Стаття 319. Генеральний підрядник і субпідрядник

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 33 (ст.317-324)
121

Стаття 319. Генеральний підрядник і субпідрядник

1. Договір підряду на капітальне будівництво може укладати замовник з одним під­рядником або з двома і більше підрядниками. 2. Підрядник має право за згодою замовника залучати до виконання договору як тре­тіх осіб субпідрядників, на умовах укладених з ними субпідрядних договорів, відповіда­ючи перед замовником за результати їх роботи. У цьому випадку підрядник виступає пе­ред замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядниками - як замовник. 3. Договір підряду на виконання робіт з монтажу устаткування замовник може укла­дати з генеральним підрядником або з постачальником устаткування. За згодою гене­рального підрядника договори на виконання монтажних та інших спеціальних робіт мо­жуть укладатися замовником з відповідними спеціалізованими підприємствами.

 

1. Кількість учасників капітального будівництва та схема договірних зв'язків між ними може бути різною залежно від їх можливостей, інтересів тощо. Відтак договір підряду на ка­пітальне будівництво може укладати замовник (або уповноважена ним особа) з одним або кількома підрядниками.

Якщо договір укладається з одним підрядником, то останній може виконувати всі перед­бачені договором роботи власними силами, для чого він повинен мати відповідні виробничі потужності та фахівців, що під силу лише великим будівельним організаціям на зразок хол­дингової компанії «Київміськбуд». Більш поширеною є інша схема виконання при укладенні договору з одним підрядником, коли останньому замовник надає згоду (з відповідною фікса­цією у договорі або в іншій письмовій формі) на залучення до виконання частини обумовле­них договором робіт третіх осіб як субпідрядників, з якими укладаються договори субпідря­ду. Проте основний (генеральний) підрядник відповідатиме перед замовником за виконання всього, обумовленого договором підряду, комп

лексу робіт, у тому числі і за результати ро­боти субпідрядників. Останні ж нестимуть відповідальність за невиконання чи неналежне виконання субпідрядних договорів перед генеральним підрядником як замовником робіт за договорами субпідряду.

Під час будівництва (у тому числі різних форм реновації) об'єкта зазвичай виникає необ­хідність виконання робіт з монтажу різноманітного устаткування. Забезпечення виконання подібних робіт може покладатися на генерального підрядника (у тому числі з наданням йому можливості залучення відповідного субпідрядника). Замовник може доручити монтажні ро­боти виробникові відповідного устаткування, уклавши з ним своєрідний різновид підрядно­го договору - договір на шеф-монтаж. У разі залучення замовником для виконання монтаж­них та інших спеціальних робіт відповідних спеціалізованих підприємств потрібна згода ге­нерального підрядника.

 

< Попередня   Наступна >