Стаття 318. Договір підряду на капітальне будівництво

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 33 (ст.317-324)
129

Стаття 318. Договір підряду на капітальне будівництво

1. За договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов'я­зується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудува­ти і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов'язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені бу­дівництвом об'єкти і оплатити їх. 2. Договір підряду відповідно до цієї статті укладається на будівництво, розширен­ня, реконструкцію та перепрофілювання об'єктів; будівництво об'єктів з покладенням повністю або частково на підрядника виконання робіт з проектування, поставки облад­нання, пусконалагоджувальних та інших робіт; виконання окремих комплексів будівельних, монтажних, спеціальних, проектно-кон­структорських та інших робіт, пов'язаних з будівництвом об'єктів. 3. Забезпечення будівництва матеріалами, технологічним, енергетичним, електро­технічним та іншим устаткуванням покладається на підрядника, якщо інше не передба­чено законодавством або договором. 4. Зміст договору підряду на капітальне будівництво, що укладається на підставі державного замовлення, має відповідати цьому замовленню. 5. Договір підряду на капітальне будівництво повинен передбачати: найменування сторін; місце і дату укладення; предмет договору (найменування об'єкта, обсяги і види робіт, передбачених проектом); строки початку і завершення будівництва, виконання ро­біт; права і обов'язки сторін; вартість і порядок фінансування будівництва об'єкта (ро­біт); порядок матеріально-технічного, проектного та іншого забезпечення будівництва; режим контролю якості робіт і матеріалів замовником; порядок прийняття об'єкта (ро­біт); порядок розрахунків за виконані роботи, умови про дефекти і гарантійні строки; страхування

ризиків, фінансові гарантії; відповідальність сторін (відшкодування збит­ків); урегулювання спорів, підстави та умови зміни і розірвання договору.

 

1. У коментованій статті дається традиційне поняття договору підряду на капітальне бу­дівництво, одна сторона якого - підрядник - зобов'язується своїми силами і засобами на за­мовлення іншої сторони - замовника - побудувати і здати замовникові в установлений строк визначений договором об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або вико­нати обумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов'язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний май­данчик, прийняти закінчені будівництвом об'єкти та оплатити їх.

Проте зазначене поняття не враховує (що є звичайним для універсальних правових кон­струкцій) специфіку різних модифікацій підрядних будівельних договорів - як тих, що були поширені в умовах планово-розподільчої економіки, так і нових, використання яких пов'яза­не з розвитком ринкових відносин та значними можливостями врахування специфіки госпо­дарсько-правового зв'язку між конкретними учасниками капітального будівництва.

Залежно від сторін-виконавців і обсягу виконуваних ними робіт розрізняють:

1) договори підряду на будівництво об'єкта (на виконання всього комплексу будівельних та пов'язаних з ними робіт на об'єкті силами підрядника);

2) договори генерального підряду на будівництво об'єкта (на забезпечення генеральним підрядником виконання всього комплексу робіт на об'єкті - власними силами і з залученням субпідрядників);

3) договори субпідряду (договори підряду на виконання частин будівельних та пов'яза­них з ними робіт, що виконуються на об'єкті). Укладаються між генеральним підрядником і субпідрядниками за наявності договору генерального підряду.

За принципом розподілу між сторонами обов'язків та їх обсягом розрізняють:

1) генпідрядний (підрядний) договір на капітальне будівництво: укладається на підставі готової проектно-кошторисної документації (інвестиційного проекту будівництва) і перед­бачає забезпечення підрядником (у тому числі з залученням інших виконавців - субпідряд­ників) усього комплексу будівельних та пов'язаних із ними робіт на об'єкті відповідно до на­даної йому замовником проектно-кошторисної документації;

2) проектно-будівельний договір: укладається з організацією, здатною суміщати дві стадії капітального будівництва - проектування і будівництво, на виконання і проектних, і буді­вельних робіт. Підрядник при цьому може виконувати весь обсяг обумовлених договором робіт власними силами, а може залучати для цього інших виконавців на підставі договору субпідряду. Використання такого виду договору підряду на капітальне будівництво забезпе­чує скорочення строків будівництва;

3) договір на управління будівництвом: укладається інвестором з посередницькою, консал­тинговою або інжиніринговою організацією, яка здійснює управління будівництвом об'єкта, тобто визначає виконавців, укладає з ними договори, координує їх діяльність, контролює хід та якість виконуваних ними робіт, забезпечує приймання закінчених будівництвом об'єктів замовником і відповідає перед ним за якість і своєчасність будівництва об'єкта в цілому. Цей вид договору застосовується у випадках коли замовник власними силами неспроможний здійснювати контроль за будівництвом.

