Стаття 395. Державна реєстрація іноземних інвестицій

Розділ VII (ст.377-400) - Глава 38 (ст.390-400)
128

Стаття 395. Державна реєстрація іноземних інвестицій

1. Державна реєстрація іноземних інвестицій здійснюється Радою міністрів Авто­номної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими дер­жавними адміністраціями протягом трьох робочих днів після фактичного їх внесення у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України. 2. Відмова у державній реєстрації іноземних інвестицій можлива лише у разі пору­шення законодавства України про іноземне інвестування. Відмову у державній реєстра­ції іноземних інвестицій може бути оскаржено у судовому порядку. 3. Незареєстровані іноземні інвестиції не дають права на одержання пільг та гаран­тій, передбачених цим Кодексом та іншими законами для іноземних інвесторів і підпри­ємств з іноземними інвестиціями.

 

1. Питанням державної реєстрації іноземних інвестицій присвячені розділ III Закону України «Про режим іноземного інвестування» та Положення про порядок державної ре­єстрації іноземних інвестицій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 7 серпня 1996 р. [194].

Державній реєстрації підлягають іноземні інвестиції, які відповідають умовам, викладе­ним у пункті 2 статті 1 Закону України «Про режим іноземного інвестування» та здійснюю­ться за видами і формами, передбаченими статтями 2 і 3 цього Закону. Для державної ре­єстрації іноземних інвестицій іноземний інвестор або уповноважена ним в установленому порядку особа (далі - заявник) подає органу державної реєстрації такі документи:

1) інформаційне повідомлення про внесення іноземної інвестиції у трьох примірниках, за­повнене за формою і в порядку згідно з додатками 1 і 2 до Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій, з відміткою органу державної податкової служби за місцем здійснення інвестиції про її фактичне внесення;

-align: justify;">2) документи, що підтверджують форму здійснення іноземної інвестиції (установчі доку­менти, договори (контракти) про виробничу кооперацію, спільне виробництво та інші види спільної інвестиційної діяльності, концесійні договори тощо);

3) документи, що підтверджують вартість іноземної інвестиції (відповідно до вимог, ви­значених статтею 2 Закону України «Про режим іноземного інвестування»);

4) документ, що свідчить про внесення заявником плати за реєстрацію.

Державна реєстрація іноземної інвестиції здійснюється шляхом присвоєння інформацій­ному повідомленню про внесення іноземної інвестиції реєстраційного номера.

Державна реєстрація іноземної інвестиції діє протягом усього періоду функціонування ін­вестиції. У разі повної або часткової репатріації іноземної інвестиції за кордон іноземний ін­вестор або уповноважена ним особа повинні повідомити про це відповідний орган державної реєстрації, про що останній робить відмітку на інформаційному повідомленні і відповідний запис у журналі обліку державної реєстрації внесених іноземних інвестицій. Інформаційне повідомлення із зазначеною відміткою подається відповідним органам, установам у разі ви­везення (переказу) іноземної інвестиції за кордон відповідно до законодавства.

2. Відмова у державній реєстрації іноземних інвестицій можлива лише у разі, коли здійс­нення цієї інвестиції суперечить законодавству України або коли подані документи не відповідають вимогам Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій. Відмо­ва з мотивів недоцільності здійснення іноземної інвестиції не допускається.

Відмова у державній реєстрації повинна бути оформлена письмово із зазначенням моти­вів і може бути оскаржена у судовому порядку (п. 9 Положення про порядок державної ре­єстрації іноземних інвестицій).

3. Частина 3 коментованої статті встановлює, що незареєстровані іноземні інвестиції не дають права на одержання лише спеціальних пільг і гарантій, передбачених ГК та іншими законами для іноземних інвесторів і підприємств з іноземними інвестиціями. Водночас від­сутність реєстрації іноземних інвестицій не є підставою для позбавлення іноземних інвесто­рів і суб'єктів господарювання з іноземними інвестиціями права на одержання пільг та га­рантій, які згідно з законодавством надаються незалежно від державної належності або на­явності іноземної участі.

Відсутність державної реєстрації іноземних інвестицій не є перешкодою для здійснення іноземними інвесторами інвестиційної діяльності на території України.

 

< Попередня   Наступна >