Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VI (ст.258-376) Глава 33 (ст.317-324) Стаття 317. Підрядні відносини у капітальному будівництві

Стаття 317. Підрядні відносини у капітальному будівництві

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 33 (ст.317-324)
89

Глава 33 КАПІТАЛЬНЕ БУДІВНИЦТВО

Стаття 317. Підрядні відносини у капітальному будівництві

1. Будівництво об'єктів виробничого та іншого призначення, підготовка будівельних ділянок, роботи з обладнання будівель, роботи з завершення будівництва, прикладні та експериментальні дослідження і розробки тощо, які виконуються суб'єктами госпо­дарювання для інших суб'єктів або на їх замовлення, здійснюються на умовах підряду. 2. Для здійснення робіт, зазначених у частині першій цієї статті, можуть укладатися договори підряду: на капітальне будівництво (в тому числі субпідряду); на виконання проектних і досліджувальних робіт; на виконання геологічних, геодезичних та інших ро­біт, необхідних для капітального будівництва; інші договори. Загальні умови договорів підряду визначаються відповідно до положень Цивільного кодексу України про дого­вір підряду, якщо інше не передбачено цим Кодексом. 3. Господарські відносини у сфері матеріально-технічного забезпечення капітально­го будівництва регулюються відповідними договорами підряду, якщо інше не передба­чено законодавством або договором сторін. За згодою сторін будівельні поставки мо­жуть здійснюватися на основі договорів поставки.

 

1. Одним з основних видів договорів у сфері господарювання є договори підряду на вико­нання певних робіт, які виконуються на умовах підряду суб'єктами господарювання та інши­ми суб'єктами на їх замовлення. Найбільш поширеними в цій сфері є договори підряду на ка­пітальне будівництво об'єктів виробничого й іншого призначення та пов'язані з цим роботи (підготовка будівельних ділянок, облаштування будівель, прикладні та експериментальні дослідження, розробка проектно-кошторисної документації тощо).

2. Забезпечення виконання робіт, пов'язаних з капітальним будівництвом, зазвичай вима­г

ає укладення низки підрядних договорів: як основного - на капітальне будівництво (в тому числі субпідряду), так і тих, що забезпечують підготовку його виконання (це стосується до­говорів підряду на виконання проектних і досліджувальних робіт, у тому числі геологічних та геодезичних) і завершення його виконання з урахуванням специфіки об'єкта будівництва (монтажно-налагоджувальні, пусконалагоджувальні, оздоблювальні та інші роботи, пов'яза­ні з будівництвом).

Істотні та звичайні умови підрядних договорів визначаються відповідними положеннями Цивільного кодексу (глава 61), якщо інше не передбачено ГК.

3. Договір підряду на капітальне будівництво зазвичай є комплексним і регулює не лише підрядні відносини, а й низку інших, хоча й безпосередньо пов'язаних з підрядними. Насам­перед це відносини щодо матеріально-технічного забезпечення капітального будівництва, які можуть регулюватися відповідним договором підряду (якщо інше не передбачено зако­нодавством або договором сторін) чи договорами поставки будівельних матеріалів, устатку­вання тощо. Схема таких відносин та розподіл обов'язків між учасниками капітального бу­дівництва (підрядниками, замовниками, постачальниками, посередниками тощо) здійсню­ється відповідно до домовленості сторін.

 

Наступна >