Головне меню

§ 2. Система, порядок утворення й будова місцевих державних адміністрацій

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
166

§ 2. Система, порядок утворення й будова місцевих державних адміністрацій

Систему місцевих органів державної виконавчої влади становлять обласні, районні, Київська і Севастопольська міські, а також районні міст Києва і Севастополя державні адміністрації.

Для ефективного, злагодженого функціонування місцевої держав­ної адміністрації її працівники розподіляються за структурними підроз­ділами, які залежно від покладених на них завдань діляться на три види: керівництво, функціонально-галузеві й обслуговуючі підрозділи.

До складу керівництва належать голова місцевої державної адмі­ністрації, його перший заступник, заступники, керівники структурних підрозділів. Функціонально-галузевими підрозділами є головні управ­ління, управління, відділи, інспекції, служби, а також консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи (ради, комісії, колегії, робочі групи тощо). Обслуговуючий характер мають підрозділи апарату місцевої дер­жавної адміністрації.

Голови місцевих державних адміністрацій очолюють відповідні місцеві органи виконавчої влади і самостійно визначають їх склад, у тому числі кількість посад своїх заступників у межах установленої граничної чи­сельності працівників, фонду оплати їх праці та бюджетних видатків.

Управління, відділи та інші структурні підрозділи здійснюють керів­ництво галузями управління і відповідають за їх розвиток. Примірні переліки структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій різного рівня та їх апарату затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 27 травня 2000 року № 733 та від 18 травня 2000 року № 821 (зі змінами), згідно з якими у структурі апарату будь-якої місцевої дер­жавної адміністрації утворюються такі відділи: організаційної і кадро­вої роботи; загальний; контролю; юридичний; фінансово-господар­ський; з п

итань діяльності правоохоронних органів; оборонної та мобі­лізаційної роботи; з питань режимно-секретної роботи. Водночас для всіх державних адміністрацій притаманні структурні підрозділи (в об­ласних — головні управління, в районних — управління чи відділи) з питань сільського господарства і продовольства, економіки, праці та соціального захисту населення, фінансів, у справах сім'ї та молоді, освіти, культури, надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населен­ня, служба у справах неповнолітніх, архів. Система структурних підроз­ділів будується з урахуванням системи центральних органів виконавчої влади, а також економічних, географічних, демографічних, екологічних та інших особливостей певної адміністративно-територіальної одиниці.

Колегія місцевої державної адміністрації є колегіальним органом, що забезпечує координацію роботи управлінь і відділів, всебічний розгляд й обговорення найважливіших напрямків діяльності держадміністрації. До її складу входять голова місцевої державної адміністрації (голова колегії), його перший заступник, заступники, керівник апарату (за по­садою) , керівники структурних підрозділів місцевої держадміністрації. До складу колегії можуть входити керівники територіальних органів центральних органів виконавчої влади, посадові особи органів місцево­го самоврядування (за їх згодою), а до складу колегії обласної, Київської і Севастопольської міської державної адміністрації — керівники район­них держадміністрацій. Загальний склад колегії обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації не може перевищува­ти дев'ятнадцяти, а районної — п'ятнадцяти осіб. Персональний склад колегії затверджується головою державної адміністрації. Засідання ко­легії проводиться відповідно до плану роботи, як правило, раз на місяць, позачергові засідання — в разі потреби.

Апарат створюється головою місцевої держадміністрації для право­вого, організаційного, матеріально-технічного забезпечення її діяль­ності, підготовки аналітичних, інформаційних та інших матеріалів. Крім того, апарат систематично перевіряє виконання актів законодавства та розпоряджень голови місцевої держадміністрації, надає методичну до­помогу держадміністраціям та органам місцевого самоврядування. Го­лова місцевої держадміністрації затверджує положення та визначає структуру апарату, призначає і звільняє з посади керівника апарату, керівників та інших працівників структурних підрозділів апарату. Керівник апарату організовує його роботу, забезпечує підготовку ма­теріалів на розгляд голови держадміністрації, організовує доведення розпоряджень голови до виконавців, відповідає за стан діловодства, обліку й звітності, виконує інші обов'язки, покладені на нього головою місцевої державної адміністрації.

Організаційно-процедурні питання діяльності місцевих держадмі­ністрацій регулюються регламентами, що затверджуються їх головами на основі Типового регламенту місцевої державної адміністрації.

Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на поса­ду Президентом за поданням Кабінету Міністрів України на строк пов­новажень глави держави. Уряд на своєму засіданні розглядає кандида­тури на посади голів місцевих державних адміністрацій і приймає рішення про подання їх Президенту для призначення. Кандидатури на посаду голів обласних державних адміністрацій на розгляд уряду вно­сить Прем'єр-міністр України, кандидатури на посади голів районних державних адміністрацій — відповідні голови обласних державних адміністрацій, а районних у Автономній Республіці Крим державних адміністрацій — голова Ради міністрів АРК.

Перші заступники голів обласних державних адміністрацій призна­чаються на посаду головами обласних держадміністрацій за згодою Прем'єр-міністра України, а їх заступники — головами цих адміністрації за погодженням з відповідним віце-прем'єр-міністром України. Перші за­ступники і заступники голів районних держадміністрацій призначаються на посади головами цих адміністрацій за погодженням з відповідними заступниками голів облдержадміністрацій. Керівники управлінь, відді­лів та інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду та звільняються з посади головами відповідних адміністрацій за погодженням з органами виконавчої влади ви­щого рівня в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України. Першого заступника і заступників голів, керівників структурних підроз­ділів районної державної адміністрації в АРК призначає голова від­повідної районної держадміністрації за погодженням з відповідними посадовими особами Ради міністрів АРК.

Перший заступник і заступники голови Київської міської держав­ної адміністрації, повноваження яких стосуються сфери виконавчої влади, призначаються на посаду та звільняються з посади Київським міським головою за погодженням відповідно з Президентом та Кабіне­том Міністрів України.

 

< Попередня   Наступна >