Головне меню

Поняття адміністративного примусу.

Адміністративне право - Адміністративне право України

64.Поняття адміністративного примусу.

Адміністративний примус – це владне, здійснюване в односторонньому порядку та передбачених правовими нормами випадках застосування від імені держави до суб’єктів правовідносин, по-перше, заходів попередження правопорушень, по-друге, заходів припинення правопорушень, по-третє, заходів відповідальності за порушення нормативно –правових установлень.

Ознаки адміністративного примусу:

· якщо всі види державного примусу рівнозначні за своєю сутністю відповідному виду юридичної відповідальності, то АП і адміністративна відповідальність – різні правові явища. Адміністративна відповідальність є частиною АП.

· Заходи АП встановлюються, змінюються, скасовуються актами управління залежно від потреби. Не існує єдиного акта, який би містив перелік примусових заходів.

· Заходи АП застосовуються великою кількістю суб’єктів .

· Заходи АП можуть застосовуватись як до правопорушників чи осіб, від яких можна чекати вчинення правопорушення, так і до осіб, які належать до категорії законослухняних, тобто не вчинюють і не збираються вчинювати будь – які проступки

ify; text-indent: -18.0pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 71.4pt;">· Застосування АП заходів може бути звернене як до конкретних суб’єктів, так і до певної групи фізичних  або юридичних осіб без їх персоніфікації.

· застосування  заходів АП передбачається різними за юридичною силою документами.

· Заходи АП застосовуються як до фізичних,  так і до юридичних осіб.

· Усі заходи АП мають примусово- обов’язковий , державно – владний характер.

< Попередня   Наступна >