праця і зарплата - 2002 -№32-С 10.

245 Стефанюк І Б Контрольно-ревізійна служба як складова фінансової безпеки держави // Фінанси України - 1998 - № 11 - С 44

246 Сушинський О Інститут президентури в Україні в контексті влади // Вісник УАДУ-2001-№2-Ч II-С 63-72

247 Тарнавська Н П, Пушкар Р М Менеджмент теорія та практика - Терно­піль Карт-бланш, 1997-456 с      \

248 Телешун С Структурні елементи вертикалі політичної влади і державного управління та органи місцевого самоврядування // Право України- 2001 - № 6-С 28-31

249 Тейлор Ф У Наукова організація праці // Наука управляти з історії мене­джменту Хрестоматія Навч посібник/Упоряд / О Слєпов Пер з рос /7 / Козій, М І Матрохіна, П Л Пироженко-К Либідь, 1993-С 5-40

250 Теоретичні засади вирішення проблем державного управління в Україні Наукова доповідь / Під заг  ред  Ю С Шемшученка  В  Б Аверянова- К Ін-т держ і права їм В М Корецького НАНУ 1995-23 с

251 Теория управления социалистическим производством Учебник / Под ред О В Козловой - 2-е изд - М   Экономика 1983-432 с

252 Тиновицкая И Д Правовые вопросы документирования управленческое деятельности Автореф дис канд юрид наук-М, 1972-С 7-8

253 Тихомиров Ю А Курс административного права и процесса - М   1998-С 47

254 Тихомиров Ю А Управление делами общества (Субъекты и объекты управления в социалистическом обществе) - М   Мысль 1984 - 223 с

255 Тихомиров Ю А Управленческое решение - М   1972-С 8-9

256 Токовенко В В Політичне керівництво і державне управління проблеми взаємовідносин та оптимізаци взаємодії Монографія - К Вид-во УАДУ 2001 -256 с

257 Томенко М Маючи Конституцію ми живемо в неконституційній країні // Нова політика - 2001 - № 2 - С 5

258 Троєльнікова Л Керівні кадри органів державного управління в галузі культури і мистецтв стан проблеми шляхи удосконалення // Вісник Книжкової па­лати - 1999-№ 4-С 34

259 Тронь В П Стратегія прориву Монографія-К Вид-во УАДУ, 1996-344 с

260 Туманов Г А Об основаниях, содержании и перспективах теории госу­дарственного управления // Сов гос и право - 1980 - № 1 - С 23-29

261 Україна Соціальна сфера у перехідний період Аналіз світового банку -К Основи 1994-248 с

262 Управление социалистическим производством Вопросы теории и практи­ки / Агангебян А Г, Афанасьев В Г идр-М Экономика 1978-С 354

263 Управленческие процедуры / Отв ред Б М Лазарев -М Наука 1988-272 с

264 Файоль А Общее промышленное управление - М   1923 - 250 с

265 Файоль А Учение об управлении // Научная организация труда и управ­ления / Под ред А И Щербаня -М Экономика, 1966-С 362

266 Філіпловський В Методологічні питання державної служби // Збірник нау­кових праць Української Академії державного управління при Президентові Украї­ни В 2 ч /За заг ред В І Лугового, В М Князева- К Вид-во УАДУ, 1999-Вип 2-4 2-С 76-80

267 Філософія Навчальний посібник / За ред / Ф Надольного - К Вікар 1997-584 с

268 Хміль Ф І Менеджмент Підручник-К Вища школа, 1995-351 с

269 Цветков В В Державне управління основні фактори ефективності (полі-тико-правовий аспект) -X Вид-во «Право», 1996- 164 с

270 Цегольник П Актуальні напрями використання науково-практичних здо­бутків менеджменту в інституціях державного управління // Вісник УАДУ- 2000-№3-С 86

271 Чиж І, Моторний С Україна на роздоріжжі бути чи не бути? // Урядовий кур'єр - 1997 - 14 серп

