Стаття 264. Матеріально-технічне постачання та збут

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 30 (ст.263-294)
54

§ 1. Поставка

Стаття 264. Матеріально-технічне постачання та збут

1. Матеріально-технічне постачання та збут продукції виробничо-технічного призна­чення і виробів народного споживання як власного виробництва, так і придбаних у ін- 407ших суб'єктів господарювання, здійснюються суб'єктами господарювання шляхом по­ставки, а у випадках, передбачених цим Кодексом, також на основі договорів купівлі-продажу. 2. Законодавством можуть бути передбачені особливості поставки окремих видів продукції виробничо-технічного призначення або виробів народного споживання, а та­кож особливий порядок здійснення поставки продукції для державних потреб. 3. Основні вимоги щодо укладення та виконання договорів поставки встановлюють­ся цим Кодексом, іншими законодавчими актами.

 

1. Частина 1 коментованої статті встановлює два види господарських договорів, за допо­могою яких опосередковується така форм господарсько-торговельної діяльності як мате­ріально-технічне постачання і збут, - договір поставки і договір купівлі-продажу. Причому ці договори стосуються матеріально-технічного постачання та збуту як продукції виробни­чо-технічного призначення, так і виробів народного споживання, незалежно від того, чи є во­ни результатом власного виробництва, чи придбані в інших суб'єктів господарювання (див. коментар до ч. 6 ст. 265 ГК).

2. Законодавством можуть бути передбачені особливості поставки окремих видів продук­ції виробничо-технічного призначення або виробів народного споживання. Ці особливості, крім Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення та поставки ви­робів народного споживання, встановлюються також Особливими умовами поставки окре­мих видів товарів (див. ст. 271 ГК) та іншими актами законодавства.

Відповід

но до коментованої норми законодавством може бути передбачений особливий порядок здійснення поставки продукції для державних потреб. Наприклад, Законом України «Про поставки продукції для державних потреб» [408] встановлено загальні правові та еко­номічні засади формування, розміщення і виконання на договірній (контрактній) основі за­мовлень держави на поставку (закупівлю) товарів для задоволення державних потреб суб'єк­тами господарської діяльності України всіх форм власності.

Відносини між суб'єктами господарювання (незалежно від форми власності) держав-учасниць СНД з міжнародних економічних зв'язків будуються відповідно до Угоди про за­гальні умови поставок товарів між організаціями держав-учасниць Співдружності Незалеж­них Держав, вчиненої в Києві 20 березня 1992 р.

3. Основні вимоги щодо укладення та виконання договорів поставки встановлюються по­ложеннями ГК (ст. 179-187, 193-201, 265-270), іншими законодавчими актами.

 

< Попередня   Наступна >