Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України Глава 31 Управління фінансами // § 1. Організаційно-правові засади управління фінансами

Глава 31 Управління фінансами // § 1. Організаційно-правові засади управління фінансами

Адміністративне право - Адміністративне право України
45

Глава 31

Управління фінансами

§ 1. Організаційно-правові засади управління фінансами

Фінансова сфера охоплює відносини, які складаються у процесі акумулювання, розподілу та використання державних грошових коштів і забезпечує єдність усіх її компонентів (кредитної, податкової систем та інших складових державних фінансів та фінансового ринку). Для неї характерне імперативне законодавче закріплення вимог до учасників управлінських відносин, спрямованих на виконання розпорядницької, контрольної та стимулюючої функцій в процесі фінансової діяльності держави.

Відповідно до ст. 92 Конституції України, виключно законами України встановлюються: Державний бюджет України та бюджетна система України; система оподаткування, податки та збори; основи утворення та функціонування фінансового, грошового, кредитного та інвестиційного ринків; статус національної валюти, а також іноземних валют на території України; порядок утворення та погашення державного внутрішнього та зовнішнього боргу; порядок випуску та обігу державних цінних паперів, їх види та типи.

Бюджетним кодексом України врегульовані різні групи фінансових відносин, які виникають в процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів та звітування про їх виконання, а також контролю за виконанням Державного бюджету України та місцевих бюджетів; кредитування, державних боргових зобов’язань, позичок, інвестицій тощо.

Стаття 116 Конституції України покладає на Кабінет Міністрів України забезпечення проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики; розробку проекту закону про Державний бюджет України та забезпечення виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України, надання Верховній Раді України звіту про його викон

ання.

 

< Попередня   Наступна >