Головне меню

Місцеві органи виконавчої влади.

Адміністративне право - Адміністративне право України

49.

Місцеві органи виконавчої влади – це насамперед місцеві державні адміністрації. Місцеві державні адміністрації функціонують: в областях, в районах областей, в районах АР Крім, в містах Києві і Севастополі, районах міст Києва і Севастополя.

Місцева державна адміністрація у межах своїх повноважень, по-перше, здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно – територіальної одиниці; по-друге, реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою. На будинках, у яких розміщуються місцеві державні адміністрації піднімається Державний прапор України, вивішуються таблички з зображенням Державного герба України та найменуванням розташованого там органу.

Основні завдання місцевих державних адміністрацій

Місцеві державні   адміністрації    в    межах    відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують:

1) виконання Конституції,  законів України,  актів Президента України,  Кабінету Міністрів  України,  інших  органів  виконавчої влади вищого рівня;

2) законність   і  правопорядок,  додержання  прав  і  свобод громадян;

3) виконання     державних     і     регіональних     програм соціально-економічного  та  культурного розвитку,  програм охорони довкілля,  а в місцях компактного проживання  корінних  народів  і національних  меншин  -  також  програм їх національно-культурного розвитку;

4) підготовку та виконання відповідних бюджетів;

yle="text-align: justify;">5) звіт про виконання відповідних бюджетів та програм;

6) взаємодію з органами місцевого самоврядування;

7) реалізацію інших наданих  державою,  а  також  делегованих відповідними радами повноважень.

Місцеві державні адміністрації є юридичними особами.

До відання місцевих державних адміністрацій у межах і формах, визначених Конституцією і  законами  України,  належить  вирішення питань:

1) забезпечення законності,  охорони прав,  свобод і законних інтересів громадян;

2) соціально-економічного розвитку відповідних територій;

3) бюджету, фінансів та обліку;

4) управління майном, приватизації та підприємництва;

5) промисловості,   сільського   господарства,   будівництва, транспорту і зв'язку;

6) науки,  освіти,  культури, охорони здоров'я, фізкультури і спорту, сім'ї, жінок, молоді та неповнолітніх; 7) використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля;

8) зовнішньоекономічної діяльності;

9) оборонної роботи та мобілізаційної підготовки;

10) соціального  захисту,  зайнятості  населення,  праці   та заробітної плати.

Місцеві державні  адміністрації  вирішують  й  інші  питання, віднесені законами до їх повноважень.

Об'єкти    управління    місцевих    державних адміністрацій

В управлінні  відповідних  місцевих  державних  адміністрацій перебувають   об'єкти   державної   власності,   передані   їм   в установленому законом порядку.

У разі   делегування   місцевим   державним    адміністраціям районними   чи  обласними  радами  відповідних  повноважень  в  їх управлінні   перебувають   також   об'єкти   спільної    власності територіальних громад. Місцевим державним        адміністраціям        забороняється використовувати    об'єкти    державної    власності,    власності територіальних громад,  що перебувають в їх управлінні, як заставу чи інші види забезпечення,  а також здійснювати  операції  уступки вимоги, переведення боргу, прийняття переведення боргу, дарування, пожертвування.

< Попередня   Наступна >