Стаття 364. Аудитор і аудиторська організація

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 35 (ст.333-365)
114

Стаття 364. Аудитор і аудиторська організація

1. Аудитором може бути громадянин України, який має кваліфікаційний сертифікат про право на заняття аудиторською діяльністю на території України. 2. Аудитор має право об'єднатися з іншими аудиторами у спілку з дотриманням ви­мог законодавства. 3. Аудиторською організацією є господарська організація, створена відповідно до вимог закону. 4. Умови та порядок здійснення аудиторської діяльності, права та обов'язки аудито­рів та аудиторських організацій визначаються законом, іншими нормативно-правови­ми актами.

 

1. Аудитор - це висококваліфікований фахівець, який володіє методологією фінансово-господарського контролю та аудиту, бухгалтерським обліком, аналізом господарської діяль­ності, статистикою, фінансовою і банківською справою, а також має необхідну професійну підготовку в сфері юриспруденції, судово-бухгалтерської експертизи, методології економіч­них досліджень, технології виробництва.

Для того щоб стати аудитором, необхідно отримати сертифікат Аудиторської палати України. Сертифікація - це визначення кваліфікаційної придатності аудиторів. Право на отримання сертифіката мають громадяни України, які здобули вищу освіту, певні знання з питань аудиту та досвід роботи не менше трьох років підряд на посадах аудитора, ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста або економіста. Наявність певних знань з питань аудиту ви­значається шляхом проведення відповідного іспиту. Особи, які не склали іспиту, мають пра­во повторно скласти його не раніш як через рік після прийняття рішення Аудиторською па­латою України. Строк чинності сертифіката не може перевищувати п'яти років. Після за­кінчення строку дії сертифіката аудитор підлягає атестації для його одержання на наступний п'ятирічний строк.

Визначальною рисою професії незалежного аудитора є визнання ним

відповідальності пе­ред українським суспільством. Аудиторські норми і правила насамперед визначаються інте­ресами українського суспільства, вони допомагають незалежним аудиторам у підтримці прозорості і реальності фінансової звітності, наданої фінансовими установами, від яких клієнт отримує кредити і позики, сприяють акціонерам в одержанні додаткового капіталу. Консультації з питань управління фінансовими ресурсами підприємства сприяють їх ефек­тивному використанню.

2. Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю індивідуально, створити ауди­торську фірму, об'єднатися з іншими аудиторами у спілку з дотриманням вимог Закону «Про аудиторську діяльність» та інших законів України.

Загальний розмір частки засновників (учасників, акціонерів) аудиторської фірми, які не є аудиторами, у статутному фонді не може перевищувати ЗО відсотків. Аудиторській фірмі до­зволяється здійснювати аудиторську діяльність лише за умови, якщо в ній працює хоча б один аудитор. Керівником аудиторської фірми може бути тільки аудитор.

Аудиторам забороняється безпосередньо займатися торговельною, посередницькою та виробничою діяльністю, що не виключає їх права отримувати дивіденди від акцій та доходи від інших корпоративних прав. Аудитором не може бути особа, яка має судимість за корис­ливі злочини.

3. Аудиторська фірма - це організація, яка займається виключно наданням аудиторських послуг на території України. Аудиторські фірми можуть створюватися на основі будь-яких форм власності.

Аудиторські фірми мають високі професійні навички, знання відповідних законів країни, і, будучи незалежними приватними фірмами, у своїй діяльності відповідають перед держа­вою, хоча винагороду одержують від того підприємства, діяльність і фінансове становище якого вони перевіряють. Залучення зовнішніх аудиторів до перевірок здійснюється на під­ставі замовлень та господарських договорів з аудиторською фірмою. Обсяг робіт визна­чається у договорах із замовниками на проведення перевірок і консультаційних послуг. Аудитор, виходячи зі своїх знань і досвіду, проводить добір необхідної для перевірки інфор­мації, що, на його думку, є достатньою для складання аудиторського висновку. По закінченні перевірки аудитори готують висновок (звіт) з оцінкою стану і вірогідності обліку підпри­ємства, що перевіряється.

На практиці аудит зводиться до перевірки діяльності підприємства за визначений час (звичайно рік) згідно з установленими нормами бухгалтерського обліку та правилами пере­вірок. Результати перевірок призначені як для внутрішнього користування, так і для інфор­мування зовнішніх стосовно підприємства користувачів (ДПА, громадськість та ін.). У зв'яз­ку з цим аудит може проводитися внутрішніми та зовнішніми аудиторами.

4. Права та обов'язки аудиторів визначені законодавством та нормативними актами з пи­тань аудиторської діяльності.

Аудитор має право при виконанні договірних зобов'язань з дозволу замовника:

- самостійно визначати форми і методи аудиту на підставі чинного законодавства, існу­ючих норм і стандартів, умов договору із замовником, професійних знань та досвіду;

- отримувати необхідні документи, які стосуються предмета перевірки і знаходяться як у замовника, так і у третіх осіб. Треті особи, які мають у своєму розпорядженні документи сто­совно предмета перевірки, зобов'язані надати їх на вимогу аудитора (аудиторської фірми). Зазначена вимога повинна бути офіційно засвідчена замовником;

- отримувати необхідні пояснення в письмовій чи усній формі від керівництва та праців­ників замовника;

- перевіряти наявність майна, грошей, цінностей, вимагати від керівництва господарю­ючого суб'єкта проведення контрольних оглядів, замірів виконаних робіт, визначення якості продукції, щодо яких здійснюється перевірка документів;

- залучати на договірних засадах до участі в перевірці фахівців різного профілю. Аудитор і аудиторські організації зобов'язані:

- належним чином надавати аудиторські послуги, перевіряти стан бухгалтерського обліку і звітності замовника, їх достовірність, повноту і відповідність чинному законодавству та встановленим нормативам;

- повідомляти власників, уповноважених ними осіб, замовників про виявлені під час про­ведення аудиту недоліки ведення бухгалтерського обліку і звітності;

- зберігати в таємниці інформацію, отриману при проведенні аудиту та виконанні інших аудиторських послуг. Не розголошувати відомості, що становлять предмет комерційної та­ємниці, і не використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб;

- відповідати перед замовником за порушення умов договору відповідно до чинних зако­нодавчих актів України;

- обмежувати свою діяльність наданням аудиторських послуг та іншими видами робіт, які безпосередньо стосуються надання аудиторських послуг у формі консультацій, перевірок або експертиз.

Зовнішні аудитори не вправі розголошувати і передавати третім особам інформацію про діяльність підприємства, що перевіряється, крім випадків розкриття кримінальних зловживань і недотримання законодавства. При виявленні фактів порушення законодавства, зловживань, нестач і розкрадань зовнішні аудитори зобов'язані сповістити про це правоохоронні органи.

Обов'язком аудитора є збереження документації, наданої замовником для перевірки, а та­кож службової кореспонденції, якою він користується в процесі виконання замовлення.

Аудитор несе відповідальність за неякісне виконання аудиторських послуг відповідно до законодавства України за порушення службової етики, невиконання розпорядницьких і нор­мативних документів Аудиторської палати України й аудиторської фірми, а також мате­ріальну і кримінальну відповідальність за умисне перекручування результатів аудиторської перевірки, передбачену законодавством і договором. Відповідальність аудиторської фірми конкретизується статутом, умовами договорів із замовниками, а також контрактами між аудитором і аудиторською фірмою.

 

< Попередня   Наступна >