Стаття 263. Господарсько-торговельна діяльність

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 30 (ст.263-294)
182

Глава 30 ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬКО-ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Стаття 263. Господарсько-торговельна діяльність

1. Господарсько-торговельною є діяльність, що здійснюється суб'єктами господа­рювання у сфері товарного обігу, спрямована на реалізацію продукції виробничо-тех­нічного призначення і виробів народного споживання, а також допоміжна діяльність, яка забезпечує їх реалізацію шляхом надання відповідних послуг. 2. Залежно від ринку (внутрішнього чи зовнішнього), в межах якого здійснюється то­варний обіг, господарсько-торговельна діяльність виступає як внутрішня торгівля або зовнішня торгівля. 3. Господарсько-торговельна діяльність може здійснюватися суб'єктами господа­рювання в таких формах: матеріально-технічне постачання і збут; енергопостачання; заготівля; оптова торгівля; роздрібна торгівля і громадське харчування; продаж і пере­дача в оренду засобів виробництва; комерційне посередництво у здійсненні торго­вельної діяльності та інша допоміжна діяльність по забезпеченню реалізації товарів (послуг) у сфері обігу. 4. Господарсько-торговельна діяльність опосередковується господарськими дого­ворами поставки, контрактації сільськогосподарської продукції, енергопостачання, купівлі-продажу, оренди, міни (бартеру), лізингу та іншими договорами.

1. Визначення господарсько-торговельної діяльності, що дається у частині 1 коментова­ній статті, передбачає, що учасниками цієї діяльності є тільки суб'єкти господарювання (що­до поняття суб'єктів господарювання див. ст. 55 ГК), сферою її здійснення є товарний обіг, а її спрямованістю є реалізація продукції виробничо-технічного призначення і виробів народ­ного споживання (щодо поняття продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання див. ст. 262 ГК). Господарсько-торговельною діяльністю охоплюєть­ся також допоміжна діяльність, мето

ю якої є забезпечення реалізації продукції виробни­чо-технічного призначення і виробів народного споживання шляхом надання відповідних послуг (зберігання, транспортування тощо).

2. Частина 2 даної статті передбачає поділ господарсько-торговельної діяльності на внут­рішню торгівлю і зовнішню торгівлю, беручи за основу такого поділу залежність від ринку (внутрішнього чи зовнішнього), в межах якого здійснюється товарний обіг.

3. Частина 3 коментованої статті містить перелік форм, у яких може здійснюватися госпо­дарсько-торговельна діяльність. Зміст і порядок здійснення форм цієї діяльності визначаю­ться у подальших статтях даної глави.

4. Залежно від форми здійснення господарсько-торговельної діяльності вона опосередко­вується господарськими договорами, примірний перелік яких містить частина 4 коментова­ної статті.

 

Наступна >