Головне меню

ПЕРЕДМОВА

Банківське право - Костютенко О.А. Банківське право
50

ПЕРЕДМОВА

Докорінні зміни у соціально-політичному розвиткові України пов’язані з радикальною економічною реформою, демократи­зацією та формуванням правової держави і громадянського суспільства, побудованих на пріоритеті прав і свобод громадян, рівності всіх форм власності.

Органічною складовою здійснюваних у країні економічних пе­ретворень є реформування банківської системи і визначення її правових основ.

Сучасні банки своєю діяльністю глибоко проникають в усі сфери економіки, активно впливають на економічні та соціальні процеси. Сферою банківської діяльності охоплено всі суб'єкти -від органів законодавчої і виконавчої влади до підприємств, організацій, фірм, фізичних осіб.

Банківська система й банківське законодавство України пе­ребувають у процесі становлення і їх розробка є першочерговим та актуальним завданням сучасної науки. За цих умов великого значення набуває вивчення засад банківського права. Пропонова­ний підручник поповнить перелік спеціальної літератури, яка висвітлює правові засади банківської діяльності, допоможе пізнати сутність банківського права й банківської системи України, опанувати основами правового положення Національ­ного банку України, з'ясувати актуальні проблеми організації та діяльності комерційних банків, засвоїти порядок здійснення основних видів банківських операцій. У підручнику подано загаль­ну характеристику валютного законодавства, аналізується правовий режим валютних операцій та операцій з цінними паперами.

Логічним завершенням підручника є глава, присвячена осно­вам банківського права провідних зарубіжних країн, у якій роз­глядаються суть банківського права, його самостійний харак­тер у правовій системі окремої держави, аналізуються особли­вості джерел банківського права, висвітлюються організація та функціонування

банківських систем провідних зарубіжних країн.

Підручник підготовлено на основі найновішого нормативного матеріалу, який висвітлює правові аспекти банківської діяль­ності, аналізуються прийняті акти банківського законодавства та практика застосування їх.

Глибоке і всебічне вивчення правових аспектів банківської діяльності сприятиме оволодінню “азбукою” в банківській сфері, використанню основних положень у практичній діяльності різних кредитно-фінансових установ, в ефективному функці­онуванні банківської системи України.

Навчальне видання має на меті викликати інтерес до банківської сфери і допомогти студентам в опануванні теоре­тичного курсу, правильно зрозуміти сутність і спрямованість інститутів банківського права.

 

< Попередня   Наступна >