Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VIII (ст.401-418) Глава 41 (ст.411-418) Стаття 414. Спеціальний режим господарювання в окремих галузях народного господарства

Стаття 414. Спеціальний режим господарювання в окремих галузях народного господарства

Розділ VIII (ст.401-418) - Глава 41 (ст.411-418)
190

Стаття 414. Спеціальний режим господарювання в окремих галузях народного господарства

1. У разі необхідності стабілізації або прискореного розвитку окремих галузей на­родного господарства за поданням Кабінету Міністрів України може встановлюватися законом спеціальний режим господарювання у цих галузях. 2. У Збройних Силах України може здійснюватися лише некомерційна (неприбуткова) господарська діяльність. 3. Господарська діяльність у Збройних Силах України - це специфічна діяльність військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України, пов'язана із забезпеченням їх повсякденної життєдіяльності, що передбачає ведення підсобного господарства, виробництво продукції виконання робіт і надання послуг, передачу в оренду рухомого та нерухомого військового майна (за винятком озброєння, боєприпа­сів, бойової та спеціальної техніки) у межах і в порядку, визначених законом. 4. Відносини, пов'язані із здійсненням господарської діяльності в Збройних Силах України, регулюються цим Кодексом та іншими законами.

 

1. Специфіка здійснення господарської діяльності може бути встановлена не тільки для територіальних утворень, а й для окремих галузей економіки в тому випадку, коли необхідна стабілізація або прискорення розвитку окремих галузей народного господарства. Спеціаль­ний режим господарювання для окремих галузей народного господарства встановлюється спеціальним законодавчим актом за поданням Кабінету Міністрів України. Наприклад, було прийнято Закон «Про проведення економічного експерименту на підприємствах гірничо-ме­талургійного комплексу України» [422], згідно з яким підприємствам гірничо-металургійно­го комплексу, що брали участь в економічному експерименті з 1 липня 1999 р. по 1 січня 2002 р., списувались пеня і штрафи, які були нараховані за несвоєчасну сплату податків, збо­рів та інших обов'язкових платежів. Закон України «Про угоди про розп

оділ продукції» [476] прийнято для створення сприятливих умов інвестування процесу пошуку, розвитку та добування корисних копалин на території України, її континентального шельфу та виключ­ної (морської) економічної зони. Відносини, що виникають у цій сфері, регулюються, окрім названого Закону, також угодами про розподіл продукції.

2. Коментована стаття визначає особливості господарювання у Збройних Силах України. Відповідно до правил цієї статті у Збройних Силах України може здійснюватись лише некомерційна, тобто неприбуткова господарська діяльність.

Перелік видів господарської діяльності, яку дозволяється здійснювати військовим части­нам, визначається Кабінетом Міністрів України.

Господарська діяльність військових частин може бути обмежена або припинена за рішен­ням Міністерства оборони України, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

3. Частина 3 коментованої статті визначає, що розуміється під господарською діяльністю у Збройних Силах України. Специфіка цієї діяльності визначається такими моментами:

- по-перше, господарська діяльність у Збройних Силах України - це неприбуткова діяль­ність, яка здійснюється з метою отримання додаткових джерел фінансування повсякденного функціонування військових частин, закладів та організацій, а також для підтримання на належному рівні їх бойової та мобілізаційної готовності;

-по-друге, здійснення господарської діяльності у Збройних Силах України пов'язується з можливістю створення підсобних господарств, виробництва продукції, виконання робіт, на­дання послуг;

- по-третє, рухоме та нерухоме військове майно (окрім бойового і спеціального) може пе­редаватися в оренду юридичним та фізичним особам без шкоди для бойової мобілізаційної готовності. Передача військового майна в оренду здійснюється на конкурсних засадах, що є обов'язковою умовою при оренді цього майна. Порядок проведення конкурсів визначається Фондом державного майна України за узгодженням з Міністерством оборони України.

Відповідно до законодавства України забороняється передавати в оренду озброєння, боє­припаси, бойову та спеціальну техніку.

4. Особливості здійснення господарської діяльності у Збройних Силах України визначаю­ться цією статтею ГК, а також Законом України «Про господарську діяльність у Збройних Силах України» [91].

 

< Попередня   Наступна >