Головне меню
Головна Підручники Державне будівництво та місцеве самоврядування Державне будівництво і місцеве самоврядування § 4. Система, будова, порядок утворення та форми роботи відділів, управлінь, комісій та інших виконавчих органів рад

§ 4. Система, будова, порядок утворення та форми роботи відділів, управлінь, комісій та інших виконавчих органів рад

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
242

§ 4. Система, будова, порядок утворення та форми роботи відділів, управлінь, комісій та інших виконавчих органів рад

Згідно зі ст. 54 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська, селищна, міська, районна в місті рада в межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління й інші ви­конавчі органи для здійснення повноважень, що належать до відання виконавчих органів рад. Ці органи є підзвітними і підконтрольними раді, яка їх утворила, підпорядкованими її виконавчому комітету, сільському, селищному, міському голові, голові районної в місті ради. Керівники відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради при­значаються і звільняються з посади відповідним головою, головою ра­йонної в місті ради одноособово, а у випадках, передбачених законом, — за погодженням з органами виконавчої влади. Положення про відділи, управління та інші виконавчі органи затверджуються радою.

Крім місцевої ради рішення про створення окремого виконавчого органу в структурі місцевої ради може приймати Верховна Рада України. Наприклад, створення міськими та районними в містах радами служби у справах неповнолітніх було передбачено ст. 1 Закону України «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для не­повнолітніх».

Система виконавчих органів кожної ради створюється залежно від різних факторів — чисельності мешканців територіальної громади, гео­графічного положення, кількості державних і комунальних підпри­ємств, установ, організацій, розташованих на відповідній території, прак­тики створення таких органів та ін. Наприклад, до виконавчих органів Сумської міської ради належать: департамент комунальної власності, ряд управлінь: економіки; архітектури та містобудування; капітально­го будівництва; житлово-комунального господарства; з питань надзви­чайних ситуацій та цивільного захисту населення; торг

івлі та побуту; освіти; охорони здоров'я; праці та соціального захисту населення; з питань розвитку підприємництва та інвестицій; фінансове управління; відділи — державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності; з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонно-мобі­лізаційної роботи; у справах сім'ї та молоді; інформаційно-аналітичної роботи та внутрішньої політики; культури; фізичної культури та спор­ту; з гуманітарних питань; транспорту; архівний відділ; відділ інфор­маційних технологій, а також адміністративна комісія1.

Управління, відділи та інші виконавчі органи є органами, на які покладено функції виконавчо-розпорядчої діяльності в різних сферах управління. Залежно від обсягу та характеру компетенції всі управління, відділи й інші виконавчі органи можна поділити на галузеві і функ­ціональні. Галузевими є органи, які створюються радою для керівництва відповідною галуззю місцевого управління (житлове господарство, соціальна сфера, земельні відносини, культура, освіта, охорона здоров'я та довкілля тощо). Функціональними є відділи й управління, які здійс­нюють координаційно-регулюючу або контрольну діяльність (фінансо­ве управління, контрольна інспекція тощо).

Галузеві та функціональні виконавчі органи місцевих рад мають різне найменування — відділи, управління й інші виконавчі органи. На практиці місцеві ради створюють головні управління (м. Харків), адміністрації (м. Одеса), департаменти (м. Львів), комісії, комітети, служби.

Положеннями про виконавчі органи, які приймаються на сесії відпо­відної ради, регулюється правовий статус відділів і управлінь, визначаються їх функції, завдання, повноваження, структура, взаємовідносини та зв'яз­ки, матеріально-фінансова основа. За структурою управління та відділи різняться залежно від функцій та завдань, що закріплені за ними. У са­мостійних виконавчих органах, як правило, виокремлюються такі внут­рішні ланки: керівництво, апарат при керівництві, відділи, сектори, можуть створюватися госпрозрахункові підрозділи.

Основною організаційною формою роботи відділів та управлінь є персональна діяльність керівника. Відповідно до положення про вико­навчий орган, керівник (начальник, завідувач): керує діяльністю і несе персональну відповідальність за виконання покладених на орган зав­дань; розподіляє обов'язки між заступниками; видає в межах своєї ком­петенції накази, контролює їх виконання; подає голові пропозиції щодо штатного розпису та кошторису видатків на утримання органу; розпоря­джається коштами, переданими для фінансування витрат на утримання підвідомчої мережі та виконання програм у окремій сфері; представляє орган у взаємовідносинах з фізичними та юридичними особами; забез­печує координацію діяльності структурних підрозділів, контролює веден­ня діловодства; виконує інші повноваження згідно із законодавством.

 

1 Рішення Сумської міської ради від 25 лютого 2004 року № 685-МР «Про структуру апарату та виконавчих органів Сумської міської ради» // Офіційний сайт Сумської міської ради.

 

< Попередня   Наступна >