Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України Адміністративно – правовий статус об’єднань громадян.

Адміністративно – правовий статус об’єднань громадян.

Адміністративне право - Адміністративне право України

11.Адміністративно – правовий статус об’єднань громадян.

Об’єднання громадян - це добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.

Об'єднання  громадян,  незалежно  від  назви  (рух,  конгрес, асоціація,  фонд,  спілка  тощо)  відповідно  до      Закону «Про об’єднання громадян» визнається політичною партією або громадською організацією.

Держава  забезпечує  додержання  прав  і  законних  інтересів об'єднань  громадян,  легалізованих  у  порядку, передбаченому Законом.

Втручання державних органів та службових  осіб  у  діяльність об'єднань громадян, так само як і втручання об'єднань  громадян  у діяльність державних органів, службових осіб та у діяльність інших об'єднань громадян, не допускається, крім  випадків,  передбачених Законом. Верховна Рада України встановлює  пільги  щодо  оподаткування доходів по  окремих  видах  господарської  або  іншої  комерційної діяльності  об'єднань  громадян,   створених   ними   установ   та організацій, заснованих підприємств, максимальні  розміри  окремих та загальних річних пожертвувань  на  користь  політичних  партій, затверджує перелік всеукраїнських  громадських  організацій,  яким держава надає матеріальну допомогу.

За діяльністю ОГ встановлюється державний контроль і нагляд. Контроль за додержанням ОГ положень статуту здійснюють органи, що проводять легалізацію. Представники цих органів мають право бути присутніми на заходах, що проводять ОГ, вимагати необхідні документи, отримувати пояснення.

ify;">Нагляд за додержанням і виконанням законності здійснюють органи прокуратури.

Контроль за джерелами і розмірами фінансових надходжень, сплатою податків здійснюють фінансові органи та органи ДПІ.

Якщо ОГ порушує законодавство, то до нього можуть бути застосовані такі стягнення:

· Попередження

· Штраф

· Тимчасова заборона окремих видів діяльності

· Тимчасова заборона діяльності в цілому

· Примусовий розпуск

Політичні партії та громадські організації не можуть мати воєнізованих формувань. Не допускається утворення  і діяльність організаційних структур політичних партій в органах виконавчої та судової влади, у виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах , у навчальних закладах, інших державних установах та організаціях. Засновниками громадських організацій можуть бути особи, яким виповнилося 18 років і які є : громадянами України, громадянами інших держав, особами без громадянства. Засновниками молодіжних і дитячих організацій можуть бути особи віком від 15 років.

Політичною  партією є  об'єднання  громадян  -  прихильників певної загальнонаціональної  програми  суспільного  розвитку,  які мають головною метою  участь  у  виробленні  державної  політики, формуванні   органів    влади,    місцевого    та    регіонального самоврядування і представництво в їх складі.

Громадською організацією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Об'єднання громадян України утворюються і діють з всеукраїнським, місцевим та міжнародним статусом. До всеукраїнських об'єднань громадян належать об'єднання, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві осередки у більшості її областей. До місцевих об'єднань належать об'єднання, діяльність яких поширюється на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці або регіону. Територія діяльності самостійно визначається об'єднанням громадян/ Громадська організація є міжнародною, якщо її діяльність поширюється на територію України і хоча б однієї іншої держави. Політичні партії в  Україні  створюються  і  діють  тільки  з всеукраїнським статусом.

Об'єднання  громадян  мають  право  на  добровільних  засадах засновувати або вступати між  собою  в  спілки  (союзи,  асоціації тощо), утворювати блоки та коаліції, укладати між собою угоди  про співробітництво і взаємодопомогу.

Молодіжні громадські  організації - об'єднання громадян віком від  14  до  35  років,  метою  яких  є   здійснення   діяльності, спрямованої  на  задоволення  та захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів.

Дитячі громадські організації - об'єднання громадян віком від 6 до 18 років,  метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на реалізацію та захист своїх  прав  і  свобод,  творчих  здібностей, задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству, та соціальне становлення як повноправних членів суспільства.

Професійна спілка  (профспілка) -  добровільна  неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами   за   родом   їх   професійної  (трудової)  діяльності (навчання).

Кредитна  спілка - це неприбуткова організація,  заснована фізичними  особами,  професійними  спілками,  їх  об'єднаннями  на кооперативних  засадах  з  метою  задоволення  потреб  її членів у взаємному  кредитуванні  та  наданні  фінансових послуг за рахунок об'єднаних  грошових  внесків  членів  кредитної спілки.

Благодійна організація  -  недержавна  організація,  головною метою  діяльності  якої  є  здійснення  благодійної  діяльності  в інтересах  суспільства  або  окремих  категорій  осіб. Релігійними  організаціями  в  Україні  є  релігійні громади,управління  і  центри, монастирі, релігійні братства, місіонерськітовариства (місії), духовні навчальні заклади, а також об'єднання,що  складаються з вищезазначених релігійних організацій. < Попередня   Наступна >