Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VII (ст.377-400) Глава 37 (ст.377-389) Стаття 387. Валютна виручка від зовнішньоекономічної діяльності

Стаття 387. Валютна виручка від зовнішньоекономічної діяльності

Розділ VII (ст.377-400) - Глава 37 (ст.377-389)
149

Стаття 387. Валютна виручка від зовнішньоекономічної діяльності

1. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності після сплати передбачених законом по­датків та зборів (обов'язкових платежів) самостійно розпоряджаються валютною ви­ручкою від проведених ними операцій, крім випадків, визначених законом відповідно до цього Кодексу. 2. Законом може бути запроваджено режим обов'язкового розподілу виручки від зовнішньоекономічних операцій в іноземній валюті між суб"єктами зовнішньоекономіч­ної діяльності та уповноваженими державними валютними фондами, а також порядок і розміри відрахувань іноземної валюти. Інформація про запровадження вказаного режиму має бути опублікована в офіційному друкованому органі Кабінету Міністрів України не пізніш як за два місяці до запровадження цього режиму.

 

1. Право суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності самостійно розпоряджаються валют­ною виручкою, отриманою в результаті проведених ним операцій є одним з основних прав, яке визнається й гарантується державою. Реалізувати це право можна лише після сплати пе­редбачених законом обов'язкових платежів у порядку, передбаченому законом. Зазначене право може бути обмежено законом.

Валютна виручка - це іноземна валюта, яку одержав резидент України від експорту про­дукції (робіт, послуг) та експорту прав інтелектуальної власності. Відповідно до чинного за­конодавства вона підлягає обов'язковому зарахуванню на валютні рахунки резидентів в уповноважених органах.

За ухилення службових осіб юридичної особи - резидента чи фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності від повернення валютної виручки вони притягаються до кри­мінальної відповідальності згідно зі статтею 207 Кримінального кодексу України.

2. Право розпоряджатися валютною виручкою може бути реалізовано в особливому ре­

жимі - режимі обов'язкового розподілу виручки.

Режим обов'язкового продажу валютної виручки запроваджується для підтримки міжбанківського валютного ринку й забезпечення стабільності грошової одиниці України. Цей ре­жим може бути запроваджено лише законом. Слід зазначити, що обов'язковому розподілу підлягатиме не вся виручка суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності, а лише виручка в іно­земній валюті, яка отримана від здійснення зовнішньоекономічних операцій.

Розподіл виручки відбувається між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та упов­новаженими державними валютними фондами. При цьому Господарський кодекс не розкри­ває поняття «уповноважений державний валютний фонд».

Закон також визначає порядок і розміри відрахувань іноземної валюти, що підпадає під режим обов'язкового розподілу виручки. Так, закон повинен визначити кількість відсотків валютної виручки, що підлягає обов'язковому продажу, встановити період, протягом якого діятиме режим обов'язкового продажу, а також перелік валют, виручка в яких підлягатиме обов'язковому продажу. Як правило, обов'язковому продажу на міжбанківському валютно­му ринку України підлягає виручка в іноземній валюті першої групи Класифікатора інозем­них валют Національного банку України [158].

У законі також мають бути визначені суб'єкти, які забезпечуватимуть продаж іноземної валюти. До таких суб'єктів зазвичай відносять уповноважені банки та уповноважені фінан­сові установи, які мають право здійснювати торговельні операції на міжбанківському валют­ному ринку України.

При встановленні режиму обов'язкового продажу валютної виручки необхідно також встановити строки реалізації іноземної валюти уповноваженими суб'єктами та порядок зара­хування національної валюти, одержаної від обов'язкового продажу, на рахунок суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.

Порядок запровадження режиму обов'язкового продажу валютної виручки повинен пе­редбачати випадки, в яких іноземна валюта не підпадатиме під дію режиму. Так, не підпа­дають під його дію кошти в іноземній валюті першої групи Класифікатора іноземних валют Національного банку України, що надходять у вигляді кредитів (позик, фінансової допомо­ги) чи перераховуються на територію України з метою здійснення інвестицій тощо.

Інформація про запровадження вказаного режиму має бути опублікована в офіційному друкованому органі Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці до запроваджен­ня цього режиму. Законодавча вимога щодо публікації інформації про введення режиму обов'язкового продажу валютної виручки має на меті гарантування прав усіх суб'єктів зов­нішньоекономічної діяльності.

 

< Попередня   Наступна >