272 Чиркин В Е Контрольная власть// Гос и право-1993-№ 4-С 13

273 Чукут С Основні аспекти реформування культурної політики в Україні в контексті світового досвіду // Збірник наукових праць Української Академії дер­жавного управління при Президентові України В2ч /За заг ред Б / Лугового В М Князева-К Вид-воУАДУ 1999 - Вип 2-4 1-С 165-166

274 Чукут С Роль сучасних засобів масової інформації в процесах державо­творення (окремі аспекти) // Вісник УАДУ - 1999 - № 3 - С 278

275 Шаповал В М Вищі органи сучасної держави  Порівняльний аналіз - К Програма Л 1995- 136 с

276 Шаповал В Конституційний механізм державної влади в незалежній Україні політико-правові проблеми організації виконавчої влади // Право України -1997-№ 1 -С 31-36

277 Шаповал В   М Конституційне право зарубіжних країн   Підручник- К АртЕк Виша школа 1997-С 121

278 Шебанов А Форма советского права - М 1968-С 89

279 Щекин Г В Социальная теория и кадровая политика  Монография - К МАУП 2000-576 с

280 Юридический энциклопедический словарь / Ред кол М Богуславский М Козирь Г Миньковский и др - М   1984 - С 68

281 Яцуба В Луговий В Князев В Кадрове забезпечення місцевого само­врядування // Вісник УАДУ - 1998 - № 4 - С 11

282 Barnard C Organization and Management Selected Papers - Cambridge, Mass Harvard University Press 1948-P 14

283 Bolman L, Deal T Reframmg Organizations Artistry, Choice, and Leader­ship - San-Francisco, 1991 - P 19

284 CutlipS M, Center A H Broom F M Effective public relations 7-th edition -Englewood Cliffs, N J   Prentice Hall, 1994 - P 1-8

285 Dtmock M E, Dimock G Public Administration Third edition- New York Harper and Row, 1964 - P 131

286 Duverger M Le systeme politique francaise droit constitutionnel et systemes politiques - Pans Presses Universitaires de France, 1990-P 19

287 Gordon G Public Administration in America Fourth edition - New York St Martin's Press, Inc , 1992 - P 242

288 Gournay В Introduction a la science administrative Les administrations pubhques dans fes societes contemporaines - Pans, 1966 - P 7-8

289 Harlow R F Building a public relations definition // Public relations review -1976-№4-P 36

290 Jacobs A D Management de I'Administration - Bruxelles De Boeck Universite, 1994-P 69

291 Koonts H, O'Donnel С, Heinz W Essential of Management Third edition -New York McGraw-Hill Book Company, 1982 - P 307

292 Lorange P Corporate Planning An Executive Viewpoint- Englewood Chffs, N J   Prentice-Hail, 1980-P 2

293 Mestre J L Introduction histonque au droit administrate francais- Pans Presses Universitaires de France, 1985 - P 11

294 Modernerstaat-moderne verwaltung //Deutschland-2002- №4-P 23

295.Moorhead G., Griffin R. W. Organizational Behavoir: Second edition.- Boston: Houghton-Mifflin Company, 1989 - P. 527.

296.Philip V. Organizitionai Communicationsi: The Essence of Effective manage­ment,- Columbus, Ohio: Grid, 1975.- P. 95.

297.Rehfuss, J. The Job of the Public Manadger.- Chicago: The Dorsey Press, 1989.-P. 21.

298.Robbins   S.   P. Organizational   Behavoir:   Concepts,   Controversies,   and Applications: 4-th edition.- New Jersey: Prentice-Hall, 1989.- P. 147.

299.Rue L, Byars L Management: Thery and Application: Revised edition,- Illinois: Richard D. Irwin, inc, 1980.- P. 7.

300.Schermerhorn J. R.t Hunt J. G., Richard N. O. Managing Organizational Behavoir: 2-th edition.- New York: John Wiley and Sons, 1979.- P. 133-134.

301.Schlesinger A. The Imperial  Presidency.- Boston:  Houghton  Mifflin  Co., 1973.-P. 9.

302.Stoner J. Management.- Second edition.- New Jersey: Prentice-Hail, Inc., 1982.-P. 336.

