Стаття 365. Аудиторська палата України

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 35 (ст.333-365)
101

Стаття 365. Аудиторська палата України

1. Аудиторська палата України - самоврядний орган, що здійснює сертифікацію суб'єк­тів, які мають намір займатися аудиторською діяльністю, затверджує програми підготовки аудиторів, норми і стандарти аудиту, веде облік аудиторських організацій та аудиторів. 2. Правовий статус та порядок діяльності Аудиторської палати України визначають­ся законом про аудиторську діяльність та іншими прийнятими відповідно до нього нор­мативно-правовими актами.

 

1. Аудиторська діяльність в Україні регулюється професійною організацією - Аудитор­ською палатою України (далі - АПУ). Вона є незалежним, діючим на засадах самоврядуван­ня самостійним органом, мета якого сприяти розвитку, вдосконаленню та уніфікації аудито­рської справи в країні. Повноваження АПУ визначаються Законом «Про аудиторську діяльність» та її Статутом.

Аудиторська палата України:

- здійснює сертифікацію суб'єктів, що мають намір займатись аудиторською діяльністю;

- вносить до Реєстру суб'єктів аудиторської діяльності аудиторські фірми та аудиторів;

- веде Реєстр аудиторських фірм та аудиторів, які самостійно надають аудиторські послу­ги. Оприлюднює дані Реєстру;

- створює на території України регіональні відділення, визначає їх повноваження і кон­тролює діяльність;

- встановлює розмір плати за проведення сертифікації осіб, які претендують на отриман­ня сертифіката;

- розглядає скарги щодо діяльності окремих аудиторів та аудиторських фірм з питань її компетенції;

- застосовує до аудиторів заходи впливу за неналежне виконання своїх професійних обо­в'язків у вигляді попередження, зупи

нення дії сертифіката та свідоцтва на строк до одного року або анулювання сертифікації та свідоцтва;

- сприяє виданню нормативних, методичних та інших матеріалів з питань аудиторської діяльності;

- готує пропозиції з питань розвитку аудиту в Україні та вносить їх на розгляд відповід­них інстанцій;

- бере участь у роботі міжнародних організацій з питань аудиту;

- визначає порядок оформлення офіційних документів за наслідками надання аудитор­ських послуг;

- для виконання своїх повноважень може створювати тимчасові комісії та робочі групи з питань, віднесених до її компетенції.

2. АПУ формується шляхом делегування до її складу п'яти представників від професійної громадської організації аудиторів України, по одному представникові від Міністерства фінансів України, Головної державної податкової адміністрації України, Національного бан­ку України, Державного комітету статистики України, Міністерства юстиції України та окремих фахівців від навчальних, наукових та інших організацій.

Порядок делегування до АПУ визначається з'їздом, правлінням, колегією або іншим ви­щим керівним органом установ та організацій, які уповноважені на це Законом України «Про аудиторську діяльність», з дотриманням вимог статті 12 Закону.

Загальна кількість членів АПУ становить 20 осіб. Персональний склад АПУ підлягає що­річній ротації кількістю не менше трьох членів. Ротація здійснюється на підставі визначення особистого рейтингу членів АПУ шляхом таємного анкетування аудиторів України, відпо­відно до Положення про ротацію членів Аудиторської палати України [51]. Згідно з цим По­ложенням персональний склад АПУ підлягає щорічній ротації кількістю не менше трьох членів палати.

Всі рішення АПУ приймаються на її засіданні простою більшістю голосів при наявності двох третин її членів, за винятком рішень, передбачених частиною 2 статті 14 Закону «Про аудиторську діяльність». В окремих випадках, що підлягають визначенню в Статуті Ауди­торської палати України, рішення можуть прийматися шляхом письмового опитування. При рівності голосів перевага надається рішенню, за яке проголосував головуючий. Засідання АПУ проводить головуючий, функції якого виконують по черзі всі члени палати в алфавіт­ному порядку їх прізвищ. Члени АПУ виконують свої обов'язки на громадських засадах.

 

< Попередня