Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VIII (ст.401-418) Глава 41 (ст.411-418) Стаття 413. Особливості здійснення господарської діяльності в санітарно-захисних та інших охоронних зонах, на територіях і об'єктах, що особливо охороняються

Стаття 413. Особливості здійснення господарської діяльності в санітарно-захисних та інших охоронних зонах, на територіях і об'єктах, що особливо охороняються

Розділ VIII (ст.401-418) - Глава 41 (ст.411-418)
322

Стаття 413. Особливості здійснення господарської діяльності в санітарно-захис­них та інших охоронних зонах, на територіях і об'єктах, що особливо охороняються

1. Господарська діяльність у санітарно-захисних, водоохоронних зонах, зонах са­нітарної охорони та інших охоронних зонах здійснюється з урахуванням правового ре­жиму таких зон, що встановлюється законом. 2. Господарська діяльність на територіях і об'єктах природно-заповідного фонду України, курортних, лікувально-оздоровчих, рекреаційних та інших територіях і об'єк­тах, віднесених законодавством до таких, що особливо охороняються, здійснюється відповідно до вимог правового режиму цих територій і об'єктів, встановлених законом та іншими законодавчими актами. 3. Законом встановлюються додаткові вимоги щодо здійснення господарської ді­яльності та соціальних гарантій працюючих на територіях, радіоактивно забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

1. Господарська діяльність у санітарно-захисних, водоохоронних зонах, зонах санітарної охорони та інших охоронних зонах має специфіку, обумовлену необхідністю особливої охо­рони таких територій з боку держави.

Особливої охорони потребують території та об'єкти, що мають велику екологічну цін­ність як унікальні та типові природні комплекси для збереження сприятливого екологічного становища, попередження та стабілізації негативних природних процесів та явищ.

Систему природних територій та об'єктів, як підлягають особливій охороні, визначає Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» [364] та інші зако­нодавчі акти України.

2. Законодавство України встановлює спеціальний господарський режим для тих суб'єк­тів підприємництва, які здійснюють господарську діяльність на території природно-заповід­ного фонду України, курортних, лікува

льно-оздоровчих, рекреаційних та інших особливо охоронюваних територіях з метою збереження їх природних багатств.

Відповідно до Закону «Про охорону навколишнього природного середовища» ділянки су­ші та водного простору, природні комплекси та об'єкти, які мають особливу екологічну, на­укову, естетичну та народногосподарську цінність і призначені для збереження природного різноманіття, генофонду видів тварин і рослин, підтримки загального екологічного балансу та фонового моніторингу навколишнього природного середовища, виключаються з госпо­дарського використання повністю або частково та проголошуються територією або об'єктом природно-заповідного фонду України.

Особливості здійснення господарської діяльності у природно-заповідних фондах України визначаються Законом «Про природно-заповідний фонд України» [420].

Курортними та лікувально-оздоровчими зонами визнаються території, які мають вираже­ні природні лікувальні фактори: мінеральні джерела, кліматичні та інші умови, сприятливі для лікування та оздоровлення людей.

У межах курортних та лікувально-оздоровчих зон забороняється діяльність, яка супере­чить їх цільовому використанню або може негативно впливати на лікувальні якості та са­нітарний стан території, що підлягає особливій охороні.

Проголошення природних територій курортними та лікувально-оздоровчими зонами здій­снюється Верховною Радою України та Верховною Радою Автономної Республіки Крим, а їх природоохоронний режим визначається відповідно Кабінетом Міністрів України та Урядом Автономної Республіки Крим згідно із законодавством України.

Рекреаційними зонами є ділянки суші та водного простору, призначені для організованого масового відпочинку населення та туризму.

Режим використання цих територій визначається Верховною Радою Автономної Респуб­ліки Крим, місцевими радами відповідно до законодавства України та Автономної Республі­ки Крим.

3. Законодавство України встановило особливості здійснення господарської діяльності на територіях, радіоактивно забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи, що обумовле­но необхідністю створення безпечних екологічних умов та соціальних гарантій при здійс­ненні там господарської діяльності. Специфіку господарської діяльності на цих територіях та соціальні гарантії для осіб, які працюють на них, визначає Закон України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської ката­строфи» [414].

 

< Попередня   Наступна >