303.The New Encyclopedia Britanica, vol. 9, Founded 1768, 15-th edition. Inc., Chicago, 1993.-P. 777.

304.Vroom V. H. A New Look at Managerial Decision Making.- Organizational Dynamics.- vof. 1.- n. 4.- P. 70.

305.Waldo D. The Study of Public Admiinstration: Third edition.- New York: The McMillan Company, 1955,- P. 2.

306.White L. Introduction to the Study of Public Administration: 4-th edition.- New York: The McMillan Company, 1955.- P. 4-8.

307.Wiidavsky A. Speaking Truth to Power: The Art and Craft of Policy Analysis.-Boston, Toronto, 1979.- P. 16.

308.Wilson W. The study of Administration // Political science quarterly.- 1977.-Vol 2.- № 1 (June).- P. 197-222.

Зміст

Передмова..................................................................................... З

Частина перша ІСТОРІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Розділ 1. Історичний досвід державного управління України 7

Глава 1.1. Держава і управління Київської Русі .....................         7

Глава 1.2. Галицько-Волинська держава та форми її управління 15

Глава 1.3. Україна під владою Литви і Польщі ............................. 19

Глава 1.4. Державний лад і управління в часи Української національ­ ної революції (1648-1654)............................................................................. 25

Глава 1.5. Державне управління в період Руїни............................. 32

Глава 1.6. Управління і державний лад в Україні XIX - поч. XX ст 44

1.6.1. Державне управління в Російській імперії ........................... 45

1.6.2. Державне управління та самоврядування в Австрійській імперії 54

1.6.3. Державний лад Російської імперії (поч. XX ст.- 1917 p.).... 58

Глава 1.7. Українська державність у період Визвольних змагань

1917-1920 років............................................................................        60

1.7.1. Українська республіка в часи Центральної Ради ..........        60

1.7.2. Українська гетьманська держава.....................................        66

1.7.3. Директорія Української Народної Республіки...............        71

1.7.4. Західноукраїнська Народна Республіка..........................        75

Глава 1.8. Україна під владою тоталітарної системи (1920-1991) 81

1.8.1. Становлення радянської влади в Україні у 20-ті роки .        81

1.8.2. Радянська модернізація України у 30-ті роки.................        87

1.8.3. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945).........        93

1.8.4. Післявоєнна відбудова України (1945-1956)..................      100

1.8.5. Україна в період десталінізації (1956-1964)....................      105

1.8.6. Україна в часи застою та загострення кризи радянсько) системи (1965-1985) 108

1.8.7. Україна у період перебудови і розпаду Радянського Со­юзу (1985-1991)                      112

Глава 1.9. Організація влади та державне управління в умовах не­ залежної України.....................................................................................      118

1.9.1. Система державного управління на початковому етапі Незалежності (1991-1994) 118

1.9.2. Управління державою у перехідний період (1994-1996) 122

1.9.3. Конституційна модель організації влади та державного управління (1996-2002) 127

573

Частина друга ТЕОРІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Розділ 2. Теоретико-методологічні засади державного управ­ ління........................................................................................................... 141

Глава 2.1. Про природу і зміст державного управління............ 141

Глава 2.2. Державне управління як соціальне явище................. 146

2.2.1. Суспільна сутність державного управління .,.................. 146

2.2.2. Основні особливості державного управління.................. 157

2.2.3 Суб'єкта та об'єкти державного управління..................... 1.60

Глава 2.3. Еволюція науки державного управління та її особливості.... 166

2.3.1. Становлення науки державного управління.................    166

2.3.2. Особливості поняття «державне управління»...............    175

2.3.2. Мистецтво управління.....................................................    179

2.3.3. Категорії державного управління...................................    181

Глава 2.4. Предмет і метод науки державного управління ...... 183

2.4.1. Об'єкті предмет науки державного управління............... 183

2.4.2. Науковий метод державного управління.......................... 186

Глава 2 5. Принципи державного управління............................ 190

2.5.1. Поняття принципу державного управління..................    190

2 5.2. Систематизація принципів .............................................    193

