Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України § 4. Адміністративна відповідальність за порушення митних правил

§ 4. Адміністративна відповідальність за порушення митних правил

Адміністративне право - Адміністративне право України

§ 4. Адміністративна відповідальність за порушення митних правил

Митне законодавство містить значну кількість загальнообов’язкових правил, яких повинні додержуватися і виконувати фізичні та юридичні особи. Особи, які вчинили порушення митних правил, підлягають відповідальності згідно з МК, а в частині, не врегульованій ним, – згідно з чинним законодавством України.

Порушення митних правил – це за своєю природою і характером адміністративні правопорушення у сфері митної справи, за здійснення яких передбачена адміністративна відповідальність. За скоєння злочину настає кримінальна відповідальність згідно з Кримінальним Кодексом України.

У главі 57 розділу ХVІІ МК міститься перелік видів порушень митних правил, за які настає адміністративна відповідальність (ст.ст. 329-354). Серед них, наприклад, порушення режиму зони митного контролю (ст. 329); неподання митному органу документів, необхідних для здійснення митного контролю (ст. 330); видача товарів, транспортних засобів без дозволу митного органу або їх втрата (ст. 331); недоставляння до митного органу товарів, транспортних засобів, документів (ст. 332) та ін.

Провадження в справах про порушення митних правил здійснюється посадовими особами митних органів України у п’ятнадцятиденний строк з дня отримання органом або посадовою особою, уповноваженою розглядати справу, необхідних матеріалів.

Постанова митного органу про накладення адміністративного стягнення може бути оскаржена особою, відносно якої вона винесена, протягом десяти днів з дня винесення постанови до Держмитслужби України або в районний (міський) суд, рішення якого є остаточним. Скарга розглядається протягом місяця.