Головне меню

§ 5. Апарат місцевої ради і організація його роботи

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
124

§ 5. Апарат місцевої ради і організація його роботи

Апарат утворюється місцевою радою для організаційного, правово­го, інформаційного, аналітичного, матеріально-технічного забезпечен­ня діяльності ради, її органів, депутатів. Він сприяє здійсненню взаємо­дії ради з її виконавчими органами та їх структурними підрозділами, територіальною громадою, місцевими органами виконавчої влади, ор­ганами самоорганізації населення та місцевими радами інших рівнів. Структура, чисельність, витрати на утримання апарату встановлюють­ся місцевою радою за поданням голови.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про фінансове забезпе­чення діяльності органів місцевого самоврядування» від 3 грудня 1997 року № 1349 (із змінами ) рекомендовано головам обласних, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у містах рад, міським, селищним і сільським головам під час підготовки пропозицій щодо структури, загальної чисельності апарату рад та їх виконавчих комітетів дотримуватися затверджених типових штатів. Штатна чисельність уста­новлена, виходячи з мінімальної чисельності населення і може уточню­ватися пропорційно зростанню чисельності населення, але не більше максимуму установленого у вищевказаній постанові. Так, до апарату обласних та Севастопольської міської рад може входити 20—27 осіб (го­лова ради, його заступник, керуючий справами, голова постійної комісії з питань бюджету, завідуючий організаційним, загальним відділом, помічник голови (заступника голови), радники (консультанти) голови ради, спеціалісти, секретар приймальні, друкарка, водії). До апарату районних, районних у місті Севастополі рад може входити 11—13 осіб, до їх складу не входять голова постійної комісії з питань бюджету і помічники голови (заступника голови).

До апарату міських (крім м. Севастополя) рад та їх виконкомів вхо­дять: міський голова, секретар ради, перший

заступник, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів, керуючий справами виконавчого комітету, радник, консультант голови ради, помічник голови, завідувач відділу, головний бухгалтер, спеціалісти, се­кретар керівника, секретар-друкарка, стенографістка, завідувач госпо­дарства, водій. Кількісний склад апарату залежить від кількості населен­ня, наприклад, у містах з чисельністю понад один мільйон — 50—52 осо­би; а в містах з чисельністю до п'ятнадцяти тисяч — 5—10 осіб. До апарату районних у містах (крім м. Севастополя) рад, їх виконкомів мо­жуть входити 16—20 осіб. Типові штати апарату сільських, селищних рад та їх виконкомів значно менші: а) при чисельності населення понад п'ятнадцять тисяч склад — 12—15 осіб, б) при чисельності від двох до трьох тисяч — три-чотири особи.

У селах, селищах і невеликих містах апарат одночасно забезпечує роботу і місцевої ради і її виконавчого комітету. У великих містах, як правило, апарат ради і апарат виконавчого комітету структурно розме­жовані. Сільський, селищний, міський голова здійснює керівництво апаратом ради та виконкому, а голова районної, обласної, районної в місті ради — керівництво виконавчим апаратом ради.

Виконавчий апарат районної, обласної ради здійснює органі­заційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне за­безпечення діяльності ради, її органів, депутатів, сприяє здійсненню радою взаємодії і зв'язків з територіальними громадами, місцевими ор­ганами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування. Рішення про утворення виконавчого апарату ради приймається відповідною радою, його структура і чисельність, витра­ти на утримання встановлюються радою за поданням її голови.

 

< Попередня   Наступна >