2.5.3. Види принципів 195

Розділ 3. Функції державного управління............................... 200

Глава 3.1. Сутність і класифікація функцій державного управління ... 200

3.1.1. Визначення управлінських функцій...............................    200

3.1 2. Класифікація функцій управління..................................    203

Глава 3.2. Основні функції управління....................................    211

3.2.1. Політико-адміністративні функції..................................... 211

3.2.2. Економічні функції...........................................................    219

3.2.3. Соціальні функції .............................................................    224

3.2.4. Гуманітарні функції............................................................. 229

Глава 3.3. Загальні функції управління....................................    236

3.3.1. Стратегічне планування...................................................    236

3.3.2. Функція прийняття управлінських рішень ...................    248

3.3.3. Функція організації діяльності............................................ 263

3.3.4. Функція мотивації................................................................ 277

3.3 5. Контрольна функція управління........................................ 290

Глава 3.4. Допоміжні функції управління.................................. 320

3.4.1. Управління людськими ресурсами ................................... 320

3.4.2. Бюджетна функція............................................................... 332

574

3.4.3. Юридично-судова функція...............................................      340

3.4.4. Діловодство і документування........................................      344

З 4.5. Зв'язки з громадськістю......... ,..........................................      354

Розділ 4. Методи державного управління.............................      364

Глава 4.1. Сутність і систематизація методів державного управління 364

4.1.1. Поняття методу державного управління........................      364

4.1.2. Класифікація методів управління......................................... 367

Глава 4.2. Адміністративні методи...........................................      373

Глава 4.3. Економічні методи....................................................      388

Глава 4.4. Правові методи..........................................................      402

Глава 4.5. Соціально-психологічні методи..............................      411

Розділ 5. Акти та процедури управлінської діяльності......      421

Глава 5.1. Форми управлінської діяльності..............................      421

Глава 5.2. Правові акти управління..........................................      432

Глава 5.3. Звернення громадян та їх розгляд органами державної

влади .............................................................................................      449

Глава 5.4. Специфіка відповідальності у державному управлінні 457

5.4.1. Види соціальної відповідальності...................................      457

5.4.2. Юридична відповідальність.............................................      461

Розділ 6. Виконавча влада і державне управління.............      471

Глава 6.1. Співвідношення та взаємозв'язок виконавчої влади і дер­ жавного управління................................................................................       471

Глава 6.2. Особливості організації та функціонування системи орга­ нів виконавчої влади України ..............................................................      478

Розділ 7. Апарат державного управління.............................      492

Глава 7.1. Визначення поняття «Апарат державного управління» 492

Глава 7.2. Поняття та правовий статус органів виконавчої влади 496

7.2.1. Класифікація органів виконавчої влади ........................      506

Глава 7.3. Система органів виконавчої влади України..........      510

7.3.1.Президент України та виконавча влада............................... 513

7.3.2. Кабінет Міністрів України...............................................      519

7.3.3.Центральні органи виконавчої влади.................................. 532

7.3.4. Органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим .... 543

7.3.5.Місцеві органи виконавчої влади........................................ 546

Список використаної літератури................................................ 559

575

Навчальне видання

ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ

МАЛИНОВСЬКИЙ ВАЛЕНТИН ЯРОСЛАВОВИЧ

Головний редактор

Редактор

Художнє оформлення

Коректор

Комп'ютерна верстка

Гайдук Н. М.

Радванська Н. О. Смовженко О. О. Сікорська Я Л Конопльова Л. І.

Підписано до друку 11.VI 2003 р. Формат 60x84/16. Папір офсетний. Гарнітура АгіаІ. Друк офсетний. Умови, друк. арк. 33,48. Тираж 2500 пр.

Зам. № 13 4.

Оригінал-макет виготовлений ТОВ «Атіка»,

04060, Київ-60, аул. М. Берлинського, 9.

Свідоцтво про видавничу діяльність і розповсюдження видавничої продукції:

Серія ДК № 216 від 11 .X 2000 p.,

видане Державним комітетом інформаційної" політики,

телебачення та радіомовлення України.

Надруковано ТОВ «Ніка-Прінт», 04080, м. Київ-80, вул. Нижньоюрківська, 2.

Наступна >