Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України Докази у справах про адміністративні проступки.

Докази у справах про адміністративні проступки.

Адміністративне право - Адміністративне право України

30. Докази у справах про адміністративні проступки.

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі  яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі,  та інші обставини,  що мають значення для правильного вирішення справи.  Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін,  третіх  осіб  та  їхніх  представників, показань  свідків,   письмових   і   речових  доказів,  висновків експертів.

Докази суду надають особи, які беруть участь у справі. Суд може запропонувати   надати  додаткові  докази  або  витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

Належними  є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.  Суд не бере до розгляду докази,  які  не  стосуються предмету доказування.

Сторонни мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Докази,  одержані з порушенням закону, судом при вирішенні справи не беруться до уваги.

Обставини,   які  за  законом  повинні  бути  підтверджені певними засобами доказування,  не можуть підтверджуватися  ніякими іншими  засобами  доказування, крім  випадків,  коли  щодо  таких обставин не виникає спору.

Види:

ft: 71.4pt; text-align: justify; text-indent: -18.0pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 71.4pt;">· Пояснення сторін, третіх осіб та їхніх представників

· Показання свідка

· Письмові докази

· Речові докази

· Висновок експерта

Суд  оцінює  докази,  які є у справі,  за своїм внутрішнім переконанням,  що ґрунтується на їх  безпосередньому,  всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Ніякі докази не мають для суду наперед встановленої сили.

Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

< Попередня   Наступна >