Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VIII (ст.401-418) Глава 41 (ст.411-418) Стаття 415. Особливості здійснення господарської діяльності на території пріоритетного розвитку

Стаття 415. Особливості здійснення господарської діяльності на території пріоритетного розвитку

Розділ VIII (ст.401-418) - Глава 41 (ст.411-418)
212

Стаття 415. Особливості здійснення господарської діяльності на території пріо­ритетного розвитку

1. Законом може бути визначено за поданням відповідного органу місцевого само­врядування в межах міста, району територію, на якій склалися несприятливі соціаль­но-економічні умови і на якій на підставах та в порядку, передбачених законом, вво­диться спеціальний режим інвестиційної діяльності з метою створення нових робочих місць (територію пріоритетного розвитку). 2. Порядок здійснення господарської діяльності на території пріоритетного розвитку встановлюється законом.

 

1. Коментована стаття передбачає порядок створення території пріоритетного розвитку. Такі території створюються на основі закону за поданням відповідного органу місцевого самоврядування. Територією пріоритетного розвитку може бути визнано місто, район, де склались несприятливі соціально-економічні умови, для подолання яких встановлюється спеціальний режим інвестиційної діяльності.

Спеціальний режим інвестиційної діяльності - це режим, що передбачає введення подат­кових, митних та інших пільг для тих суб'єктів підприємницької діяльності, які реалізують інвестиційні проекти, ухвалені в установленому законом порядку на територіях пріоритет­ного розвитку.

Цілями створення зазначених територій є:

- розв'язання проблем працевлаштування;

- створення нових робочих місць, реконструкція та модернізація діючих підприємств, де склались несприятливі соціально-економічні умови;

- залучення інвестиційних коштів для розвитку економіки регіону.

2. Термін «територія пріоритетного розвитку» був визначений законодавством України ще у 1991 році. Так, стаття 16 Закону «Про зайнятість населення» [138]

передбачає створен­ня територій пріоритетного розвитку, на яких процес створення робочих місць стимулюєть­ся державою. У статті йдеться про те, що це мають бути праценадлишкові території з висо­ким рівнем безробіття. Такі території отримують статус територій пріоритетного розвитку на визначений строк. Підприємства, що створюють на цих територіях свої виробництва та додаткові робочі місця, користуються пільгами, встановленими державними та місцевими органами влади. Також термін «територія пріоритетного розвитку» визначається законодав­чими актами про кожну конкретну таку територію.

Порядок здійснення господарської діяльності на території пріоритетного розвитку вста­новлюється спеціальним законом про конкретні території пріоритетного розвитку, який ви­значає строк функціонування, пільговий режим, особливості управління та інші питання здійснення господарської діяльності на таких територіях.

 

< Попередня   Наступна >