Залежно від кількості сторін підрядні договори можуть бути: двосторонніми, в яких бе­руть участь лише дві сторони - замовник і підрядник; багатосторонніми, в яких, нарівні із за­мовником та підрядником, виступають як сторони в договорі гаранти або поручителі (з боку замовника та/або з боку підрядника), страхові, проектні та інші організації.

За принципом визначення ціни (і можливістю врахування інфляційних процесів в умовах ринкової економіки) розрізняють:

а) договір з фіксованою ціною, який потребує наявності затвердженої проектно-кошто­рисної документації і гарантує замовнику виконання обумовлених договором робіт у межах кошторисної вартості, однак є ризикованим для підрядника;

б) договір з регульованою ціною передбачає виконання обумовлених договором робіт у межах запланованої кошторисної вартості з урахуванням поточних цін, що бажано для під­рядника, але ризиковане для замовника через відсутність гарантій щодо визначеності варто­сті будівництва на етапі укладення договору;

в) договір з регулюванням ціни в певних, заздалегідь визначених межах передбачає вико­нання робіт у межах запланованої кошторисної вартості з урахуванням поточних цін, але з встановленням максимальної вартості обумовлених договором робіт, що сплачується замов­ником. У цьому випадку є гарантія для замовника, що узгоджена з ним певна максимальна вартість будівництва об'єкта не буде перевищена, а підряднику гарантується оплата вико­нання з певним врахуванням зміни цін на ринку.

2. За предметом договір підряду на капітальне будівництво є універсальним договором. Він укладається на нове будівництво, на усі види реновації (реконструкцію, розширення, технічне переозброєння, перепрофілювання об'єктів, капітальний ремонт), на консервацію об'єктів, на виконання окремих комплексів будівельних, монтажних, спеціальних, проект­но-конструкторських та інших робіт, пов'язаних з будівництвом об'єктів (оздоблювальні, опоряджувальні, земляні роботи тощо), а також може передбачати покладення на підрядни­ка обов'язку виконання (в повному обсязі чи частині) робіт з проектування, поставки облад­нання, пусконалагоджувальних та інших робіт.

3. За загальним правилом матеріально-технічне забезпечення будівництва (матеріалами, технологічним, енергетичним, електротехнічним та іншим устаткуванням) покладається на підрядника, якщо інше не передбачено законодавством або договором. Проте в договорі сто­рони поділяють такі обов'язки зазвичай за принципом: забезпечення певними матеріальни­ми ресурсами здійснює та сторона договору, яка найкраще на цьому знається (підрядник -будівельними матеріалами, конструкціями та устаткуванням; замовник - обладнанням ви­робничого призначення, що буде монтуватися на об'єкті та використовуватися замовником після введення його в експлуатацію).

4. Спеціальні вимоги встановлюються до договору підряду на капітальне будівництво, що укладається на підставі державного замовлення: його зміст повинен відповідати цьому за­мовленню.

5. Крім визначених у частині 1 коментованої статті обов'язків сторін (замовника та під­рядника), договір підряду на капітальне будівництво також повинен передбачати умови, спрямовані на забезпечення його належного виконання. Вони визначаються частиною 5 ко­ментованої статті.

Якщо однією із сторін договору підряду на капітальне будівництво є іноземний суб'єкт господарювання, то в договір має бути включено арбітражне застереження з визначенням юрисдикційного органу країни, законодавство якої буде застосовуватися при виконанні до­говору та розв'язанні договірних спорів, а також пріоритетності договору, викладеного певною мовою, якщо договір підписаний у кількох примірниках, складених різними мовами (на випадок виникнення спорів, пов'язаних з тлумаченням тексту договору, якщо його варіанти різними мовами не збігаються через складнощі перекладу окремих термінів).

 

< Попередня   Наступна >