Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VIII (ст.401-418) Глава 41 (ст.411-418) Стаття 416. Порядок здійснення господарської діяльності в умовах надзвичайного стану, надзвичайної екологічної ситуації

Стаття 416. Порядок здійснення господарської діяльності в умовах надзвичайного стану, надзвичайної екологічної ситуації

Розділ VIII (ст.401-418) - Глава 41 (ст.411-418)
256

Стаття 416. Порядок здійснення господарської діяльності в умовах надзвичай­ного стану, надзвичайної екологічної ситуації

1. Господарська діяльність в умовах надзвичайного стану - особливого правового режиму діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, під­приємств, установ організацій, передбаченого Конституцією України, який тимчасово допускає обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод громадян, а також прав юридичних осіб та покладає на них додаткові обов'язки, - може здійснюватися з ураху­ванням обмежень та зобов'язань, встановлених виданим відповідно до Конституції України указом Президента України про введення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях. 2. Повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування що­до учасників господарських відносин, заходи, що вживаються в умовах надзвичайного стану визначаються законом про надзвичайний стан. 3. Правила цієї статті щодо здійснення господарської діяльності застосовуються та­кож у разі оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації.

 

1. Обмежувальний спеціальний режим господарювання встановлюється у випадку запро­вадження надзвичайного стану.

В останні роки надзвичайні стани, обумовлені стихійними явищами або техногенними аваріями, стали доволі частими, а їх наслідки - досить відчутними на різних рівнях господар­ської діяльності. Зростання кількості та руйнівні наслідки великомасштабних стихійних лих та техногенних катастроф, різке погіршення екологічної ситуації деякою мірою сприяли прискоренню процесу правового регулювання безпеки при надзвичайних станах.

Спеціальний режим надзвичайного стану спрямований на забезпечення конституційного ладу у випадках стихійного лиха, аварій, катастроф, епідемій, масових порушень правопо­рядку, спроб

захоплення державної влади або насильницької зміни конституційного устрою України.

Спеціальний режим господарської діяльності встановлюється указом Президента Укра­їни про запровадження надзвичайного стану, який передбачає обмеження у процесі здійс­нення господарської діяльності.

2. Оголошення надзвичайного стану припускає встановлення особливого правового ре­жиму діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, організацій, установ, що дістає вияв у обмеженні здійснення конституційних прав та свобод, а та­кож закріпленні додаткових обов'язків. Особливості здійснення повноважень органів дер­жавної влади, органів місцевого самоврядування стосовно суб'єктів господарської діяльно­сті, а також інші особливості здійснення господарської діяльності в умовах надзвичайного стану встановлюються відповідно до Закону України «Про правовий режим надзвичайного стану» [413].

3. Відповідно до законодавства України окрема місцевість України, на якій виникла над­звичайна екологічна ситуація, може бути проголошена зоною надзвичайної екологічної си­туації.

Надзвичайна екологічна ситуація - це надзвичайна ситуація, за якої на окремій місцевості відбулися негативні зміни у навколишньому природному середовищі, що зумовлює необхід­ність застосування надзвичайних заходів з боку держави.

Окрема місцевість України може проголошуватися зоною надзвичайної екологічної ситу­ації Президентом України за пропозицією Ради національної безпеки та оборони України. Указ Президента України про оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологіч­ної ситуації затверджується Верховною Радою України протягом двох днів з дня звернення Президента України.

Правове регулювання відносин у випадку проголошення надзвичайної екологічної ситу­ації здійснюється на основі коментованої статті, а також відповідно до Закону «Про зону надзвичайної екологічної ситуації» [294].

 

< Попередня   Наступна >