Головне меню

§ 4. Державні службовці, їх види

Адміністративне право - Адміністративне право України
88

§ 4. Державні службовці, їх види

Закон «Про державну службу» не дає розгорнутого поняття державних службовців, констатуючи, що до них належать особи, які займають посади в державних органах та їх апараті і мають відповідні службові повноваження. Наведене поняття звужує коло осіб, що належать до державних службовців.

У спеціальній літературі державні службовці розглядаються і в широкому розумінні. Відповідно до цього державним службовцем визнається особа, яка в порядку, встановленому правовим актом, займає посаду в державній організації — органі державної влади, на підприємстві, в установі, організації (тільки б вони були засновані на державній власності).

Процес проходження державної служби у сфері виконавчої влади багато в чому залежить від галузі діяльності державного службовця, повноважень та обов’язків окремих службовців. За цими ознаками всі службовці органів державного управління поділяються на види. В теорії адміністративного права та практиці державного управління найбільш поширеною є класифікація державних службовців на види за владними повноваженнями, які закріплюються як у зако­нодавчих актах, так і в інших правових документах — положеннях, статутах, рішеннях і т. под.

За такою класифікацією виділяють: допоміжний (технічний) пер­сонал, спеціалістів, посадових осіб та представників адміністра­тивної влади.

Діяльність допоміжного персоналу пов’язана з виконанням ма­теріально-технічних дій (операцій), які не тягнуть за собою юридичних наслідків, але мають велике значення в управ­лінській практиці, оскільки в процесі такої діяльності готуються умови для здійснення юридично значущих дій. До складу допоміжного персоналу входять: секретарі, діловоди, архіваріуси, лаборанти, стенографісти та ін.

До спеціалістів н

алежать службовці, які мають професійні знан­ня в окремих галузях та здійснюють професійну діяль­ність. Це лікарі, вчені, агрономи, юрисконсульти та ін. Їх посади не пов’язані з керівною діяльністю і не породжують юридичних нас­лідків. Лише в окремих випадках їх дії можуть створювати юридичні наслідки, наприклад, викладач приймає іспити, лікар видає лікарняний листок і т. ін.

До посадових осіб, як вже говорилося, належать ті служ­бовці, на яких покладено здійснення організаційно-розпорядчих та контрольно-дорадчих функцій. їх дії, пов’язані з виконанням цих функ­цій, завжди тягнуть за собою юридичні наслідки. Вони своїми діями створюють юридичні акти, які здатні породжувати, змі­нювати, припиняти конкретні юридичні відносини.

До представників адміністратив­ної влади належать службовці, чиї дії поширюються на осіб, що їм не підпорядковані (працівники міліції, державних інспекцій, державної контрольно-ревізійної служби та ін.). Вони наділені правом застосовувати адміністративний примус, а деякі з них — і адміністративні стягнення за адміністративні правопорушення.

 

< Попередня   Наступна >